Hlavní obsah
3,1
(165)
 

Suché dusivé buchty dnes přenecháme jiným‎, my si dáme raději extrémně vláčné citronové bábovičky. Kombinují jemné těsto z kysané smetany se sladkokyselým sirupem a celé jsou ochuceny citronem. Prostě ideální osvěžující dezert!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 báboviček
Těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce másla
Poleva
  • 1 ks citronu
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Olej nebo rozpuštěné máslo (používám hrnek o objemu 250 ml) prošlehejte s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce, kelímek (150 až 200 g) kysané smetany, šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část) z jednoho citronu a mouku s jedlou sodou.

02.

Asi 12 muffinových formiček (nebo jednu velkou bábovkovou) vymažte olejem nebo máslem, naplňte těstem a pečte přibližně 25 minut při 180 °C, bábovku asi o 20 minut déle.

Foto: Marianna Bartková

Co takhle místo jedné bábovky upéct více malých?Foto: Marianna Bartková

03.

V rendlíku přiveďte k varu šťávu a kůru z dalšího citronu, máslo a cukr. Povařte do rozpuštění a vychladlé koláčky ještě horkým sirupem přelijte, aby pěkně nasákly. Uchovávejte v lednici.

Foto: Marianna Bartková

Díky sladko-kyselému sirupu jsou koláčky parádně vláčnéFoto: Marianna Bartková

Pořídili jste si formu na minibábovičky? Upečte v ní i jahodové koláčky se zakysanou smetanou nebo makové bábovičky s kefírem!

Reklama

Načítám