Článek
Abyste se vyhnuli bublinkám v krému a získali dokonale hladkou texturu, nejprve smíchejte žloutky s cukrem jen zlehka metličkou (nešlehejte) a pak směs přeceďte přes jemné sítko do formiček.
Ze zbylých bílků si můžete upéct makovou bezé roládu anebo třeba nadýchanou bílkovou bábovku.
Postup
01.
Do smetany přidejte 120 g cukru a zrníčka vyškrábaná z podélně rozpůleného vanilkového lusku a zahřejte na 40 °C. Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte žloutky rozmíchané v troše smetany a likér.
02.
Směs nalijte do zapékacích mističek asi do 3/4, vložte do pekáčku s vodou (měla by sahat asi do poloviny misek), a v troubě pečte při 125 °C necelou hodinu.
03.
Po vychladnutí povrch krému posypejte zbylým cukrem a opalte ho flambovací pistolí nebo nechte zkaramelizovat v troubě pod grilem. Vychlaďte, aby se udělala křupavá vrstvička karamelu.