Hlavní obsah
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Balkánská kuchyně je bohatá na aromatické bylinky. Vyzkoušejte typickou kyselou polévku zvanou Čorba s petrželkou a rozmarýnem.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 300 g čerstvé zeleniny
  • 100 g kysaného zelí
  • 1 ks rajčat
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek zakysané smetany
    7
Knedlíčky
  • 150 g hovězího mletého masa
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 ks vejce
    3
  • 30 g rýže
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zeleninu nakrájejte na kousky, zalejte ji vroucím vývarem, přidejte kysané zelí a vařte téměř doměkka. Pak přidejte na kostičky nakrájené rajče a polévku ještě chvíli vařte. Nakonec ji osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.

02.

Rýži uvařte a smíchejte ji s vejcem, moukou, mletým masem a podle potřeby směs osolte. Vytvarujte kuličky a vařte je ve vroucí vodě 10 minut. Přidejte do polévky, dozdobte nasekanou petrželkou.

Zamilovali jste si balkánskou kuchyni? Vyzkoušejte i musaku s hovězím masem.

Související témata:

Načítám