Hlavní obsah

Onychomykóza: Jak se zbavit plísně na nehtech a mezi prsty?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Bazény, sauny, čili místa, kde je vlhko a kde se pohybuje hodně lidí a ještě k tomu naboso, jsou nejrizikovější místa pro přenos plísně na nohou, které lékaři odborně říkají onychomykóza. Proto je tak důležité nosit do těchto prostor přezůvky, ideálně omyvatelné.

Článek

Šest až deset procent populace má s plísní na nohou problémy. Potíže se navíc často vracejí, protože někteří lidé mají k tomuto onemocnění sklon. Patří mezi ně ti, kdo trpí nadměrným pocením nebo třeba nosí nekvalitní ponožky a obuv. Onychomykóza postihuje častěji muže než ženy.

Příznaky plísně na nohou

Problémy na nehtech a jejich okolí nezpůsobují jen plísně, ale také kvasinky či různé druhy parazitických hub. Nehet postupně mění tvar, barvu a strukturu, začíná být matný, bělavý, drobivý, někdy se odděluje od nehtového lůžka anebo je zdeformovaný. Infekce se pak může šířit i na další nehty na nohou. Plísní může být zasažena i kůže v okolí – nejčastěji mezi prsty. Tam může být rudá, může svědit, bolet a také nepříjemně páchnout.

Rizikovější jsou v tomto směru ti, kdo nemají dobré cévní zásobování dolních končetin. Tedy starší lidé a ti, co mají ischemickou chorobu srdeční nebo cukrovku. Náchylnější jsou také lidé s poruchami imunity.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Na vzniku plísní se podílejí i neprodyšné materiály, z kterých jsou vyrobeny ponožkyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Léčba onychomykózy

Onychomykóza se léčí antimykotiky (protiplísňové léky). Podávají se lokálně ve formě masti nebo laku na nehty, a také ve formě tablet, pak se do nehtového lůžka dostávají z krve. Napadená část musí odrůst a nahradit se nehtem zdravým, to může trvat 6–12 měsíců.

Vyšetření

Nemoc pozná i laik, je ale lepší se obrátit na kožního lékaře, který může poslat vzorek k mikrobiologickému vyšetření, přesně určit původce nemoci, a tím i lépe zacílit léčbu.

Najčastější komplikace: návrat nemoci

Nemoc se často vrací, a proto je pro některé jedince psychicky náročná. Zejména pokud se plíseň objeví na rukou. Je to sice výjimečné, ale stává se to.

Prevence je zásadní

Nejdůležitější je, aby se nemoc nepřenášela dál. Proto noste přezůvky. Zejména ve společných prostorách, kde je vlhko a lidé tam chodí bosi – sauny, bazény, tělocvičny. Nepoužívejte cizí ručníky. Pokud máte potíže, je třeba je hned léčit.

Foto: Smeilov Sergey, Shutterstock.com

Čím dříve zajdete k lékaři, tím rychlejší bude vyléčeníFoto: Smeilov Sergey, Shutterstock.com

Onychomykóza

  • Popis - Plísňové onemocnění nehtů, plíseň nehtů, nehtová plíseň
  • Příznaky - Deformující se nehet, z počátku změní barvu na bílou, neprůhlednou až zažloutlou. Kromě nehtů může být poškozené také jeho okolí.
  • Inkubační doba - Od nákazy k viditelným příznakům může uběhnout několik týdnů.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Léčba - Antimykotika ve formě tablet, mastí nebo laku na nehty.
  • Prevence - Vlastní přezůvky a ručník, zejména ve společných a vlhkých prostorách.

Reklama

Načítám