Hlavní obsah

Co zabere na rýmu? Pomoc z lékárny i z přírody!

Foto: Profimedia

Máme pro vás pár přírodních metod, které pomohou bojovat s rýmouFoto: Profimedia

Reklama

Máte zimní období spojené s neustálým posmrkáváním, huhňáním a zalehlými dutinami? Máme pro vás pár tipů, které vám od rýmy pomohou. Zkuste je dříve, než vyrazíte do lékárny...

Článek

Nejčastějším onemocněním zimních měsíců je akutní rýma, která je v naprosté většině případů virová, přenášená kapénkovou nákazou, tedy kýcháním, kašláním, slinami.

„Mezi typické projevy patří pálení v nose a nosohltanu, často se přidává pálení a bolest v krku, nosní sekrece a pocit ucpaného nosu. U dospělých teplota obvykle nepřesahuje 38 °C a zpravidla vymizí do týdne. Komplikace onemocnění nejsou časté, nicméně u dětí může vzhledem ke krátké Eustachově trubici dojít k rozvoji zánětu středouší,“ říká MUDr. Petra Bruthansová z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

A jaké jsou klasické metody léčby z lékárny? „Jako léčba i prevence vzniku středoušního zánětu jsou vhodné nosní kapky k oplasknutí sliznice, například Sanorin, Nasivin, Olynth a podobně, s menším efektem lze použít solné roztoky, jako je Sterimar nebo Quixx. Ke zmírnění lokálních příznaků lze využít u dospělých a dětí nad 12 let antibiotický sprej Bioparox,“ radí MUDr. Petra Bruthansová.

Foto: Profimedia

Křen protáhne dutiny spolehlivě a hnedFoto: Profimedia

Přírodní metody

Nemusíte ale hned vyrazit do lékárny, některé přírodní přípravky jsou totiž k mání ve spíži nebo lednici.

Křen.Stačí si nastrouhat čerstvý křen a inhalovat jeho silnou vůni. Je dobrým pomocníkem i v případě, že ho sníte – nemusíte se jím ale kdovíjak „cpát“, stačí tak dvě lžičky. V každém případě „protáhne“ dutiny a bude se vám lépe dýchat. Rýma se také spustí a přestanete mít pocit zalehlých dutin.

Česnek. Příznivci zdravé stravy by vás asi nepochválili za topinku, byť silně očesnekovanou, proto ho nastrouhejte nebo rozmačkejte a na talířku umístěte na noční stolek, nebo do míst, kde ho můžete dlouhodoběji inhalovat. Určitě se vám bude lépe dýchat a rýma rychleji odezní.

Esenciální oleje.Do aromalampy, nebo i do horké koupele, můžete nakapat esenciální olej s vůní levandule, tea tree nebo heřmánku, použít můžete i eukalyptus, hřebíček či tymián. Do vany bohatě stačí deset až dvacet kapek. Dvacet minut v takové koupeli nahradí klasickou inhalaci nad horkou vodou, která není mnohým příjemná.

Zajímalo by vás, jaké vůně vás mohou zbavit rýmy a dalších zdravotních obtíží? Pak nepřehlédněte článek Tajemství vůní: Která vás zahřeje nebo zbaví rýmy?.

Foto: Profimedia

Od problémů s rýmou pomůže i vhodný éterický olejFoto: Profimedia

Vitamin C. „Doporučená dávka 100 mg denně, ale během nemoci můžete jít až na 500 mg. Pro představu – v jednom pomeranči je asi 50 mg vitaminu C, ve 100 g petrželky až 180 mg. Jeho bohatým zdrojem je i rakytník, červený rybíz, brambory, brokolice či červená paprika,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt z webu Pro zdraví.

Čaj s medem. Med obsahuje cenné minerály, které posílí imunitu a tělo se lépe vyrovná se zánětem dutin, což je příčina rýmy. Čaj doplní tekutiny a pomůže s udržením vlhkých sliznic – můžete si ho připravit z meduňky nebo hřebíčku.

Jak rýmě předejít?

Posílením imunity zvýšíte i šanci, že se vám rýma a ostatní nemoci z nachlazení vyhnou. Jak to ale udělat? „Prevencí rýmy, nachlazení, kašle, ale i chřipky, je i pravidelná konzumace probiotik. Podporují dobrý stav střevní mikroflóry a tím odolnost vůči infekcím. Výborná je i echinacea purpurea, tedy třapatka nachová. Při pravidelném užívání posílí tělo, ochrání před nachlazením, vysílením a únavou. K dalším léčivým rostlinám patří ženšen nebo rozchodnice růžová,“ říká Tomáš Arndt.

V zimě, kdy je málo slunce slunce, se vyplatí užívat i vitamin D, který také posiluje odolnost těla. Je obsažen v rybím tuku, tedy i v mase tučných ryb, tresčích játrech, v másle, sýrech, vaječném žloutku a plnotučném mléce.

Máte vlastní zaručený způsob, jak se rychleji vypořádat s rýmou? Napište nám!

Reklama

Načítám