Hlavní obsah

Co vám krade orgasmus? Překvapivě i masturbace nebo podpatky

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Nezažíváte v posteli ony opěvované slastné pocity vyvrcholení? Nemusí vás o ně okrádat jen nešikovný milenec nebo neschopnost se uvolnit. Některé důvody mohou překvapit, na první pohled totiž se sexem ani trochu nesouvisí.

Článek

S orgasmem zpravidla nemáte problém, ale v poslední době vyvrcholit nedokážete? Vinu nemusí nést jen nespokojenost ve vztahu nebo v ložnici.

Milujete podpatky?

Vysoké podpatky sice dokážou vykouzlit štíhlejší siluetu, a možná se díky nim cítíte i více sexy, mohou ale i ublížit. Pokud je nosíte často a pohybujete se na nich celý den, narušuje to postavení pánve a oslabují se svaly pánevního dna. A to může tlumit intenzitu orgasmu nebo v něm úplně bránit.

Vaše sexualita je na úrovni fyzické nejvíc ovlivněna právě tím, v jakém stavu jsou svaly pánevního dna a svaly upínající se na pánev. „Svaly pánevního dna jsou ve správné funkci jedině tehdy, když je vaše pánev v takzvaném neutrálním postavení. Právě díky neutrálnímu postavení, kdy svaly pánevního dna nejsou ani ochablé, ani ve velkém napětí, mohou správně plnit svoji úlohu i v sexuálním životě,“ vysvětluje Magdalena Komínková, lektorka pilates a certifikovaný bodyworker.

Foto: coka, Shutterstock.com

Vysoké podpatky ovlivňují negativně postavení pánevního dnaFoto: coka, Shutterstock.com

Dlouho jste se nevyspaly

Narušil vám posun času spánkový režim? I z toho můžou pramenit problémy. „Spánkový deficit narušuje hormonální rovnováhu a způsobuje sníženou produkci testosteronu, což je hlavní hnací síla mužské i ženské sexuální touhy,“ upozorňuje Adam Durčák z internetového sexshopu Ruzovyslon, který se zabývá zdravou sexualitou.

V posilovně jste jako doma

Dlouhodobé intenzivní cvičení ničí ženské libido. Důvodem je nejen prosté vyčerpání z velké fyzické zátěže, v příliš zatěžovaném těle se mění i hladina hormonů. Extrémní cvičení totiž ovlivňuje hypofýzu, která pak produkuje méně estrogenu.

„Fitness ke zdravému životnímu stylu patří a umírněné cvičení může naopak libido povzbudit. Ženská rozmnožovací soustava ovšem k řádnému fungování vyžaduje určitý podíl tělesného tuku a samozřejmě i hormonální rovnováhu. Snížená produkce estrogenu způsobuje, že ženy nemají chuť na partnerský sex ani na masturbaci,“ vysvětluje Adam Durčák.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Nic se nesmí přehánět. I nadměrné cvičení škodí zdravému vnímání sexuFoto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

V práci většinu dne sedíte 

Nedostatek pohybu způsobuje ochabování svalů, a bohužel kancelářská práce a celý den strávený na židli oslabuje i svalstvo v oblasti pánve. Chcete-li tomu předcházet, dbejte na dostatek pohybu ve volném čase, ale vyzkoušejte také Kegelovy cviky nebo Venušiny kuličky.

Špatný pitný režim

Nedostatečný pitný režim celkově nesvědčí organismu. Mimo jiné zpomaluje průtok krve, což může mít za následek nedostatečné prokrvení pohlavních orgánů a při sexu je tolik necítíte. A stejně jako můžete mít při nedostatku tekutin sucho v ústech nebo dehydrovanou pokožku, dochází i k vysychání vaginální sliznice, takže sex může být nekomfortní až bolestivý. Pozor také na nadměrnou konzumaci kávy nebo alkoholu, i ty poševní sliznici vysušují.

I masturbace může být viníkem

Masturbace je pro uspokojení důležitá, neměla by ale nahrazovat partnerský sex. Při autoerotice lze snáze dosáhnout vyvrcholení, orgasmus může být dokonce delší a bouřlivější, ten prožitý s partnerem ale zase prohlubuje intimitu ve vztahu. Pokud během soulože přemýšlíte nad tím, že sama byste to zvládla lépe, nejspíš se dostatečně neuvolníte a na vrchol nedosáhnete. „Pro lepší sexuální prožitek je ideální masturbovat společně s partnerem, což pomáhá rozvíjet vzájemný vztah,“ radí Adam Durčák.

Komplikace při orgasmu mohou nastat i tehdy, když si samy užíváte až příliš. Po intenzivní masturbaci mohou být intimní partie jinak citlivé – překrvené a citlivější, takže partnerovy dotyky vám mohou být nepříjemné, po nadměrné autoerotice se zase mohou objevit potíže s nedostatečnou citlivostí. Naštěstí problém po pár dnech abstinence odezní.

Jak snadno dosahujete orgasmu vy?

Reklama

Načítám