Hlavní obsah

Čtenářka Lucie: Za rok zhubla 20 kilo!

Foto: Greta Blumajerová

Lucie si na sebe ušila bič. Ale díky němu zhubla!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem měla Lucie (36) o dvacet kilo více, než má teď. Jste zvědaví, čím se jí je podařilo shodit dolů? Musela se hodně uskromnit v jídle, anebo naopak v něčem přidat? My víme!

Článek

Když se Lucii narodilo druhé dítě, už věděla, že jí kila nepůjdou dolů sama od sebe. „Všechny víme, co bychom jíst měly a co ne, ale já nad sebou potřebuji bič,“ vysvětluje důvod, proč se obrátila na odborníky.

Ještě než prý zaplatila roční program v jednom z center zdraví, který vyjde na 12 tisíc korun, přece jen váhala. „Jenže mě při první návštěvě změřili a sdělili mi, že mé tělo je staré, jako by mi bylo 66 let, a že nespadám do kategorie nadváhy, ale přímo do obezity,“ popisuje klíčový moment Lucie. A její výchozí parametry? Věk: 36 let, výška: 158 centimetrů, váha: 88 kilogramů.

Foto: archiv čtenářky

Tahle vypadala Lucie před rokemFoto: archiv čtenářky

Co je psáno, to je dáno

Pak už to jelo jako po másle: „Každý den jsem si zapisovala všechno, co sním a vypiju, což na mě ohromně funguje,“ říká Lucie s tím, že vidět černé na bílém své hříchy je motivace, příště si řekne: „To to radši nesním.“ A čemu se tedy vyhnula? Bílému pečivu, červenému masu, mléku do kávy... Nutriční terapeutka Ing. Blanka Pejšková jí totiž doporučila potraviny vhodné pro její krevní skupinu.

Hledala správnou cestu

Lucie prý s pravidelnými porcemi po třech hodinách problém neměla, spíš jí vadilo, že svůj oblíbený chleba a rohlík musela vyměnit za žitné pečivo. A jak tedy vypadal její jídelníček?

  • Snídaně: žitný chléb se šunkou a zeleninou
  • Svačina: 2 kusy ovoce, klidně i banány
  • Oběd: Kuřecí maso nebo ryba (pečené či dušené) s poloviční porcí rýže – (60 gramů před uvařením)
  • Svačina: 2 až 3 křehké chleby se zeleninovou svačinkou nebo jogurtem s oříšky
  • Večeře: Zelenina s tuňákem nebo s dušenou rybou

Nehoňte se, stejně se nedohoníte

Jestli si myslíte, že Lucie dřela i v tělocvičně, tak jste na omylu. „Jednou týdně jsem chodila a chodím na zumbu, jednu hodinu v týdnu s kočárkem svižnou chůzí a jednou na speciální cvičení s trenérem,“ popisuje maminka dvou dětí a zároveň majitelka květinářství. Líbilo se jí, že nutriční odbornice respektovala, že často zvedá a nosí svou malou dcerku, a podle toho i upravovala jídelníček a nenutila ji do dalšího pohybu. „Cvičit se má pro radost, a ne, abych byla zničená,“ říká Lucie.

Foto: Greta Blumajerová

Pomohl jí pohyb pro radost a změny v jídleFoto: Greta Blumajerová

Chválí si i samotný měřicí přístroj, který jí vždy ukázal, na kterých místech na těle jde tuk dolů a kde ne. „Stalo se mi, že jsem přijela z cvičebního víkendu a najednou mi váha doma ukazovala o kilo víc. Pak jsem ale zjistila, že tuk dolů šel, ale že svaly váží více,“ prozrazuje sympatická blondýnka.

Pomalu, ale jistě

O tom, že zvolila správnou a zdravou cestu ke zhubnutí, svědčí i fakt, že shazovala kila pomalu a postupně. Necítila se tak unavená. „Pokaždé, když se mi váha zastavila nebo se zvedla, hledaly jsme s výživářkou důvody,“ vysvětluje, proč jednou třeba vynechávala zcela jogurty, podruhé veškerou bílou mouku, ale proč také nejedla ke každé porci zeleninu. „Pořád to je o tom, aby vám jídlo chutnalo a těšili jste se na něj, a já třeba zeleninu ve velkém moc nemusím,“ uvádí Lucie. Během roku zkusila i výživu podle čínské medicíny, ta jí prý pomohla ubrat další centimetry. „Ale byla příliš striktní."

Foto: Greta Blumajerová

Uznejte samy, že to Lucii teď opravdu sluší?Foto: Greta Blumajerová

Vážně je to o hlavě

Zajímavý pro ni byl fakt, že jí odbornice psychicky velmi pomáhala: „Každotýdenní návštěva a měření, a hlavně pochvala mi pomáhaly vydržet v nastoleném režimu i dál. A když se mi to ne každý den podaří, nevadí a nevzdávám to,“ otevřeně přiznává s tím, že plánuje shodit ještě dalších pět až osm kilogramů. Přesně po roce má totiž při výšce 158 cm 68 kg, tedy o dvacet míň.

Co vy na to?

Styling: Ivana Pražáková, Vizáž: Aneta Kraclová (MA-DA Makeup Network), Produkce: Kateřina Pechová.

Reklama

Načítám