Hlavní obsah

Co nám dal 2020: 5 lekcí, za něž možná budeme jednou vděční

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Reklama

Žádný rok se tolik nelišil od těch předcházejících jako rok 2020. Někdo zažil „jen“ několik měsíců s omezeními, někomu vzal skoro všechno. Na všem zlém ale lze najít kousek dobrého. Rok 2020 nám trochu drsně udělil několik cenných životních lekcí.

Článek

S žádným rokem 21. století se svět nechtěl rozloučit s takovou chutí jako s tím letošním. Ačkoli už teď víte, že jeho konec neoslavíte velkým mejdanem, ale naopak zákazem nočního vycházení, i tak ho nejspíš s radostí pošlete do minulosti. Přes všechno ale rok 2020 nemusí být v našich očích jen zalitý černotou. Jsou věci, za které mu možná jednou poděkujeme. Něco nám vzal, něco dal a v něčem otevřel oči.

1. Jistota neexistuje

Když jste se loni v létě bezstarostně procházeli po sluncem zalité pláži, zřejmě vás ani v nejmenším nenapadlo, že dovolená napřesrok už tak snadná nebude. Kdyby vám tehdy někdo řekl, že svět zachvátí virová pandemie, poslali byste ho do postele s úpalem. Uznejte, loni by myšlenka, že se lidem po celé planetě změní život, zněla naprosto šíleně. Ačkoli snad všichni ustavičně hledáme pevnou půdu pod nohama, ve skutečnosti nikdy nic jisté není. To je na životě hořké a úžasné zároveň.

2. Čas strávený s blízkými je cenný

Od rána do večera v práci, dlouhé dny na cestách a spousta dalších aktivit, které tak bohatě zaplňovaly váš program. Pro věčně zaneprázdněné byla tohle až do letoška životní realita. Na návštěvu rodičů, prarodičů, starých přátel a dalších blízkých zbývalo málo času, skoro žádný. Pak přišel rok 2020 a vše se zhouplo jak na horské dráze. Tolik lidí chtělo navštívit na Velikonoce nebo o podzimních svátcích své blízké a tolika to bylo odepřeno! O Vánocích nemluvě. Je jisté, že po letošní lekci si času, který strávíme se svými blízkými, budeme mnohem víc vážit.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Ke šťastným setkáváním vede zlatá střední cesta, nesmí jich být ani málo, ani mocFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

3. Home office není taková výhra

Do roku 2019 nabízeli možnost občasné práce z domova neboli home office jen některé firmy, přičemž to bylo prezentován jako jeden z předních benefitů. Ejhle, rok 2020 usadil doma celou masu lidí kancelářských profesí. A co se z toho vyklubalo? Mnozí se shodnou, že to zase tak bezva není. Člověk je tvor společenský. Chodit do práce, bavit se s kolegy, těšit se v poledne na oběd a po práci konečně spočinout doma na pohovce – celý tento denní proces má zkrátka něco do sebe.

4. Věci mohou být jednodušší

Musíme být ale féroví a přiznat, že práce z domova má i mnoho výhod. Některé denní aktivity se letos přesunuly na online platformy. Na některé, jako jsou třeba přednášky, hudební koncerty a jiné kulturní akce už se všichni zase těší naživo. Na druhé straně díky tomu, že to zkrátka bylo nutné, se dost věcí podařilo zefektivnit. Ukázalo se, že není vždy nutné jít do banky nebo na úřad osobně. Přes počítač toho můžete vyřešit stále více a dá se čekat, že tento trend bude progresivně postupovat i nadále. Je snad někdo, kdo by upřednostnil čekání ve frontě u přepážky před pár kliknutími na počítači?

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Práce z domova má svá pro i proti, ale většina lidí si začala vážit práce v kolektivuFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

5. Svoboda je křehká

Svoboda podnikat, lítat si kdekoli po světě, užívat si kultury a všech svých koníčků se již jevila jako naprostá samozřejmost. Zejména mladá generace, která ani za mák neokusila režim minulý, to vnímala jako něco, co vám nemůže nikdo vzít. Jenže může. Letošek nám připomněl, že svoboda není jistota, naopak je křehká a stále je třeba ji bránit. A hlavně se radovat z toho, že ji máme.

Reklama

Související témata:

Načítám