Hlavní obsah

Co (ne)dělat po hádce? 5 chyb, kterými si kazíte vztah

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Pokud s někým žijete, je jasné, že se prostě občas pohádáte. Někdy je důvodem naprostá banalita, jindy jde o zásadní věc. Ať tak či tak, důležité není jen to, jak hádka probíhá, ale i to, co se děje po ní. Čemu se obloukem vyhnout? V čem možná děláte chyby?

Článek

Hádka by měla končit vždy nějakým kompromisem, dohodou, jednoduše tím, že společně najdete řešení daného problému. Pravda ale je, že občas spíš tak nějak vyšumí, oběma vám dojde energie, možná si uvědomíte, že se hádáte o hloupost a nemá to cenu.

Ať tak či tak, zásadní pro vaši vztahovou pohodu je, jak to vypadá po hádce. Tohle je pět věcí, kterých byste se měli vyvarovat.

1. Děláte jakoby nic

Ještě před minutou u vás létaly talíře a sousedi přemýšleli, jestli u vás doma nedochází k vraždě, ale najednou je klid. Usmíváte se na sebe, mluvíte na sebe klidně, bavíte se o banalitách, jednoduše oba předstíráte, že se nic nestalo. Jako by žádná hádka nebyla.

Jenže ona byla a visí ve vzduchu, i když už je po ní. A tím, že předstíráte, že se nic nestalo, se přetvařujete, potlačujete svoje emoce (obzvláště ty negativní), které se ve vás hromadí. A až vylétnou ven, nebude to hezké.

Je naprosto v pořádku cítit se po konfliktu unaveně, nemít úplně dobrou náladu a podobně. A není ostuda říct „promiň, vím, že už jsme to uzavřeli, ale jsem z toho ještě taková otrávená, musím to vstřebat“. Chce to čas, tak si ho dopřejte. A pokud máte ještě nějaké nevyjasněné věci, vraťte se k nim. To, že je kopnete pod postel, neznamená, že zmizely.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Předstírat cokoli a potlačovat v sobě hlavně negativní emoce se nevyplácí. Můžete pak bouchnout jako papiňákFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Trestáte partnera

Hádka skončila, ale může ve vás být stále pocit křivdy, naštvanosti a podobně. A možná máte potřebu partnera jaksi trestat. Mlčením, odmítáním sexu, studenou večeří, když jste se dohodli, že uvaříte a podobně.

Tohle je cesta do pekel. Nejste děti, jste dospělí, ani jeden nemáte právo toho druhého trestat. Navíc, buď je problém vyřešený, nebo není, a je potřeba řešení najít. Vytvářet dusnou atmosféru nikam nevede. V podstatě si tak jen připravujete živnou půdu pro další a další hádky.

3. Používáte ironii

Někdy to vyloženě svádí, ale odolejte. Při hádce lidé řeknou leccos, někdy jsou to věty, které zabolí, ale pokud jste se rozhodli spor uzavřít, nevracejte se k nim. Žádná ironie a věty typu „no tak, tomuhle já přece nerozumím“ jako rýpavá připomínka toho, jak vás partner při hádce urazil tím, že něčemu nerozumíte.

Rýpavost vše jen zhorší, rozdmýchá novou hádku, vytvoří doma dusno. A to přece nechcete.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když se na něčem dohodnete, musí to platit. Změnit přes noc názor, to se prostě neděláFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Dohodli jste se, ale změníte názor

Jestliže jste se na něčem dohodli, vytvořili určitý kompromis, je to daná věc. Nemůžete změnit názor! Pokud jste se dohodli, že tedy nepojedete k moři na dva týdny, ale jen na jeden, protože ten druhý strávíte na chalupě, nemůžete druhý den přijít s tím, že to takhle vlastně nechcete a na tu chalupu nepojedete.

Dohody, které vzniknou diskuzí (byť leckdy divočejší), jsou svaté! Jak byste si mohli jinak důvěřovat? Jak byste mohli příště hledat řešení a kompromis, když si to pak klidně rozmyslíte?

5. Řešíte zástupný problém

Nedopadlo to podle vašich představ, nejste s výsledkem hádky spokojení? Nebo vás pořád bolí něco, co partner řekl či udělal? Tak o tom mluvte, ale nehledejte pro svou rozmrzelost a naštvání zástupný problém.

Nadávat či být nepříjemná kvůli tomu, že nevynesl odpadky, když vás přitom štve spíš to, že odmítl jet na víkend k vašim rodičům, není fér. Pokud se na svůj protějšek zlobíte, měl by vědět, jaký to má skutečný důvod. Protože když pak s těmi odpadky půjde, ale vy se budete stále zlobit (nebo si najdete další zástupný problém), bude si připadat jako blbec a oba se ocitnete v začarovaném kruhu.

Jak to po hádce vypadá u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám