Hlavní obsah

Suchá sliznice může zničit spokojený milostný život. Řešte problémy včas!

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Bolest a pálení v ženských orgánech mohou být spojeny se suchou poševní sliznicíFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen ztráta zájmu o sex, ale i bolest, podráždění a krvácení. To je jen stručný výčet potíží, za nimiž může stát suchá poševní sliznice. Začněte je řešit včas a vraťte svůj milostný život do normálu.

Článek

Jednou z běžných příčin nepříjemných pocitů při sexu je suchá poševní sliznice. Intimní problém, o kterém se ženy většinou ostýchají mluvit, ale během života se pravděpodobně nevyhne žádné z nich. Přirozená vlhkost vaginy je ovšem důležitá nejen s ohledem na pohlavní styk, ale díky mírně kyselému pH také chrání před vznikem infekcí, které mohou způsobovat kvasinky.

Kolísání hormonů

Za nedostatečným zvlhčením vaginální sliznice obvykle stojí narušení produkce ženských hormonů estrogenu a progesteronu. Míra vlhkosti se liší v závislosti na fázi menstruačního cyklu a životním období, ve kterém se žena nachází.

Část vlhkosti produkují poševní stěny, což se odvíjí od množství krve, které jimi koluje. Toto množství řídí výše zmíněné hormony. A právě problémy s nízkou produkcí estrogenu brzdí tvorbu zvlhčující tekutiny. Běžně se tak děje zejména před menstruací, naopak v období ovulace je vlhkost větší, aby se spermie snadněji dostaly k vajíčku.

Foto: BlueSkyImage, shutterstock.com

Tento problém může mít mnoho příčin, například i užívání antialergik či hormonální antikoncepceFoto: BlueSkyImage, shutterstock.com

Pří přechodu nevysychá jen pohlaví

Pokles ženských pohlavních hormonů způsobuje problémy zejména starším ženám v období menopauzy, kdy se suchou poševní sliznicí bojuje téměř polovina z nich. Sliznice se stává tenčí a zranitelnější.

„Jedná se například o takzvanou atrofizaci poševní sliznice, která vysychá, snižuje se její obranyschopnost vůči infekcím a je snáze zranitelná. Tyto projevy jsou charakteristické bolestivým sexuálním stykem, svěděním nebo pálením. Snížení přirozené vlhkosti sliznice může postihnout rovněž oblast očí, kde dochází k vysychání slzných žláz nebo poškození rohovky,“ uvádí gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Léky, operace i hygiena

Suchost pochvy ovšem způsobuje i řada dalších faktorů, a postihuje tedy i mnohem mladší ženy, u kterých menopauza ještě není na pořadu dne. Vyvolat ji mohou například některé druhy léků, jako jsou antikoncepční pilulky, antihistaminika (léky proti alergiím), antibiotika či antidepresiva. Náchylnější jsou také ženy během těhotenství a kojení, po operaci vaječníků nebo dělohy.

Může jít i o vedlejší účinek spojený s podstoupením chemoterapie a ozařováním. Za nepříjemnými pocity při sexu v oblasti intimních partií může stát rovněž nemoc, stres, únava, deprese, nedostatečné vzrušení, popřípadě denní hygiena. Vysušuje je totiž i příliš časté sprchování a běžná mýdla.

„Normální mýdlo bývá parfémované a může tedy působit dráždivě, zároveň je zásadité a vysušuje poševní sliznici. Jeho používání vyvolává změnu kyselosti pH v pochvě, přemnožení škodlivých bakterií a vznik infekcí,“ vysvětluje Jiří Stabla z Carun Pharmacy.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Až v polovině případů může být potíž způsobena přechodem, a to i předčasným. Návštěva lékaře je nutná!Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Co s tím?

Suchost znepříjemňuje nejen pohlavní styk, ale pálení, podráždění a krvácení s tím spojené usnadňuje množení mikroorganismů, ze kterých mohou vzniknout poševní mykózy. Proto řešení tohoto intimního problému raději neodkládejte. Při občasných potížích může pomoci lubrikační gel, popřípadě některé volně dostupné zvlhčující krémy například s obsahem Tee tree oleje či kyseliny hyaluronové, která má pozitivní vliv na obnovení vaginálního prostředí, zvlhčuje a zvyšuje elasticitu pochvy.

Po poradě s gynekologem se nasazují tabletky, vaginální krémy či čípky s obsahem estrogenu. Také pomůže, pokud se přestanete přehnaně stresovat, budete dostatečně odpočívat a při sexu se uvolníte.

Potkala tato intimní nepříjemnost i vás?

Reklama

Související témata:

Načítám