Hlavní obsah

Inkontinence u žen po padesátce je běžná. Jak s ní bojovat?

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Reklama

Kýchnutí, malé poskočení nebo smích. I taková maličkost může způsobit trable v podobě mokrých kalhotek. S inkontinencí se během života setká téměř každá druhá žena. Mezi rizikové faktory přitom patří i porod nebo věk nad padesát let.

Článek

I její nejméně závažná forma vás může pravidelně dostávat do nepříjemné situace. Pokud se kvůli inkontinenci vzdáváte svých oblíbených aktivit a koníčků, pak je na čase si problém přiznat a udělat něco pro jeho řešení. Nebo alespoň lepší zvládnutí. Jaké jsou možnosti?

Věk a další rizikové faktory

Riziko inkontinence zvyšují přirozené věci v životě ženy, jako je porod a menopauza. Nemalou roli pak sehrává také nadváha a obezita. Ovšem i v případě, že kila navíc nemáte, můžete se kolem padesátky s nechtěným únikem moči potýkat.

Během přechodu a menopauzy klesá hladina ženského hormonu estrogenu, kvůli čemuž dochází mimo jiné k úbytku svalové hmoty. I proto se tělo mění a je stále těžší si udržet hezkou figuru. Povolují také svaly pánevního dna, a proto dochází k nechtěnému úniku moči. Pokud jste v minulosti prodělaly těžký porod nebo vícero porodů, pak je riziko inkontinence ve věku po padesátce poměrně vysoké.

Mezi další rizikové faktory inkontinence pak patří častější infekce močových cest, ale i chronický kašel. Jednat se může také o jeden z projevů cukrovky.

Foto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

Ženy trpí na za záněty močových cest podle statistik až osmkrát více než mužiFoto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

Buďte v kondici a posilujte

Pokud se ptáte, zda existuje prevence inkontinence, pak ano. Nedá se na ni sázet na sto procent, ale když se budete udržovat fit a v kondici, je to rozhodně velké plus. Nejen v období přechodu, ale také v mladém věku, před porodem a po něm. Určitě stojí za to zařadit kondiční tréninky a hlavně posilování a cviky cílené na posílení pánevního dna. Skvělý vliv mají cvičení typu pilates a jógy.

Foto: buritora, Shutterstock.com

Je třeba si udržovat zdravou váhu, obezita je nezanedbatelný rizikový faktor inkontinenceFoto: buritora, Shutterstock.com

Jak inkontinenci řešit?

Ačkoli vám to možná může znít banálně, prvním krokem je přiznat si, že inkontinencí trpíte. Hned druhým přimět se k jejímu řešení. Pořízení si pomůcek, jako jsou například inkontinenční kalhotky, vložky nebo podložky na lůžko, vám může v mnohém zlepšit a zjednodušit život.

Třetím krokem je návštěva lékaře. Můžete zajít jak k praktickému lékaři, tak rovnou ke gynekologovi, případně urologovi. Navrhne vám léčbu dle vážnosti problému.

Jednou z variant je i miniinvazivní zákrok, který hradí pojišťovna. Po operaci vás zpravidla po pár hodinách pustí domů a následuje dvoutýdenní klidový režim. Problému s mokrými kalhotkami v devadesáti procentech opravdu odzvoní. Pak si možná budete říkat, že zbytečné bylo se tak dlouho potají trápit.

Znáte nejúčinnější cviky proti inkontinenci?

Reklama

Načítám