Hlavní obsah

Co je zdravé, je i dietní? Omyl! Na těchto 7 jídel pozor

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jím pravidelně každé tři hodiny a jenom samé zdravé věci. Přesto nehubnu!“ Máte podobný problém? A víte, jakou energetickou hodnotu vaše jídla mají? Některá jsou sice mimořádně zdravá, ale zároveň mají spoustu kalorií. Pojďte se podívat na ta nejhorší.

Článek

Hodně lidí si myslí, že zdravý jídelníček vede automaticky k hubnutí. A kdo jí zdravě, tak zkrátka chce být strašně moc štíhlý – nic jiného zatím není. To je však obrovský mýtus. Zdravé jídlo rozhodně neznamená redukční dietu. Je to životní styl založený na konzumaci potravin a nápojů, které tělu prospívají a jsou pro něj výživné.

Jestli jste se začali stravovat zdravě hlavně proto, abyste zhubli, určitě se to nedá považovat za chybu. Je ale důležité uvědomit si minimálně dvě věci: zaprvé, neberte to jako krátkodobou dietu, v tomto duchu byste měli jíst po celý život. Zadruhé, buďte trochu opatrní s potravinami níže. Určitě není třeba je z jídelníčku vyřadit, ale měli byste si pečlivě hlídat, kolik jste toho vlastně snědli.

Hummus

Oblíbený pokrm původem ze Středního východu je tvořen cizrnou, sezamovou pastou tahini, olivovým olejem a dochucovadly. Je výborným zdrojem nezbytných zdravých tuků, ale i řady vitaminů a minerálů.

Jedna porce (150 g) tradičního hummusu má však kolem 500 kcal. Když k tomu připočteme, že si k pomazánce přikousnete kousek pečiva, je z toho opravdu velká kalorická nálož srovnatelná s menu z fastfoodu.

Při redukční dietě proto doporučujeme jíst hummus buď jako jednu z ingrediencí salátu (dejte si větší lžíci místo zálivky), nebo alespoň k pomazánce místo pečiva přikusujte zeleninu. Pokud si vyrábíte vlastní hummus, zkuste snížit podíl oleje na půlku, pokrm bude hned trošku méně nabitý energií.

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Porce hummusu s kusem pečiva rozhodně není malá svačinka. Je to sice zdravé, ale zato velmi kalorické jídloFoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Ovocná smoothie

Vždycky samozřejmě záleží na tom, jaké ingredience použijete. Zpravidla ale platí, že ovocná smoothie mají hodně cukrů i kalorií. Oblíbené zelené smoothie z manga, banánu, rostlinného mléka a rukoly obsahuje zhruba 350 až 400 kcal – a to je v redukčním režimu někdy hodnota celé večeře nebo oběda!

Vsaďte spíš na smoothie zeleninová, případně ovocno-zeleninová. Výtečná je například kombinace špenátu, citrusů (grapefruit či pomeranč), salátové okurky a zázvoru. Jedna sklenička pak má méně než 100 kcal. A to už je pořádný rozdíl!

Foto: Olena Mykhaylova, Shutterstock.com

Smoothie plné ovoce sice dodá tělu řadu vitaminů, ale taky nemálo energie. Ideálně si tento nápoj dejte jako snídani, v menším množství si ho můžete dopřát jako svačinuFoto: Olena Mykhaylova, Shutterstock.com

Guacamole

Avokádo je superpotravina plná antioxidantů, draslíku, zdravých tuků a nespočtu dalších cenných látek. Guacamole je v podstatě rozmixované avokádo s několika dochucovadly a někdy s příměsí rajčátek, cibule a podobně.

Když sníte guacamole z jednoho avokáda průměrné velikosti (200 g), dodáte tělu skoro 500 kcal! Pravděpodobně si k tomu ale dáte ještě kukuřičné krekry, tortilly nebo i smažené chipsy, takže tohle číslo ještě naroste.

Jak na guacamole dietněji? Na jednu porci použijte jen půlku avokáda, tu druhou nahraďte polovinou kelímku sýru cottage. Guacamole si pak můžete smíchat s rajčátky, fazolemi, červenou cibulí. Díky tomu vám vznikne výživný salát, ke kterému už nebudete potřebovat nic „přikusovat“.

Foto: holbox, Shutterstock.com

Tradiční guacamole můžete odlehčit tak, že část avokáda nahradíte sýrem cottageFoto: holbox, Shutterstock.com

Oříškové pomazánky

Kvalitní arašídové, kešú nebo i mandlové „máslo“ je výtečnou, velmi variabilní a především výživnou potravinou. Můžete si ho mazat na chleba, přidávat do jogurtu, ovesné kaše anebo z něj něco upéct. Jediná trošku vrchovatá lžička (15 g) však obsahuje skoro 100 kcal.

Neexistuje varianta, jak tato másla odlehčit. Doporučit vám tedy můžeme jedině kupovat druhy, které jsou tvořeny z více než 90 procent danými ořechy, a při jejich konzumaci si hlídat přiměřené množství.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Kešú máslo je výživovým hitem. Kvůli vysokým energetickým hodnotám byste to ale se zkonzumovaným množstvím neměli přehánět. Pamatujte, že i každá lžička na chuť se počítá! Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Další zdravá jídla s více kaloriemi

  • Steak z lososa - jeden 200g filet má více než 400 kcal, v porovnání se steakem z kuřecího prsa je to dvojnásobek.
  • Sušené ovoce - rozhodně není srovnatelné s ovocem čerstvým. Má mnohem více vlákniny, což je super, avšak kvůli absenci vody také mnohem více cukru i kalorií. Pro představu: 100 g meruněk má asi 50 kcal, v sušeném stavu ale 290 kcal.
  • Semínkové chleby - oblíbené celozrnné chlebíky tvořené hlavně semínky jsou skutečně velmi zdravé. Nicméně, dva malé plátky vydají za tři klasické rohlíky.

Máte pod kontrolou množství zdravých dobrot, které jsou nabité energií? 

Reklama

Načítám