Hlavní obsah

Co udělat na začátku hubnutí? Očistěte tělo, a nastartujte tak metabolismus!

Foto: Profimedia

Čerstvé zeleniny byste měli denně sníst více než půl kilaFoto: Profimedia

Reklama

Začátek hubnutí je skoro vždycky těžký. A to jak z fyzického, tak hlavně psychického hlediska. Skličující pak je, když se vás, navzdory snaze, kila stále drží. Této situaci by měla předejít očista těla.

Článek

Problém s dlouhým nastartováním hubnutí, a následně dost pomalým váhovým úbytkem mívají především ženy pokročilejšího věku.

„Tělo se v průběhu let vinou toxinů z nečistého životního prostředí, nevhodného jídla a špatného životního stylu postupně zanáší a jeho schopnost se tohoto nepořádku zbavovat s rostoucím věkem klesá,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu.

Pokud hubnutí začnete očistou, díky níž tělo zbavíte nežádoucích látek, a zároveň tak podpoříte jeho samočisticí funkce, nastartujete metabolismus a kila začnete shazovat mnohem rychleji a snáze.

Důležité však je uvědomit si, že tohle je jen první krok. Následovat musí celkové a trvalé ozdravení jídelníčku, protože těchto pár dní vás rozhodně nespasí. Pokud si pak udržíte aspoň v rámci možností zdravý životní styl, žádné čištění už nebude třeba. Tělo to za těchto okolností zvládne samo.

7 hlavních zásad očisty

Spolu s výživovým poradcem při hubnutí Petrem Mesárošem jsme vybrali sedm nejdůležitějších zásad detoxu. Tato opatření byste měli brát v potaz stále, i když k některým nemusíte přistupovat tak přísně. S mírou je možné skoro vše.

Foto: Profimedia

Při detoxikačním režimu by měla být vaším hlavním parťákem čistá vodaFoto: Profimedia

1. Denně pít čistou vodu a neslazené čaje

Důležité je hlavně pít průběžně, ne až ve chvíli velké žízně. Z bylinných čajů pro vás bude nejjednodušší dát přednost detoxikačním směsím. Z jednotlivých bylinek pak zkuste mátu, jitrocel nebo rakytník. Nápoje s kofeinem jako káva, černý čaj, energetické nápoje a také alkohol se do pitného režimu nezapočítávají. Naopak aspoň v době detoxu je vyřaďte.

2. Jíst minimum jídel s vysokým obsahem soli

V první řadě dejte pozor na skrytou sůl, která se nachází v uzeninách, polotovarech, nakládané zelenině a některých sýrech, například v tavených. Vyřadit byste měli také solené pochutiny jako chipsy, oříšky, krekry, pop corn, slané pečivo a pozor si dejte i na minerálky s vyšším obsahem sodíku.

3. Tučná masa nahradit libovým a rybami

Například kuřecím, krůtím, králičím masem a čerstvými rybami, jako je pstruh, losos, tuňák. Občas zařaďte libové hovězí, které obsahuje pro ženy důležité železo a vitamin B12 .

Foto: Profimedia

Abyste měli dostatek vlákniny, musíte kromě zeleniny a ovoce zařadit i celozrnné výrobkyFoto: Profimedia

4. Zvýšit každodenní příjem vlákniny

Bílé pečivo nahraďte pravým celozrnným. Cukrovinky a moučníky nahraďte ovocem s obsahem rozpustné vlákniny, nachází se hlavně v jablcích a banánech.

5. Snížit příjem cukru

Především vylučte slazené nápoje, cukrovinky, sladké pečivo, dorty a zmrzliny. Nahraďte je obilnými kašemi ke snídani, neslazenými polotučnými mléčnými výrobky (jogurty, kefír, tvaroh) a ovocem v průběhu dne.

6. Denně jezte čerstvou sezonní zeleninu

Denně byste si měli dát v několika dávkách 600 g zeleniny. Upřednostňujte spíše celé čerstvé plody, které obsahují více vlákniny, živin a mají delší syticí efekt než šťávy. Ovšem nebojte se využívat šťávu z citrusů, kterou přidávejte do vody. Tento nápoj můžete pít celý den. K detoxu se také hodí šťáva z červené řepy.

7. Nejezte denně uzeniny a maso

Postačí je jíst třikrát až čtyřikrát týdně, v době detoxu ještě méně. Odlehčíte svému trávení a společně s vyřazením cukru předejdete také překyselování organismu.

Jak dlouho se detoxikovat?

Na tuto otázku nejde úplně přesně odpovědět. Ideální však je několik dní ze začátku hubnutí důkladně dodržovat všechna pravidla. Po několika dnech, kdy sami na sobě ucítíte změnu, můžete režim zvolnit.

Zkoušeli jste nějaké očisty těla? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Reklama

Načítám