Hlavní obsah

Cukr jako zabiják. Tohle jsou známky, že jste na něm závislí

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heroin, pervitin, možná alkohol a nikotin. To jsou drogy, o kterých se mluví a lidé z nich mají strach. Ale co cukr? Podle mnoha odborníků je to zabiják 21. století. Nejste na něm náhodou závislí?

Článek

Podle některých odborníků je cukr kvůli své dostupnosti, legálnosti a nízké ceně velice nebezpečný. Stojí totiž za vznikem závažných onemocnění, jako jsou cukrovka, obezita, vyšší tlak nebo vysoký cholesterol, která vás mohou i zabít. Závislost na cukru sice není oficiálně uznaná, nicméně hodně studií potvrzuje, že existuje, a mnozí výživáři ji mají za hotovou věc. Jak se pozná, že jste závislí, a dá se s tím něco dělat?

I slané je dneska sladké

„Pokud jste na cukru závislí, je to po čase stejné jako s jakoukoli jinou drogou. Je těžší a těžší touhu po něm uspokojit,“ vysvětluje v britském magazínu Daily Mail irská nutriční poradkyně Leisa Cockayne. Jednoduše řečeno, čím víc sladkostí konzumujete, tím víc cukr potřebujete, a proto zvyšujete četnost konzumace i dávky.

Cukrem se ovšem nemyslí jen sacharóza (bílý i hnědý cukr), ale všechny jednoduché sacharidy (např. fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza...). Ty se samozřejmě vyskytují zcela přirozeně v ovoci, zelenině či mléčných výrobcích, ale hlavní problém představují tehdy, když je potravináři uměle přidávají do svých výrobků, aby vylepšili chuť. Mnohdy pak ani netušíte, kolik cukru vlastně zkonzumujete. Je až šokující, co vše se přislazuje: slané pečivo, uzeniny, omáčky k masu, ochucovadla, jogurty...

Závislost tělesná a psychická

Tyto „rychlé“ sacharidy (na rozdíl od sacharidů komplexních) skoro okamžitě zvýší hladinu glukózy v krvi. Tělo rychle vyšle inzulin a ten ji razantně sníží, což vyvolá chuť na sladké, aby se hladina glukózy opět doplnila. A kolečko se opakuje. Cukr navíc působí i na centrum odměny v mozku a lidé se sladkostmi často uklidňují nebo odměňují.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Vědci se sice neshodnou, zda je cukr návykový, mnoho lidí však vykazuje znaky závislostiFoto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

3 příznaky závislosti na cukru

Že to není váš případ? Podívejte se na známky závislosti na cukru, jak je definovala Leisa Cockayne.

  1. Výkyvy nálad - v jednu chvíli (většinou při konzumaci sladkého) se cítíte báječně, ale jak rychle dobrá nálada přišla, tak i odejde. Nahradí ji zádumčivost, pocity úzkosti a smutek.
  2. Energetické výkyvy - cukr vás ve chvíli konzumace (a krátce po ní) nakopne a vy jste plní sil. Jenže jak cukr vyprchá, přepadne vás únava. Je to jako horská dráha.
  3. Emocionální reakce - když do sebe ládujete dortík, jste šťastní. Brzy se ale začnete cítit provinile. Litujete, že jste nedokázali odolat, stydíte se a zlobíte se sami na sebe.

Jak se zbavit závislosti na cukru

Máte příznaky závislosti? „Jediná cesta, jak se chutí na sladké zbavit, je přestat je uspokojovat,“ radí Leisa Cockayne a doporučuje jednadvacetidenní detox, tedy tři týdny bez cukru, ideálně i bez cukru v přirozené podobě. Jídelníček by se měl skládat jen z masa, ryb, mořských plodů, tuků (sádlo, olivový olej), bílků, ořechů a zeleniny s nízkým obsahem sacharidů (květák, zelí, listový salát, špenát, polníček, okurka, chřest, celer, cuketa, lilek...). Určitě vás bude honit mlsná, a je-li závislost silná, mohou se dostavit i abstinenční příznaky (bolesti hlavy, nesoustředěnost, špatná nálada...). Postupně však bude nutkání slábnout, až vymizí.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Při detoxu se soustřeďte na potraviny bez cukrů, a to i přirozenýchFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Co pomůže překonat chuť na sladké

A tohle jsou triky, které vás podle Leisy Cockayne během detoxu i po něm v boji se závislostí podpoří:

  • Změňte rutinu - dáváte si třeba dortík v cukrárně, kterou denně míjíte po cestě z kantýny? Změňte zvyky a choďte jinudy.
  • Výrazné čaje - v boji s chutěmi na sladké pomohou výrazné bylinkové čaje, třeba lékořicový, anýzový, fenyklový…
  • Nehladovte - pravidelně jezte jídla bohatá na bílkoviny, v době detoxu jen ta, která neobsahují cukr, a hlídejte si dostatek vitaminů a minerálů.

Doporučené množství cukru na den

Po detoxu si cukr v přirozené podobě dopřát můžete, ale nepřekračujte doporučené množství – ovoce nejezte víc než 300 g denně. Podle WHO by ženy neměly zkonzumovat víc než 25 gramů přidaného cukru (5 kostek) denně.

Reklama

Související témata:

Načítám