Hlavní obsah
3,7
(172)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte-li rádi vepřový bůček, tenhle recept rozhodně zkuste! Maso má fantastickou konzistenci, v ústech se rozplývá a nezanechá ani náznak mastnoty. Lepkavá sladko-slaná omáčka má bohatou a vyváženou chuť i vůni a nádherný červenohnědý lesk – garantujeme vám, že tohle jídlo nebudete vařit jen jednou. Zamilujete si ho!

10 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1 200 g bůčku
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic rýžového vína shao xing
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru krupice
Koření
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 kousek chilli
Článek

Suroviny na přípravu seženete běžně v obchodních řetězcích, včetně čínského rýžového vína shao xing, poohlédněte se v koutku s asijskými potravinami. Víno stojí kolem stokoruny a jeho chuť ničím nenahradíte. V lednici chvíli vydrží a vy ho pak můžete využít i v jiných asijských receptech: hodí se do marinád na kuřecí i vepřové maso a také do zeleninových receptů.

Postup

01.

Očistěte úhledný kus vepřového bůčku s kůží. Vložte ho do hlubší pánve, zalijte vodou, přidejte pár kousků jarní cibulky nakrájené nahrubo (postačí 2 až 3 kusy) a polovinu množství zázvoru nakrájeného na plátky (nemusíte ho loupat) a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Pěnu, která se bude tvořit, sbírejte. Krátce povařené maso vyjměte a osušte, vodu z vaření uchovejte horkou.

02.

Osušené maso nakrájejte na větší kostky. V hlubší pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a přidejte cukr. Za stálého míchání nechte cukr v oleji rozpustit, až bude mít světle jantarovou barvu.

03.

Do hrnce teď vložte maso (čím sušší maso bude, tím méně bude prskat) a za občasného obracení ho opečte ze všech stran do zlatohněda, díky připravenému karamelu to půjde rychle, dobře ho hlídejte. Ke konci opékání přidejte koření a také ho krátce opečte.

Tip: Množství chilli papričky zvolte podle chuti.

04.

Do pánve přidejte sójovou omáčku, rýžové víno a tolik horké vody z vaření masa, aby tekutina sahala asi do dvou třetin výšky masa. Přidejte zbytek nahrubo nasekané jarní cibulky, zbytek zázvoru nakrájeného na plátky a česnek. Přiklopte a zvolna duste na slabším plamenu přibližně hodinu a půl.

Tip: Máte-li k dispozici světlou i tmavou sójovou omáčku, použijte dvě lžíce z každého druhu. Do omáčky můžete přidat i lžíci rýžového octa.

05.

Z hrnce odstraňte cibulky, zázvor, česnek a velké kusy koření. Zesilte plamen a omáčku nechte zredukovat do sirupovité lesklé konzistence. Kousky masa průběžně v omáčce obracejte, dávejte ale pozor, maso je křehké a jemné, nejlépe to půjde kuchyňskými kleštěmi nebo stylově pomocí hůlek.

06.

Až se bude maso krásně lesknout obalené lepkavou červenohnědou omáčkou, odstavte. Podávejte horké. Jako příloha se hodí rýže a nezapomeňte povrch posypat čerstvou natí cibulky. K masu můžete přidat i krátce spařenou zelenou zeleninu, třeba pak choi (neboli brukev čínskou) či brokolici.

Dvě lžíce rýžového vína shao xing můžete přidat třeba i do sladkokyselé omáčky na kuře sweet and sour nebo do marinády na čínské hovězí nudličky, budou ještě chutnější!

Reklama

Načítám