Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Křehká karamelová krustička na povrchu, pod ní hedvábně jemný žloutkový krém s vanilkovou vůní – slavný a výborný dezert z trouby si zamilují i největší mlsouni. Ač působí noblesně, příprava je jednodušší, než byste čekali.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 8 ks žloutků
  • 1 000 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru krystal
  • 1 lžíce mandlového likéru amaretto
Článek

Abyste se vyhnuli bublinkám v krému a získali dokonale hladkou texturu, nejprve smíchejte žloutky s cukrem jen zlehka metličkou (nešlehejte) a pak směs přeceďte přes jemné sítko do formiček.

Ze zbylých bílků si můžete upéct makovou bezé roládu anebo třeba nadýchanou bílkovou bábovku.

Postup

01.

Do smetany přidejte 120 g cukru a zrníčka vyškrábaná z podélně rozpůleného vanilkového lusku a zahřejte na 40 °C. Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte žloutky rozmíchané v troše smetany a likér. 

02.

Směs nalijte do zapékacích mističek asi do 3/4, vložte do pekáčku s vodou (měla by sahat asi do poloviny misek), a v troubě pečte při 125 °C necelou hodinu. 

03.

Po vychladnutí povrch krému posypejte zbylým cukrem a opalte ho flambovací pistolí nebo nechte zkaramelizovat v troubě pod grilem. Vychlaďte, aby se udělala křupavá vrstvička karamelu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 087,42 kJ
Bílkoviny6,73 g
Tuky60,67 g
Sacharidy40,43 g
Sůl0,2 g
SAFA38,64 g
Vláknina0 g
Cukry38,69 g

Načítám