Hlavní obsah

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc končí vždy smrtí

Foto: Andrey_Popov, Profimedia.cz

Foto: Andrey_Popov, Profimedia.cz

Reklama

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc patří mezi tzv. prionové nemoci. Vyskytují se zcela výjimečně, přesto jsou s nimi spojené velké obavy. Odborníci totiž o prionových nemocech, mezi které tato diagnóza patří, vědí stále jen málo.

Článek

Prionová onemocnění tvoří skupinu vzácných neurodegenerací mozku. Asi k nejzajímavějším patří choroba kuru, popsaná v roce 1957. Postihovala kanibaly na Papui-Nové Guineji, kteří v rámci rituálu pojídali mozky zemřelých. Nemoc se začínala projevovat vidinami, špatnou koordinací a řečí a končila smrtí. Po tom, co úřady tyto praktiky zakázaly, nemoc vymizela.

Nejčastější prionovou chorobou je však Creutzfeldtova–Jakobova nemoc, kterou se zatím vymýtit bohužel nepodařilo. Je stejně jako kuru neléčitelná, smrtelná a záhadná. Na druhou stranu ale není třeba mít velké obavy, onemocní zhruba jeden člověka z milionu.

Příznaky CJD

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc (CJD) sice byla popsána už v roce 1920, ale pochopení toho, že příčinou této nemoci nejsou bakterie ani viry, ale priony, přinesla věda až na konci minulého století. V roce 1997 za to dostal neuropatolog S. Prusiner Nobelovu cenu. Popsal totiž, že v těle, respektive v mozku napadené osoby se neovladatelně množí infekční prionové bílkoviny neboli priony.

Foto: Kateryna Kon, Shutterstock.com

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc je choroba mozkuFoto: Kateryna Kon, Shutterstock.com

Prvními projevy mohou být potíže se zrakem a poruchy paměti. Množící se priony v mozku způsobí, že dosavadní buňky odumírají, proto se nemoc projevuje demencí a rozpadem osobnosti. Projevy jsou stejné jako u velmi rychle probíhající Alzheimerovy nemoci včetně poruch chování, deprese, plačtivosti či záchvatů vzteku. Přidává se také třes, nemožnost kontrolovat své pohyby a ztráta koordinace.

V konečném stádiu, které nastává po několika týdnech, maximálně měsících, dojde k tomu, že nemocný v podstatě nereaguje na žádné podněty z okolí, nepohybuje se, leží s otevřenýma očima, je inkontinentní a později umírá.

Léčba ani prevence neexistuje

Stoprocentně lze nemoc odhalit jen na základě biopsie mozku. Pokud propukne, vždy končí smrtí. Chorobě nelze kromě prevence při transplantaci ani nijak předcházet. Inkubační doba může být půl roku až několik desetiletí, trvá to i 40 let, než nemoc propukne.

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc: 4 formy

Dědičná (familiární) forma: Nemoc se přenese z matky na dítě ještě v břiše.

Sporadická forma: Dochází k ní na základě samovolných změn v mozkové tkáni. To se týká lidí nad 65 let věku.

Latrogenní forma: Vzniká v případě transplantace od dárce nemocného CJD.

Variantní (nová) forma: Nastává po konzumaci infikované tkáně zvířete. Probíhá podobně jako jiné formy, ale pomaleji, pacienti umírají zhruba po dvou letech od prvních příznaků. Častěji se týká mladších lidí. Dává se do souvislosti s nemocí šílených krav, ale existují argumenty pro i proti této teorii.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc napadá hlavně lidi nad 65 let a i tam jen jednoho z milionuFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Creutzfeldtova–Jakobova nemoc

  • Popis - Jde o tzv. prionovou nemoc, která nevratně postihuje mozek. Jde o velice záhadné onemocnění, které podařilo rozklíčovat teprve na konci minulého století. Stále je choroba ale smrtelná.
  • Příznaky - Potíže se zrakem, poruchy paměti, zmatenost. Pacient působí, jako kdyby u něj probíhala velice rychle Alzheimerova choroba.
  • Smrtnost - Na nemoc zemřou všichni, u koho propukne.
  • Prevence - Nemoci nelze kromě prevence při transplantaci předcházet.

Reklama

Související témata:
Creutzfeldt-Jakobova nemoc (CJD)

Načítám