Hlavní obsah

Zastavil covid navazování nových mileneckých vztahů?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel a zákeřně ochromil život na zeměkouli. Koronavirus si nepohrává jen se zdravím a ekonomikou, ale i lidskými srdci a sociálními vazbami. Jak moc se podepsal na milostných životech, seznamování a náhodném sexu?

Článek

Od začátku pandemie covid-19 jsme byli nuceni udržovat si odstup od ostatních lidí, abychom omezili šíření nemoci. V kombinaci s karanténami, prací doma i zákazem shromažďování měly tyto pokyny významné důsledky pro náš společenský i sexuální život.

Zejména seznamování se stalo riskantnější a náročnější, proto nejspíš nikoho nepřekvapí, že obecně se míra sexuální aktivity snížila. To však neznamená, že by lidé úplně přestali hledat nové partnery. Online průzkum amerického Kinseyho institutu potvrdil, že touha je silnější než strach.

Rozkoš s rizikem

Tamní vědci se rozhodli zjistit, jak covid-19 ovlivnil intimní životy, a proto mezi 21. březnem a 14. dubnem 2020 oslovili reprezentativní vzorek 1559 dospělých. Jedinci byli single, ale i zadaní. Někteří z nich uvedli, že žijí ve volnějším vztahu nebo zrovna procházejí fází rozchodu. Každý z účastníků se přitom svěřil s tím, kolik nových sexuálních partnerů od začátku pandemie měl.

Výzkumníci na základě toho odhalili, že si 10 procent oslovených během první jarní vlny našlo nového sexuálního partnera. V červenci a srpnu se vědci na ty samé respondenty obrátili ještě jednou. A výsledek? Čerstvě navázanou známost si užívalo již 15 procent dotázaných, tedy o pět procent víc než mezi březnem a dubnem (konkrétně 234 jedinců), což je v době zdravotní hrozby poměrně alarmující. Pozvolné rozvolňování pravidel tedy evidentně přispělo k tomu, že lidem otrnulo.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Většinou si účastníci ankety našli jednoho až dva nové milence, nejvyšší nahlášený počet byl však šest!Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Promiň, ruku ti jen tak nepodám

Americký sociolog, psycholog a výzkumník Justin Lehmiller, který se na anketě podílel, uvedl, že hledání nových partnerů je pochopitelně častější u nezadaných jedinců a u těch, kdo během pandemie okusili hořkost rozpadu partnerství, ale také v otevřených vztazích. V oblasti seznamování si tedy lidé nacházejí cestičky, ale koronavirus prokazatelně narušil tradiční chod romantických schůzek.

Ti, kdo se od března do srpna s někým fyzicky sešli, byli obezřetnější. Zajímalo je, jestli protistrana nemá nějaké příznaky nemoci, popřípadě jak u něj probíhala, zda potencionální nápadník již byl v karanténě a podobně. Mnozí také uvedli, že před schůzkou přijali zvláštní opatření minimálně ve formě roušky či dezinfekce. A jak je to s motivy?

Foto: fabrycs, Shutterstock.com

Ani roušky nezastavily seznamování, jen na drink v restauraci si zase počkáteFoto: fabrycs, Shutterstock.com

Proč lidé riskují osobní setkání

Nejběžnější důvody pro získání nového sexuálního partnera byla sexuální nadrženost, pocit osamění, nuda, úleva od stresu a touha po zahojení ran z rozchodu. To vše poukazuje na to, že seznamování a navazování kontaktů nezastavil ani koronavirus, byť jsou kvůli němu lidé opatrnější a ohleduplnější vůči tomu, s kým se fyzicky stýkají.

Sexuoložka Laura Berman z Chicaga se již před pár týdny nechala slyšet, že se příležitostný sex stává mnohem méně přitažlivým. Neexistuje sice žádný přímý důkaz, že se můžete nakazit při vaginálním nebo análním pohlavním styku, v tomto směru se líbání jeví jako nejrizikovější. Ovšem všichni vědí, že k přenosu viru stačí pouhá schůzka a rozestup menší než dva metry. Jenže čím častěji se tahle doporučení opakují, tím více je lidé přestávají vnímat a dodržovat.

Budoucnost sexu

Romantické poklábosení se ještě dá uhlídat, ale co dál? Podle Justina Lehmillera se konkrétně při milování nikdo nedokáže společensky distancovat. Tento odborník říká, že není realistické ani praktické obecně doporučovat abstinenci a celibát, dokud pandemie neskončí, neboť podobné zákazy prostě nefungují. Existuje spousta výzkumů, které ukazují, že taktiky založené na strachu lidem v sexu a běžným rozkoším nezabrání, pouze je donutí je skrývat.

Reklama

Načítám