Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se ve slavných dezertech? Z čeho se pečou makronky a co obarví Red Velvet

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Jestli k neděli něco neodmyslitelně patří, je to sladká tečka. Po obědě se často podává oblíbená bábovka či koláč, v rodinách, kde se nepeče, putují na stůl zákusky od mistra cukráře. Tak se pohodlně usaďte, dejte si první sousto a otestujte se, jak jste na tom se znalostí dezertů. Víte, co dává tiramisu specifickou chuť a z čeho je božský cheesecake?

Článek

Když během rozhovoru v podcastu Bubliny s Katkou Osičkovou prohlásil známý foodbloger Lukáš Hejlík, že pokrmem, který mu nejvíc připomíná dětství, je sladké jídlo s názvem pos*aný patník, posluchače to pobavilo. Jak bohatá je oblast sladkých pokrmů, moučníků a dezertů!

Každý kraj a každá země mají své specifické sladké dobroty, a některé recepty dokonce dávno překročily hranice a dělají radost i mimo svoji rodnou zemi. Za kolébku cukrařiny je mnohými považována Francie a není divu: místním cukrářům svět vděčí za makronky nebo třeba crème brûlée. Ale pozadu nejsou ani další země, Itálie dala světu tiramisu, kořeny receptu na cheesecake sahají až do Řecka a v Americe se toho také upeklo spoustu. Jak se ve slavných dortech a dezertech vyznáte, si prověřte v našem kvízu.

1/10
Jde o nadýchaný dortík z vyšlehaných bílků, který se obvykle zdobí sezonním ovocem a šlehačkou, ale třeba i čokoládou. O jeho původ se prý dohaduje Austrálie a Nový Zéland, tradice říká, že jej šéfkuchař hotelu Wellington připravil na počest ruské baleríny, podle níž získal dort i jméno. Je to:
Načítám další otázku.

Načítám