Hlavní obsah
3,0
(61)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Mám ráda jídla, ve kterých je maso doplněné velkým množstvím zeleniny, jsou zdravější i levnější. Přesně takové je tohle jídlo inspirované čínskou kuchyní. Díky tomu, že je maso nakrájené na opravdu tenké nudličky, samotná příprava trvá jenom chvíli.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 250 g hovězího masa
  • 200 g brokolice
  • 180 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Na marinádu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
Na dozdobení a k podávání
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 hrnek rýže
Článek

Postup

01.

Oloupaný česnek prolisujte do menší skleněné mísy a přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor. Přidejte také kousek jemně nakrájené chilli papričky, sójovou omáčku a lžíci oleje a promíchejte.

02.

Hovězí maso (já používám hovězí zadní) nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a poté ještě na nudličky. Vložte do marinády, dobře promíchejte a nechte v lednici odležet asi 30 minut (můžete ale klidně i přes noc, chuť bude intenzivnější).

03.

Brokolici omyjte a vysušte. Rozeberte ji na menší růžičky nebo nakrájejte ostrým nožem na plátky.

04.

Ve velké těžké pánvi (ideální je pánev wok) rozehřejte lžíci oleje a opékejte růžičky brokolice 3–4 minuty až částečně změknou. Opečenou brokolici vyjměte a nechte chvíli stranou.

05.

Do uvolněné pánve vlijte zbývající olej, přidejte maso i s marinádou a za stálého míchání opečte do hnědé barvy, potrvá to asi 4–5 minut.

06.

Do pánve vraťte brokolici, přilejte vývar (0,5 dcl si nechte stranou), jídlo případně dosolte a přiveďte k varu. Ve zbylém vývaru rozmíchejte škrob, přidejte do pánve a ještě krátce povařte do zhoustnutí.

07.

Povrch posypte lžící sezamových semínek (hodí se i najemno nakrájená zelená nať cibulky) a ihned podávejte s rýží.

08.

K brokolici můžete přidat i jednu menší cibuli nakrájenou na klínky.

Jestli máte rádi asijskou kuchyni, uvařte si taky domácí plněné rolky nebo smažené nudle Pad Thai.

Reklama

Související témata:

Načítám