Hlavní obsah

Glomerulonefritida může vést k selhání ledvin. Jak ji poznat

Foto: kan_chana, Shutterstock.com

Foto: kan_chana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glomerulonefritida je zánětlivé onemocnění takzvaných glomerulů, drobných klubíček cévek v ledvinách. V nich dochází k čištění krve a vzniku primární moči. Bez jejich správné funkce nemůžou ledviny dobře filtrovat odpadní látky. Ty se pak hromadí v těle a v krajním případě může dojít až k selhání ledvin.

Článek

Existuje několik druhů glomerulonefritidy. Záleží na tom, zda jsou problémy součástí jiného onemocnění (jde o sekundární glomerulonefritidu) nebo jsou poškozeny přímo ledviny (primární glomerulonefritida). Průběh nemoci se také liší podle toho, zda jde o akutní či chronickou formu.

Příznaky glomerulonefritidy

Bez ohledu na to, o jaký typ jde, bývají základní potíže podobné a souvisejí se špatným fungováním ledvin. Prvním varováním je proto zabarvení moči, ve které může být i krev. Pacient může močit méně často, menší objem nebo trpět takzvanou anurií, kdy nemocný nemočí vůbec. Z celkových příznaků může pacient cítit bolest v bedrech a mít teplotu. V důsledku zadržování tekutin trpí otoky (hlavně končetin a po ránu víček) a může ho bolet hlava, protože má kvůli problémům s ledvinami vyšší tlak. Typická je také únava či nevolnost.

Akutní glomerulonefritidy vznikají typicky jako následek jiného onemocnění, často streptokokové infekce, jako je třeba angína. Je to poměrně běžné a ne příliš závažné onemocnění, které ale může v krajním případě skončit akutním selháním ledvin.

V případech chronických glomerulonefritid je časté, že se na nemoc přijde při vyšetření ledvin spíše náhodou. Vznikají jednak jako následek nějakého jiného onemocnění, nebo jsou následkem abnormální imunitní reakce organismu. Změny probíhají dlouho bez příznaků.

Foto: Sam Wordley, Shutterstock.com

Příznaky často se ozvou až ve chvíli, kdy jsou ledviny poškozenéFoto: Sam Wordley, Shutterstock.com

Inkubační doba

V případě akutní formy potíže nastupují v řádu dnů. U chronické varianty může jít o mnoho měsíců.

Léčba

Léčba závisí na tom, jaká je příčina nemoci a zda jde o akutní či chronickou formou nemoci. Pokud je příčinou infekce, nastupují antibiotika, k potlačení reakce imunitního systému se používají kortikosteroidy.

Jestliže nemoc doprovází vysoký tlak, užívají se léky na jeho snížení. V akutní fázi je důležitý klid na lůžku, strava s nižším obsahem soli, aby se nezatěžovaly ledviny, a případně i léky na odvodnění (diuretika).

Vyšetření

Nemoc se diagnostikuje na základě vyšetření krve, moči a zejména ultrazvukového vyšetření ledvin. Dále záleží na konkrétních příznacích, je třeba myslet i na problémy s imunitním systémem, případně je nutná i biopsie ledvin.

Foto: Vitalii Vitleo, Shutterstock.com

Důležité je nechat si ledviny vyšetřit ultrazvukemFoto: Vitalii Vitleo, Shutterstock.com

Komplikace

U chronických variant se může nemoc během několika let rozvinout tak, že poškodí ledviny, které začnou selhávat. Pak je třeba dialýza.

Prevence

Nemoci nelze vždy předejít. U akutní formy je zásadní, aby se případná bakteriální infekce včas léčila antibiotiky.

Glomerulonefritida

  • Popis - Zánětlivé onemocnění glomerulů, které se nacházejí v ledvinách.
  • Příznaky - Únava, teplota, problémy s močením, otoky, bolesti zad
  • Inkubační doba - Několik dní v případě akutní formy, v případě chronické pak i několik měsíců či let
  • Léčba - Antibiotika, kortikosteroidy
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, může ale způsobit selhání ledvin.
  • Prevence - Důležité je vyléčit případná bakteriální onemocnění.

Močení napoví o našem zdravotním stavu mnohé. Podívejte se, co znamená, pokud chodíte močit často přes den nebo dokonce i v noci.

Reklama

Načítám