Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

K cuketě někteří lidé nemají příliš vřelý vztah, což je škoda. Dá se totiž připravit na mnoho a mnoho způsobů. Dokonce tak, že mnohdy ani nepoznáte, že je v jídle cuketa ukryta. A přeci je to tak dobré! Zkuste třeba koláč. Navíc je vynikající teplý i studený.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 cm průměr formy
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks cukety
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks šalotky
  • 4 ks vejce
  • 100 g goudy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Z másla, mouky, 1 vejce a lžičky soli vypracujte těsto. Vyválejte ho, přeneste do formy, přesahující části seřízněte. Samotný korpus pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

02.

Šalotku nasekejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte, cuketu a slaninu nakrájejte na kousky. Na oleji orestujte šalotky, pak přidejte slaninu a dál opékejte. Přidejte cukety, dobře promíchejte a ještě vše krátce opečte. Směs osolte, opepřete a nakonec vmíchejte prolisované stroužky česneku.

03.

Hotovou směs rozložte na předpečený korpus a zalejte zbylými vejci rozšlehanými se smetanou a smíchanými se sýrem. Koláč pečte dalších 20 až 30 minut na 180 °C.

Pro zdravější variantu slaninu nahraďte šunkou a vyzkoušejte korpus z celozrnné mouky.

Reklama

Související témata:

Načítám