Hlavní obsah

Co dělá české ženy šťastné? Víme to!

Foto: Thinkstock

Šťastný úsměv ženy, toť největší odměna mužeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou české ženy šťastné? Co jim chybí, a s čím jsou naopak naprosto spokojené? S čím bojují matky s dětmi, s čím mladé dívky a proč na sex nejvíc myslí starší ženy? Na to odpověděl výzkum, jehož výsledky vám přinášíme.

Článek

Jde o kvalitativní výzkum, do nějž se zapojilo 54 účastnic. Vyplňovaly dotazníky, celý měsíc si denně psaly deníčky a nakonec živě diskutovaly. Rozděleny byly do tří skupin, a to na mladé bezdětné dívky, matky s dětmi a pak starší ženy, jež opět nabyly svobody poté, co jejich děti dospěly a založily vlastní rodiny. Zastoupeny tam byly ženy z velkých i menších měst, ale i z vesnic.

A výsledek? Každá skupina má své trable, něco, s čím se potýká, ale vesměs jsou všechny ženy šťastné. A to bylo údajně asi největším překvapením průzkumu, i když zajímavoastí se tam našlo mnohem víc. Koneckonců posuďte sami...

Foto: Thinkstock

Mladá, bezstarostná... Jen mnohdy usíná sama, v tichu domovaFoto: Thinkstock

1. Single – mladá, bezdětná a někdy trochu bezradná

Mají vše před sebou, relativní dostatek času na sebe, na své záliby, odpočinek, na vlastní rozvoj. Přesto jsou leckdy bezradné, trápí je rozpolcenost. Jsou zahlceny vším, co by mohly dělat, tím, jaké mají možnosti. „Existuje na to pojem ,overchoice', což znamená přemíra voleb. Na rozdíl od doby před Sametovou revolucí mají mladé ženy obrovskou škálu možností toho, co mohou studovat, dělat, budovat a podobně. A z toho plyne stres,“ vysvětluje Ondřej Herink ze společnosti GfK, která výzkum pro společnost Ženy s. r. o. zajišťovala.

Je toho jednoduše moc a mladé ženy trápí především následující obavy:

  • Musí rozhodnout příliš mnoho věcí najednou– Jde o otázky studia, zaměstnání, budování kariéry, zahraničních pobytů, hledání životního partnera a podobně. Na výběr je toho hodně, o to je ale rozhodování složitější.
  • Bojí se, že nevyberu správně – strach z toho, že teď se rozhodnou špatně a v budoucnu za to zaplatí.
  • Musí toho stihnout co nejvíc – mladé ženy tíží pocit, že se neustále musejí zdokonalovat, víc studovat, naučit se víc věcí, nabýt víc zkušeností, že není čas se zastavit.

I přes tato negativa jsou ale single ženy šťastné. To, že jsou zahlcené či vystrašené z možnosti špatného rozhodnutí, jim na spokojenosti neubírá.  Důležité je, že to alespoň mohou zkusit. A když se to nepovede, tak to napravit.

2. Žena s dětmi – udřená, ale spokojená

Základním problémem žen, které mají děti, pečují o domácnost, a ještě chodí do práce, je logicky čas. Otázka, kterou řeší nejčastěji, je, kde a jak vyšetřit alespoň chvilku jen pro sebe, jak se zrelaxovat, myslet jen a jen na sebe. „Ovšem nejpřekvapivější zjištění pro nás bylo, že i přes ten nesmírný kolotoč a zápřah, který tyhle ženy dennodenně zažívají, jsou spokojené. Na konci dne jsou šťastné, že vše stihly,“ říká Ondřej Herink. Jsou unavené, ale když večer vše ztichne, děti usnou, koš s prádlem je vyžehlený, nádobí umyté, sednou si, přitulí se k partnerovi a jsou šťastné! „To je pro mě jako pro muže nepochopitelné, nechápu, jak po takové dřině mohou být spokojené, ale prostě to tak je,“ směje se Ondřej Herink s tím, že rozhodně nechce ženám uměle lichotit.

Foto: Thinkstock

Žena je šťastná, když jsou její nejbližší spokojeníFoto: Thinkstock

Ale faktem je, že za únavu a strhanost si ženy leckdy mohou především samy. Vysoké nároky na ně totiž neklade jen společnost, ale především ony samotné.„Ovšem to, co na ně klade společnost, jako nedostatek míst ve školkách, neochota zaměstnavatelů vycházet matkám s dětmi vstříc a podobně, s tím se vždy nějak ženy vyrovnají. Nejhorší jsou ale ty nároky, které na sebe kladou samy,“ říká psycholožka Martina Trojanová s tím, že v tomto ohledu se mají ženy hodně co učit od mužů.

V praxi to třeba znamená, že muž přijde z práce unavený a prioritní je pro něj alespoň krátký odpočinek, sklenka piva a něco dobrého k jídlu. Žena sice přijde z práce stejně unavená, touží po tomtéž, ale vidí špinavou podlahu, neumyté nádobí nebo koš s nevypraným prádlem.A v tu chvíli to je pro ni priorita číslo jedna, což je špatně. „Není chyba zpomalit, spíš naopak,“ radí Martina Trojanová.

Tip redakce:Máte pochyby o tom, jak zvládáte roli matky? Udělejte si náš test a zjistěte, zda jste dobrá máma!

3. Single again – opět bez dětí, opět sama sebou

Pro tuto životní etapu je typické jakési zklidnění, vyrovnanost a pocit, že spokojenost, kterou prožívají, si plně zaslouží, protože se na ni dost nadřely. Jsou šťastné, že veškeré své role (matky, manželky, domácí hospodyně a podobně) zvládly. A jsou na to právem pyšné!

Foto: Thinkstock

Štěstí se projevuje mnoha způsoby a v jakémkoli věkuFoto: Thinkstock

Věc, která je nejčastěji trápí, na kterou hodně myslí, je samozřejmě zdraví. A také pocit, že obstát ve světě mladých (a to jak na poli pracovním, tak i v běžném životě plném nových technologií, internetu, mobilů a podobně) je velmi těžké.

Proto hledají harmonii a klid, velký význam pro ně má příroda (zahrádkaření, domácí mazlíčci a podobně), ale také vnoučata a rodina jako taková. A také překvapivě sex! „Bylo dost zvláštní, že o sexu se nejčastěji zmiňovaly právě ženy z této věkové kategorie, tedy ženy od padesáti let výše. Tak nějak na něj opět mají čas a klid, nehrozí, že jim dítě vletí do ložnice nebo začne plakat. Ale má pro ně význam spíš ve smyslu souznění s partnerem, nikoli velkých fyzických výkonů,“ upřesňuje Ondřej Herink.

Tip redakce:I špatná otázka může ženám zkazit náladu. Přesvědčí vás o tom článek Manuál pro prudiče aneb Těchto 7 otázek ženy naštve!.

A co vy, dámy? Jste šťastné!

Reklama

Související témata:

Načítám