Hlavní obsah

Křehký koláč s čokoládovo-tvarohovou náplní

Hodnocení:
(133)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Křehké těsto je základem spousta vynikajících dezertů. Koláč s nepečenou čokoládovo-tvarohovou náplní je toho důkazem.

Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na korpus
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 90 g másla
  • 2 lžíce studené vody
Na náplň
  • 370 g 30% smetany ke šlehání
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g belgického kakaa
  • 150 g čokolády 70%
  • 250 g měkkého tvarohu polotučného
Na ozdobení
  • 120 g 30% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 10 g čokolády 70%
Článek

Krok 1: Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kousky a rychle zapracujte do mouky, aby vznikla „sušší drobenka“. Přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.

Krok 2: Než se vychladí těsto, uvařte základ na krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte cukr a kakao a metlou míchejte, dokud se nezačne vařit. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu nalámanou na kousky, aby se zcela rozplynula. Zchladlý krém uložte do lednice a nechte ho tam ideálně přes noc, nejméně však 3 hodiny.

Krok 3: Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný cca 2 mm. Vyložte jím koláčovou formu, dno propíchejte několikrát vidličkou a důkladně vyložte alobalem, aby dobře kopíroval těsto. Vysypejte až po okraj luštěninami (které ho zatíží) a dejte péct na 180 °C (horkovzduch) 20 minut. Poté alobal s luštěninami opatrně sejměte a dopékejte při 160 °C 10–15 minut, aby těsto pěkně vyschlo.

Krok 4: Vychlazený krém vyndejte z lednice. Krátce prošlehejte ručním šlehačem, aby povolil. Přidejte tvaroh a minutu až dvě šlehejte, aby byl krém dobře roztíratelný.

Krok 5: Krém rozetřete do vychladlého korpusu. Uložte do lednice.

Krok 6: Před podáváním ozdobte smetanou vyšlehanou do tuha se lžící cukru a nastrouhanou čokoládou.

Čokolády není nikdy dost, a proto se s chutí inspirujte i dalšími recepty na skvělé dezerty. Vyzkoušejte nadýchanou čokoládovou pěnu pro dospělé anebo lahodný čokoládový dort s podmáslím.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek