Hlavní obsah

Co dělají ženy a muži rozdílně? Řídí, šéfují a oblékají se

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Ženy prý nic nedělají pořádně, ale stihnou za hodinu uklidit byt, uvařit jídlo pro celou rodinu a navrhnout zavlažovací systém pro celou vesnici. Muži jsou schopní mýt celý den jedno auto. A pak si dovnitř sedne žena s kávou a oni trnou, aby jim mazlíka neumazala. Co ještě dělají ženy a muži jinak?

Článek

Jedno ze známých klišé vychází z názvu knihy a říká, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Případně, že muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, jak zní název další knížky. Pravda je taková, že muži a ženy jsou opravdu dva různé živočišné druhy a liší se v mnoha aspektech. Což způsobuje příjemné jiskření a přitažlivost, ale občas i vzájemné nepochopení.

Rozdíly jsou patrné už u dětí, kdy se holčičkám rychleji vyvíjí pravá a chlapečkům levá část mozku. Neplatí to samozřejmě stoprocentně a o všech, takže jestli se v následujících řádcích nenajdete, jste zkrátka výjimka, která potvrzuje pravidlo. Ale většina malých slečen dříve mluví a lépe si pamatuje, a většina kluků zase vyniká v řešení problémů, skládání puzzlí a počítání. Odlišnosti jsou způsobené jak geneticky, tak i výchovou a rozdílným přístupem společnosti.

V jakých oblastech jsem rozdíly nejčastěji vypozorovala? 

Na šéfovské pozici

Kdybyste si měli vybrat, zda bude vaším šéfem muž, nebo žena, jak byste se rozhodli?

Pár desítek let nazpět by většina lidí zvolila mužského nadřízeného, ženy se přece na vedoucí pozice nehodí! Doba se ale změnila a konečně všem začíná docházet, že ženy jsou rovnocenní partneři a ve vrcholném managementu jsou přínosem. Data globální poradenské firmy Grant Thornton, která pravidelně mapuje podíl žen v top managementu po celém světě, ukazují, že v EU je žen na vysokých pozicích asi třetina. V ideálním případě by to ale měla být polovina – stejně jako je populace tvořena z padesáti procent ženským pohlavím.

Obecně platí, že ženy jsou jako šéfky empatičtější a snaží se předcházet konfliktním situacím. Krom toho lépe zvládají time management a vedle práce samotné je zajímají i vztahy na pracovišti. Což tedy znamená, že se vás zeptají, jak se máte a co víkend, ale občas hrozí i nějaké to pletichaření a drby.

Muži jsou zase bojovnější a větší vizionáři, uvažují racionálněji a soustředí se na cíl. Jenže také si vše berou více osobně.

Přístup k výchově a rodičovství

Balí-li na víkend maminka s dětmi, má připraveno vše, co by mohla potřebovat a ještě mnohem víc. V podstatě má vybavení i na provedení středně těžké operace, protože člověk nikdy neví... Balí-li na tradiční fotrkemp věci pro děti otec, je dost pravděpodobné, že jej potomci stráví s žabkami na nohou, i když bude pršet ostošest, ale zážitky budou mít nezapomenutelné.

Ačkoli už dávno neplatí, že jsou to pouze ženy, kdo se stará o děti, zatímco muži vydělávají peníze, některé věci jsou neměnné. A  tak rodiče mají trochu odlišné priority. Maminky se soustředí na bezpečí, pravidelný režim, socializování dětí a občas i přes snahu o disciplinovanost spíše vyměknou. Tatínci jsou tu na hraní a dobrodružství a občas udělují životní lekce s cílem hlavně vychovat silné osobnosti. Také se méně zajímají o dostatečné a vhodné oblečení nebo stravovací návyky.

Muži si o ženách myslí, že jako matky jsou příliš úzkostlivé. Ženy se zase domnívají, že muži jako otcové potřebují podporu a přisuzují jim jen asistenční roli.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Miláčku, já ti do toho vůbec, ale vůbec nechci mluvit... Ale drž ji pořádně!! Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Muži a ženy za volantem

Jakmile vám do křižovatky vlítne bez rozhlédnutí auto, dost možná si ulevíte, že „to musela bejt ženská“. A klidně budete mít pravdu, protože podle průzkumů se ženy dopouští spíše drobných přestupků. Na druhou stranu pokud se na okresce kolem vás v nepřehledném úseku prožene rychlý auťák, vcelku spolehlivě půjde o chlapa. Podle BESIPu jsou to totiž muži, kdo častěji způsobí vážné dopravní nehody, mnohdy i smrtelné.

Není to ale jen o tom, že ženy řídí bezpečněji, ale i o způsobu využívání auta. Průzkum Dopravní chování žen v datech, který zpracovalo na jaře 2020 Centrum dopravního výzkumu spolu s Ministerstvem dopravy, dokazuje, že muži častěji vlastní řidičský průkaz a jsou aktivnějšími řidiči. Na základě pohlaví se liší i účel cesty: muži častěji jezdí do práce a na služební cesty, ženy v autě fungují jako doprovod, realizují nákupy a je pro ně typičtější multimodalita, tedy řetězení cest.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Když teď naberu Bertu na gymnastice, stihnu ještě nákup, než skončí Alexovi fotbal... Jejda, já řídím!Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dvě pohlaví a sport

Muži jsou vyšší a silnější, mají více svalové hmoty a méně tělesného tuku, což jim dává náskok. A vyšší hladina testosteronu má vliv na zvýšenou soutěživost a bojovnost. Ženy jsou zase pružnější a hbitější. Takže hokej je vnímán jako sport pro muže, gymnastika je zase spíš pro ženy. Což neznamená, že nebudou vynikat právě v tom druhém. 

Muži se rádi při sportu zbaví přetlaku a vybijí energii. A ti, kteří neventilují při aktivním pohybu, zbavují se přebytečné energie na gauči při trénování národního mužstva. Ženy častěji sportují pro zdraví a štíhlou linii.

I to je důvod, proč k aktivnějšímu trávení volného času vedou rodiče chlapce častěji. Aby se vybili, unavili a nezlobili. Jenže zanedbání tělesného vybití může vést u dívek k sebepodceňování a vnímání sebe samých jako slabší a křehké. Takže se nebojte je poslat ven vyřádit se s bráchou či kamarády. 

Další rozdíly mezi muži a ženami

Oblastí, ve kterých se muži a ženy odlišují, je samozřejmě mnohem víc. Prakticky v máločem se neliší… Třeba takové oblékání: ženy se oblékají svrchu dolů, muži začínají odspodu.

Ženy mají citlivější čich a dokáží rozlišit mnohem víc odstínů barev. Ukažte muži různé odstíny hnědé a uvidí jenom hnědou. Ukažte je ženám a rozpozná srnčí hněď od čokoládové.

A zásadní rozdíly se objevují i v tématech hovorů: ženy rády mluví o vztazích, o ostatních lidech, jídle, módě a fyzickém vzhledu. Muži mluví o sportu, práci, penězích, automobilech, zprávách, politice a technických věcech.

O rozdílném vnímání světa často píše i Lucie Šilhová ve svých fejetonech Očima padesátky!

Reklama

Načítám