Hlavní obsah

Prozkoumejte bradavky: Můžete odhalit rakovinu, nemocnou štítnou žlázu i těhotenství

Foto: MaxFrost, Shutterstock.com

Foto: MaxFrost, Shutterstock.com

Reklama

Prozradí na vás, že jste vzrušená nebo že je vám zima. Z bradavek ale můžete vyčíst mnohem víc. Některé signály upozorní i na nebezpečné nemoci, proto se naučte rozpoznat ty nejdůležitější.

Článek

Zatímco u prsou zkoumáte, zda jsou stále pěkně pevná a dost velká, samotné bradavky možná zbytečně přehlížíte. Naučte se všímat si jich více. Mohou být důležitým zdravotním radarem a také vám napovědí, že se blíží menstruace, nebo že jste konečně těhotná.

Něco z nich teče

O tom, jak vaše prsa a bradavky vypadají, byste měla mít přehled. Díky tomu pak snadno a hlavně včas odhalíte sebemenší změnu, která by mohla znamenat případné zdravotní problémy. Myslete proto na pravidelné samovyšetření a nebojte se upozornit svého gynekologa v případě jakýchkoli pochybností. „Při samovyšetřování nezapomínejte vyšetřit i bradavky – i kolem nich či pod nimi může být bulka,“ doporučuje MUDr. Renata Kalajová z Perfect Clinic. „Bradavky byste měly také zmáčknout, zda z nich nevytéká krev nebo zelená tekutina,“ dodává. Nejde přitom jen o odhalení rakoviny prsu, ale i různých zánětů nebo cysty.

Jsou nateklé a přecitlivělé

Jsou dny, kdy ani nevíte, že bradavky máte, ale jindy svědí a bolí? Je to přirozené, protože je ovládají hormony, jejichž hladina s menstruačním cyklem kolísá. Zkuste toho využít a vysledovat pravidelnost: prsa a bradavky zcitliví zhruba týden před začátkem menstruace, citlivost může provázet i ovulaci.

Pokud měsíčky neočekáváte, ale máte již několik dní bradavky citlivé až bolestivé, nesnesete sebemenší dotyk (i oblečení), máte pocit plných a těžkých prsou, a sledujete dokonce barevné změny (pigmentace, výraznější žíly), možná jste těhotná. Právě prsa jsou jedním z prvních signálů.

Foto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

Pozorujte, jak se bradavky mění během menstruačního cykluFoto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

Dráždí kosmetika i sport

Nekoresponduje-li citlivost s cyklem, ale trápí vás skoro pořád, zkuste změnit tělovou kosmetiku, lépe si oplachujte sprchový gel, vyzkoušejte přírodní prací přípravek, hlídejte i složení oblečení. Dráždivá může být zejména vlna, ale i syntetické oblečení.

Za problémy může být i sport, zejména máte-li větší prsa. Při aktivnějším pohybu se pohupují a otírají o oblečení, což může způsobit zarudnutí, podráždění, dokonce i mechanické odření. Investujte do kvalitní sportovní podprsenky, která nabídne potřebnou oporu i příjemný materiál.

Nehezké chloupky

Hormony mají na svědomí i chloupky v okolí bradavek, často silnější a tmavší než jinde po těle. Jsou dány geneticky a ovlivňuje je hladina hormonu testosteronu. „Testosteron je pro ženy potřebný, má vliv na správnou funkci pohlavních orgánů, ale přináší i vedlejší účinky – nijak závažné, o to však nepříjemnější: chloupky,“ prozrazuje Mgr. Petra Řehořková, wellness koučka kliniky estetické medicíny Petra Clinic. Jsou nepříjemné, nikoli však nebezpečné. Vadí-li vám esteticky, může být řešením například IPL epilace.

Začnou-li chloupky růst znenadání více, mění hustotu nebo barvu, je lepší vyšetření u lékaře – mohlo by to signalizovat onemocnění štítné žlázy, nastupující menopauzu nebo syndrom polycystických vaječníků.

Vrásky, hrbolky a divné výrůstky

Bradavky mají nejrůznější velikost, odstín i povrch. Důležité je vědět, jak vypadají běžně a všímat si změn. Suchá, zvrásněná kůže může být důsledkem dehydratace nebo nevhodné tělové kosmetiky, která vysušuje. Hrbolky kolem bradavek jsou normální, nejčastěji jde o vlasové folikuly. Ty se mohou občas zanítit nebo se vám zde udělá pupínek podobně jako na tváři či zádech. Zklidněte ho lokálními přípravky na akné (třeba s výtažky z čajovníku) a určitě nevymačkávejte, za dva tři dny problém odezní.

Dlouhodobější zarudnutí nebo bolestivé hrbolky konzultujte s lékařem, může jít o infekci, na kterou mohou být lepší antibiotika. Narazíte-li na tvrdou bulku, vždy spěchejte k lékaři.

Každá bradavka jiná

I vaše prsa jsou každé trochu jiné, neznepokojujte se proto rozdílnou podobou bradavek – je-li ovšem neměnná. Jakýkoli nepřirozený růst, pigmentace, změny ve struktuře nebo rozdílné reakce na vnější podněty berte vážně. Rozdíly by mohly být způsobené nějakou překážkou v prsu – třeba cystou, tukovou bulkou, zánětem, ale i nádorem.

Máte nějaké potíže s bradavkami?

Reklama

Načítám