Hlavní obsah
3,5
(53)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jemná nasládlá vůně bezových květů skvěle ladí s jiskřivým a svěžím citronem. Bez přehánění můžu říct, že je to opravdu královská kombinace chutí, ostatně bezovo-citronový dort ozdobil i svatbu Harryho a Meghan.

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 dortíčků
Na citronový krém lemon curd
  • 3 ks žloutků
  • 90 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 60 ml citronové šťávy
  • 60 g másla
Na máslovo-sněhový bezový krém
  • 4 ks bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 260 g másla
  • 8 lžic bezového sirupu
  • 1 špetka soli
Na korpusy
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 60 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml mléka
Článek

Příprava tohoto receptu vyžaduje trochu času, hodně šlehání a špinavého nádobí, připravujete vlastně několik miniaturních dortíků. Odměnou vám ale bude okouzlující dezert s překvapivou chutí.

Citronový krém lemon curd můžete koupit i hotový, jeho příprava ale není složitá a zbylé bílky z vajec pak využijete do máslového krému na zdobení.

01.

Začněte přípravou citronového krému. Oddělte žloutky od bílků. Pořádně omyjte citrony, kůru nastrouhejte najemno (jenom žlutou vrstvu, jinak bude krém hořký) a vymačkejte z nich šťávu. Postavte malý kastrol do vodní lázně, vložte do něj žloutky, cukr, kůru a přecezenou citronovou šťávu. Za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte, až začne krém houstnout (trvá to asi 5 minut). Poté misku sundejte z vodní lázně a postupně do ní zašlehejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Hotový krém dejte do skleničky vypláchnuté vařící vodou a skladujte v lednici.

Foto: Autorka

Foto: Autorka

02.

Na máslovo-bílkový krém včas vyndejte máslo z lednice a pokrájejte ho na menší kousky – při přípravě musí mít pokojovou teplotu. Do velké, čisté a suché ohnivzdorné mísy vložte bílky s cukrem a špetkou soli (já používám rovnou kovovou nádobu robotu). Mísu postavte nad hrnec, ve kterém se vaří voda tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vařící vody a začněte šlehat. Bílky šlehejte nad párou tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a sníh bude tak hustý, že bude klást šlehací metličce silný odpor – potrvá to asi 5–7 minut (pomocí kuchyňského teploměru teď uvnitř naměříte 70–71 °C). Pomocníci do kuchyně: na které nedáme v redakci dopustit

03.

Ušlehaný sníh přeložte do nádoby robotu (pokud v ní není) a dál šlehejte tak dlouho, až vychladne na pokojovou teplotu. Poté pomalu a postupně po lžících zašlehejte máslo. Může se stát, že v průběhu šlehání krém zřídne, nemusíte se ale bát – v jednu chvíli najednou trochu zmenší objem a zhoustne. Teď zašlehejte i bezový sirup a krém je připravený ke zdobení. Když ho budete používat hned, přendejte ho rovnou do zdobicího sáčku, jinak vydrží v lednici i dva dny. Před zdobením ho ale musíte nechat povolit.

04.

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte formu na muffiny papírovými košíčky. Prosejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli a nechte chvíli stranou. Ve velké míse šlehejte změklé máslo s cukrem až vznikne jemný a nadýchaný krém. Postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. K nadýchané hmotě zašlehejte střídavě asi natřikrát i mouku a mléko, až vznikne husté a hladké těsto. Naplňte papírové košíčky a pečte v předehřáté troubě asi 18–20 minut. Zda jsou cupcakes hotové poznáte zapíchnutím špejle – když ji vyndáte suchou, je dopečeno. Nechte vychladnout.

05.

Až košíčky zcela vychladnou, udělejte doprostřed každého lžičkou nebo vykrajovátkem na melouny malou prohlubeň a naplňte ji citronovým krémem. Pomoci cukrářského sáčku naneste máslovo-bílkový krém a před podáváním ozdobte kvítky bezu a meduňkou.

06.

Pokud krém nespotřebujete všechen, můžete zbytek použít jako náplň do palačinek, do jogurtu nebo jenom tak na lžičku. V lednici vydrží i týden.

Reklama

Související témata: