Hlavní obsah

Tekutý zázrak: Snižuje cholesterol, zahání cukrovku a léčí záněty

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Reklama

Chcete si udržet mentální zdraví? Zničit v těle záněty, lépe trávit, snížit cholesterol a zahnat cukrovku? Vyzkoušejte kombuchu. Tenhle asijský zázrak si snadno vyrobíte doma.

Článek

Perlivý nápoj kombucha připomíná burčák – a to nejen chutí, ale i mírným obsahem alkoholu. Vznikne po smíchání oslazeného čaje se speciální kolonií bakterií a kvasinek s názvem Scoby.

Houba, nebo čaj?

Kombuše se říká čajová houba. To proto, že ke svému růstu potřebuje černý čaj – pokud se k výrobě nápoje užívá čaj zelený, vždy by se měl s černým namíchat. Jako sladidlo se hodí hnědý cukr obsahující melasu, která urychluje kvašení. Ačkoliv je během procesu většina cukru spotřebována, něco přece jen zůstane – proto je nutné nápoj zahrnout do denního energetického příjmu.

Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Čajová houba má kulatý tvar a užívá se opakovaněFoto: GreenArt, Shutterstock.com

Ovlivní nervy i střevní imunitu

Probiotika z kombuchy absorbují živiny a bojují s infekcemi, čímž posilují imunitu. Až osmdesát procent imunitního systému se nachází ve střevech, která jsou obalena velkým množstvím neuronů, a proto bývají často nazývána „druhým mozkem“ – i na něj blahodárně působí probiotika obsažená v kvašeném čajovém moku. „Kombucha příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a má antibiotické účinky,“ potvrzuje Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy.

Ochranný štít sníží cholesterol

Probiotické kombuchové bakterie dodávají organismu ve vysoké koncentraci kyselinu octovou, mléčnou a glukonorovou, které na buňky působí jako ochranný štít. „Kyselina glukonorová má čisticí účinky a povzbuzuje imunitu i látkovou výměnu. Navíc odbourává cholesterol, což může být důležité při kardiovaskulárních onemocněních,“ vysvětluje Ing. Radka Pamětická, poradkyně zdravého životního stylu. Dodává, že kombucha obsahuje i vitaminy skupiny B, vitamin C a minerály: „Velký význam má kyselina listová, která zlepšuje krvetvorbu, vstřebávání železa a metabolismus bílkovin.“

Foto: Evgeniya L, Shutterstock.com

Nepijte více než tři sklenice zlatavého moku denněFoto: Evgeniya L, Shutterstock.com

Enzymy pro snadné trávení 

I trávení by se mělo každodenním popíjením „čajového burčáku“ vyladit. Zodpovědnost za to nesou enzymy, které při kvašení vznikají. „V dnešní stravě často chybějí, protože lidé konzumují hodně polotovarů, tepelně upravených výrobků a nemají dostatek čerstvé kvalitní zeleniny či ovoce,“ podotýká Radka Pamětická.

Proti cukrovce 

Cukrovkáři musejí dodržovat nejen speciální dietu, ale především dbát o pravidelnou plnohodnotnou stravu. „Díky obsahu minerálů, enzymů a probiotických kultur s tím může pomoci kombucha a zkvalitnit tak trávicí procesy,“ říká Radka Pamětická a Kateřina Adámková souhlasí: „Protože výrazně snižuje hladinu krevních cukrů, měla by být kombucha konzumována jak preventivně, tak je vhodná i pro ty, kteří se již s cukrovkou léčí.“

Jak na domácí výrobu? 

K výrobě kombuchy budete potřebovat asi 8 g černého čaje, 100 g cukru, litr vody, 2 dl kombuchového nápoje a čajovou houbu (obě posledně jmenované suroviny zakoupíte v prodejnách zdravé výživy).

Vodu uvařte s čajem, oslaďte a nechte vychladnout na asi čtyřicet stupňů, aby živá kultura nezahynula. Poté do lahve vlijte kombuchový nápoj, přidejte čaj (ne až pod okraj) a navrch položte houbu. Hrdlo přikryjte papírem, upevněte gumičkou a nechte osm až čtrnáct dní kvasit na teplém klidném místě. Poté přelijte a uložte do lednice, abyste zastavili kvašení. Houbu opláchněte a použijte pro výrobu další dávky. I tady platí známé úsloví „všeho s mírou“, proto byste neměli vypít více než tři sklenice denně. Jednu ráno nalačno, druhou kolem oběda a poslední nějakou dobu před spaním.

Lákají vás blahodárné účinky kombuchy?

Reklama

Načítám