Hlavní obsah

Sladkokyselé kuře sweet and sour

Hodnocení:
(175)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Tohle jídlo jsem doposud ochutnala jenom párkrát a vždy jako polotovar z oddělení exotických potravin. I když obecně příliš nevyhledávám kombinaci masa a ovoce, v téhle silné sladkokyselé omáčce spolu všechno krásně ladí a chutě se vzájemně doplňují. A navíc není nijak složité připravit ji z čerstvých surovin.

Ingredience pro:
4 porce
Na naložení masa
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 1 bílek
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
Zelenina
  • 100 g červené papriky
  • 100 g žlutých paprik
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 50 g bambusových výhonků
Na omáčku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 ml ananasové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g ananasového kompotu
  • olej na smažení
Na dokončení
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 nať z jarní cibulky
K podávání
  • 250 g rýže
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší nudličky. Ve skleněné míse promíchejte s bílkem, přidejte škrob, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nechte chvíli odležet na lince – postačí 15 minut.

Krok 2: Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – mrkev a papriku na tenké nudličky, cibuli na menší klíny. K zelenině přidejte i scezené a okapané bambusové výhonky a nechte si vše připravené při ruce. Ananas také nechte okapat a nakrájejte na menší kousky.

Krok 3: Na omáčku rozmíchejte v misce cukr, ocet, sójovou omáčku, rajský protlak, ananasový džus a česnek.

Krok 4: V hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte naložené maso a opečte ho za občasného obracení ze všech stran dokřupava – potrvá to asi 10 minut. Na zkoušku rozřízněte největší kousek: až bude maso propečené i uvnitř a na povrchu bude zlatavá kůrka, vyjměte ho z pánve a dejte na chvíli stranou.

Krok 5: Uvolněnou pánev otřete papírovým ubrouskem od případných zbytků a vlijte do ní ještě lžíci oleje. Přidejte zeleninu a za stálého míchání pár minut restujte – až zvláční, ale pořád je pevná na skus. Přemístěte ji na chvíli k masu a do uvolněné pánve vlijte připravenou omáčku. Provařte ji minutku, až lehce zhoustne, přidejte kousky ananasu, maso a zeleninu a společně krátce prohřejte a promíchejte na pánvi.

Krok 6: Podávejte ihned, posypané lžičkou sezamu a zelenou natí jarní cibulky. Jako příloha se hodí rýže. Znáte dva způsoby, jak rýži uvařit?

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 5. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.