Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tip na svěží moučník? Podlehněte citronové roládě plněné výrazným krémem. Nemá chybu!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na roládu
  • 4 ks vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce cukru moučka
Citrónový krém
  • 1/2 hrnku pomerančového džusu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce škrobu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce másla
  • 3 ks žloutků
Článek

01.

Džus s cukrem a špetkou soli přiveďte k varu, zašlehejte do něj škrob a povařte do zhoustnutí. Vmíchejte žloutky rozšlehané s citronovou šťávou a kůrou, přidejte máslo a ještě dvě minutky povařte. Nechte vychladnout.

02.

Žloutky oddělte od bílků a ty se špetkou soli ušlehejte na pevný sníh. To jde nejlépe s vejci o pokojové teplotě.

03.

Žloutky utřete s cukrem, přidejte mouku a jedlou sodu a vymíchejte v těsto. Postupně zašlehejte bílkový sníh.

04.

Těsto rozetřete na plech (o velikosti asi 25 x 40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 12 minut.

05.

Mezitím si přichystejte dvě čisté utěrky, jednu pocukrujte a vyklopte na ni upečené těsto, znovu trochu pocukrujte, přikryjte druhou utěrkou a opatrně zarolujte. Roládu nechte takto zarolovanou vychladnout, poté rozbalte, potřete krémem a znovu srolujte.

Související témata:

Načítám