Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: © Česká televize - Autor: Eva Koňaříková

Foto: © Česká televize - Autor: Eva Koňaříková

Uvařit pudink zvládne i malé dítě, ale co takhle povýšit ho na luxusní dezert a upéct si crème brûlée podle receptu z pořadu Peče celá země? To už je výzva hodná cukrářů. Pusťte se do ní také a potěšte své chuťové pohárky tímto krémem s křupavou krustičkou.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 misky
  • 450 g 33% smetany ke šlehání
  • 125 g mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 125 g žloutků
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 3 lžičky třtinového cukru
Článek

Patříte mezi fanoušky úspěšného pořadu Peče celá země a říkáte si při jeho sledování, že to, co v soutěži předvádějí účastníci, zvládnete také? Nebo vás naopak jímá strach ze složitosti receptů? Není nic snazšího než si dezert vyzkoušet připravit i doma. Máme pro vás přesný recept na crème brûlée a k tomu jednu výhodu. Svůj výsledek si ohodnotíte jen vy doma, a nemusíte se tedy bát odborných porotců Josefa Maršálka a Michaely Landové.

Peče celá země: III. řada

Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef MaršálekMichaela Landová, moderuje dvojice Václav KoptaTereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.

Postup

01.

Nejprve zahřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Do ní vložte hluboký plech s asi 1-2 cm vody. Smetanu, mléko a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Vyndejte lusk a odstavte.

02.

Žloutky a krupicový cukr utřete dohladka a poté k nim za stálého míchání vlijte ohřátou vanilkovou smetanu. Rozmíchejte metlou, aby se směsi spojily. Pozor, teplota tekutiny by při přilévání ke žloutkům neměla být vyšší než 82 °C, jinak se žloutky srazí.

03.

Krém nalijte do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do plechu s vodou. Voda by měla sahat do poloviny výšky formiček.

04.

Pečte pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy se krém zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.

05.

Každý pudink posypte lžičkou třtinového cukru a flambovací pistolí opalte cukr tak, aby povrch zkaramelizoval.

Načítám