Hlavní obsah

Práce z domova není pro páry. Proč lásce nepřeje?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době vám to ve vztahu nějak skřípe? Pokud doma máte osobní kancelář, nedivte se. Kvůli ní se klidně můžete i rozejít! Z jakého důvodu a jak se tomu dá zabránit?

Článek

Práce z domova se s příchodem pandemie koronaviru stala fenoménem. Z průzkumu společnosti Solitea, kterého se účastnilo 2000 respondentů, vzešlo, že většině lidí home office vyhovuje stejně nebo více než práce na pracovišti.

I když někteří z nich podávají lepší pracovní výkony než v kanceláři, láska trpí, varuje sexuoložka Laura Berman z Chicaga. Jen si připomeňte, zda vám podobné situace z poslední doby nejsou povědomé!

Neposlouchá, neodpovídá, neexistuje

Smějete se nad vtipným příběhem, který slyšíte ve zprávách. Máte chuť říct o něm partnerovi, což také uděláte. On, sedící v rohu místnosti a s počítačem před sebou, nereaguje. Možná po chvíli uslyšíte: „Promiň, co jsi to chtěla? A vůbec, já teď nemám čas!“ odsekne, vezme do ruky telefon a jde řešit pracovní problém.

Trochu vás zamrzí, že vám nevěnuje pozornost ani pár vteřin a není schopen zasdílet tuto situaci. Je přece fyzicky přítomen! Ano, ale je současně v práci. Pokud ho každou chvíli vyrušíte, přestane šetřit otrávenými pohledy. A tady už bliká červená!

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Miláčku, slyšíš? Sousedka už jde zase se psem. Neruš, pracuju!Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Krize, která přichází tiše

Americké výzkumné centrum Pew Center poukázalo na to, že 51 % Američanů se často cítí špatně kvůli tomu, že je jejich partneři ignorují kvůli telefonu nebo notebooku. Jedná o novodobý celosvětový problém zatěžující vztahy. (Závislost moderní doby: Víte, co je nomofobie?)

Podle Laury Berman se zvyšuje počet jedinců, kteří jsou přehlíženi nebo znechuceni tím, kolik času jejich partner tráví prací doma. Podle ní je opravdu těžké najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, a párovým konfliktům se nediví. Vytvořit přátelskou atmosféru přející lásce je komplikované, nikoli však nereálné. Co pro zachování dobrého a zdravého vztahu můžete udělat i vy? (Ozdravné hádky, kdy prospívají?)

1. Dodržujte pracovní dobu

I když je lákavé znovu otevřít počítač a odbavit nově příchozí emaily, odolejte pokušení. Nastavte si přesnou pracovní dobu, a pokud už vám skončila, striktně to respektujte to a relaxujte. Nejste stroj, vy i partner potřebujete dýchat! (Problémy v lásce škodí práci i zdraví!)

2. Pokud to jde, vyhraďte si čas na oběd

Trik, který partnerství prospívá? Je jedno, jestli je na home office jen jeden z vás nebo oba, dohodněte se se zaměstnavatelem a kolegy, že si vybíráte hodinovou přestávku na oběd. Během této doby vypněte telefon a vyrazte se společně najíst. S partnerem si popovídáte, zasdílíte vše potřebné, a navíc sladíte svůj životní styl a synchronizujete vaše organismy. Pak může následovat krátká romantická procházka.

3. Odpojte se

Ať už pracujete, posloucháte zprávy, nakupujete nebo jen telefonujete s přáteli, vždy jste připojeni. Určete si pravidlo, že tři večery v týdnu nebudete používat moderní technologie. Nekontrolujte poštu během večeře, nesurfujte na internetu, když ležíte v posteli. Je to jedna z věcí, která partnera zaráží.

4. Zaveďte hravé večery

Odpusťte si i televizi a hrajte deskové hry a karty, čtěte knihy, poslouchejte hudbu, sportujte, objednejte se na masáž, vařte nebo třeba skládejte puzzle. Tyhle aktivity sníží váš stres a některé z činností, které si zvlášť oblíbíte, se postarají o vytvoření rituálu, který podpoří vaši harmonii a intimitu. Každé úterý schůzka v obýváku u Člověče, nezlob se? Báječná satisfakce za home office. Přiberte i děti, budou obklopené pozorností a láskou a užijí si společně strávené chvíle. Vy dva si potom užijte milostnou dohru v ložnici.

Reklama

Načítám