Hlavní obsah
3,2
(303)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kuře francese (nebo ještě elegantněji française) zní jako vznešené jídlo z pařížských restaurací, ale ve skutečnosti jde o populární recept italsko-americké kuchyně, na který potřebujete jen jednu pánev, několik málo ingrediencí a asi 20 minut času.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 450 g kuřecích prsou
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na omáčku (mouku můžete vynechat)
  • 4 lžíce másla
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 hrnek drůbežího vývaru
  • 1 lžíce listové petržele
Pro extra krémovou omáčku
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Mouku ochuťte lžičkou soli a polovinou lžičky čerstvě mletého pepře, vajíčka prošlehejte. Kuřecí prsa rozřízněte na tenké plátky a zápěstím je ještě trochu zploštěte. Poté maso obalte v mouce a v rozšlehaném vajíčku a smažte ve velké pánvi v rozpáleném olivovém oleji z každé strany asi 4 minuty dozlatova. Odložte stranou.

02.

Z pánve setřete přebytečný tuk, rozpusťte v ní máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte kolečka citronu. Vyndejte je k masu, výpek zaprašte moukou a asi minutu ji opékejte. Za stálého míchání přilijte víno a kuřecí vývar, lehce osolte a asi 10 minut povařte do zhoustnutí. Co byste měli vědět o vaření s vínem?

03.

Tradičně se do omáčky přidává ještě minimálně lžíce citronové šťávy, ale nejprve ji ochutnejte, aby na vás nebyla moc kyselá. Podle chuti dosolte a dopepřete, do pánve vraťte maso a citrony, nechte prohřát a posypejte nasekanou petrželí. Omáčka bude ještě lepší, když ji zjemníte trochou smetany (pak si citronovou šťávu navíc můžete dovolit).

04.

Podávejte s čerstvým bílým pečivem, těstovinami, šťouchanými bramborami nebo rýží. Jak na domácí bagetu krok za krokem?

Je u vás slovo řízek magické zaklínadlo? Zkuste i cordon bleu plněný sýrem, medový řízek v jogurtu z trouby nebo nakládaný řízek v ořechové krustě, všechno to jsou léty prověřené recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám