Hlavní obsah

Vánoce ve světě: Italové neznají stres, Argentina má koně

Foto: Aleksei Verhovski, Shutterstock.com

Foto: Aleksei Verhovski, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce se slaví na všech kontinentech, avšak v jednotlivých státech se setkáte s různými tradicemi a zvyky. Zatímco Italové se nestresují tím, že nestihnou obstarat stromeček, Filipínci oslavy hluboce prožívají už od půlky podzimu.

Článek

Na otázku „Jak se slaví Vánoce?“ neexistuje univerzální odpověď. Rozdíly jsou patrné i napříč Evropou. A co pak daleký Východ nebo Amerika?! Na některé země jsme se podívali podrobněji.

Finsko: Domov Santa Clause

Podobně jako u nás, Finové dělají výzdobu během adventu. V Laponsku, nejsevernější provincii Finska, leží městečko s názvem Santa Clause, které je považováno za domov Santy. Finský ekvivalent Ježíška je Joulupukki, má červený oděv a soby, kteří nelétají, ale jezdí po zemi.

Na Štědrý den snídají sladký rýžový nákyp, v poledne sledují už tradiční přenos z nejstaršího města Turku, kde je vyhlášen Vánoční mír. V podvečer navštíví hřbitov a pak usedají k večeři, kde si pochutnají na lososovi nebo vánoční šunce.

Foto: Aleksei Verhovski, Shutterstock.com

Finsko se západním pojetí Vánoc hodně souzní, po večeři na Štědrý den 24. prosince míří pro dárečky ke stromečku Foto: Aleksei Verhovski, Shutterstock.com

Itálie: Vánoce bez stresu

Přirozeně požitkářská a bezstarostná povaha Italů se promítá i do oslav Vánoc. Jediné dvě věci, na kterých Italové lpí, jsou Betlém, který musí mít doma každá rodina, a účast na mši svaté o Štědrém večeru. Ale zda mají napečené cukroví, nakoupené dárky a přichystanou štědrovečerní tabuli, tím už se moc netrápí. Svátky se snaží prožívat opravdu v klidu a pohodě a hlavně s rodinou.

Další zvyky a tradice se v Itálii liší region od regionu, ale i rodina od rodiny. V některých oblastech věří na Babbo Natale, který přijíždí 24. prosince na saních z Finska, jinde nosí dárky ošklivá, ale hodná čarodějnice Befana až na Tři Krále. Podobně je to i s jídlem. Někteří se postí, jiní mají lehké pokrmy z ryb, ale klasického kapra nenajdete.

Foto: Matteo Volpone, Shutterstock.com

Temperamentní Italové prožívají vánoční svátky překvapivě klidněji, na předvánoční shon si nepotrpíFoto: Matteo Volpone, Shutterstock.com

Filipíny: Dlouhé vánoční oslavy

Filipínci jsou hluboce věřící křesťané, svátky pro ně mají silný význam. Bohatá světelná vánoční výzdoba je v ulicích už od října a koledy jsou mnohdy slyšet ještě dříve. Velké oslavy pak začínají v půlce prosince. Zdejší Vánoce jsou takovou směsicí západních zvyků a původních filipínských tradic. Stromeček je obvykle umělý a dárky pod něj nosí pod Santa Claus v noci z 24. na 25. prosince.

Večer všichni vyrazí na mši, po níž následuje půlnoční hostina otevřená nejen pro rodiny, ale i přátele a sousedy. Nezřídka si tak na pokrmech jako pečené prase, šunka, rýžové koláče nebo ovocné saláty pochutnává celá vesnice.

Foto: Rainier Ampongan, Shutterstock.com

Pro Filipínce je tento večer a noc ve znamení dlouhých oslav, většinou se nechodí ani spátFoto: Rainier Ampongan, Shutterstock.com

Argentina: Večeře na zahradě

Ačkoli se dostáváme na americký kontinent, v Argentině nenosí dárky Santa Claus, ale kůň Magi. Zdejší děti proto nechystají sušenky a mléko, ale seno a vodu. Dárky se rozdávají 6. ledna, oslavy se běžně konají na zahradě a připomínají letní grilování.

Podává se pečené prase, krocan a velmi často také páv, jehož peří slouží jako dekorace vánoční tabule. Některé rodiny po večeři chodí na půlnoční mše, jiné zůstávají doma a užívají si dárků a nočních ohňostrojů.

Foto: meunierd, Shutterstock.com

Vánoce se v Argentině konají během nejteplejšího období v roce. Typická je pestrobarevná výzdoba a kvůli horkům umělý stromFoto: meunierd, Shutterstock.com

Austrálie: Slaví jako první

Chcete zažít Vánoce jako první? Pak leťte do Austrálie. Díky časovému posunu se vám to splní. Australské Vánoce připomínají ty, které známe z amerických filmů. Děti rozbalují dárky od Otce Vánoc (Father Christmas) nebo Santa Clause až 25. prosince ráno.

Podobně jako v Argentině zde v tomto období panují horka. Štědrovečerní večeře, k níž si dávají třeba mořské plody, saláty, krůtu, kachnu, tradiční pudink nebo zmrzlinu, se tak velmi často odehrává venku.

Foto: iPostnikov, Shutterstock.com

Kvůli počasí je stromeček také zpravidla umělý, popřípadě zasazený v květináči. Výzdoba je srovnatelná s tou našíFoto: iPostnikov, Shutterstock.com

V jaké zemi světa byste alespoň jednou chtěli prožít Vánoce? Přejeme, ať si je užijete hlavně v klidu, víme, jak postupovat!

Reklama

Načítám