Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Aktualizováno

Jemný žloutkový krém pečený ve vodní lázni s karamelovou krustičkou je klasika, kterou potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 8 ks žloutků
  • 1 000 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru krystal
  • 1 lžíce mandlového likéru amaretto
Článek

Postup

01.

Do smetany přidejte 120 g cukru a zrníčka vyškráblá z podélně rozpůleného vanilkového lusku a zahřejte ji na teplotu 40 °C. Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte rozmíchané žloutky v troše smetany a likér. 

02.

Směs nalijte do zapékacích mističek asi do 3/4, vložte do pekáčku s vodou, aby sahala asi do poloviny misek a v troubě pečte při 125 °C necelou hodinu. 

03.

Po vychladnutí povrch krému posypte zbylým cukrem. Cukr na povrchu opalte flambovací pistolí, či jej nechte zkaramelizovat v troubě pod grilem. Vychlaďte, aby se udělala křupavá vrstvička karamelu.

Související témata:

Načítám