Hlavní obsah

Kde všude může být skrytý cukr a nečekali byste ho tam?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukr způsobuje nadváhu, stres, zhoršuje paměť, pleť a oslabuje imunitu. Přestože se jeho kompletní vyřazení z jídelníčku nedoporučuje, určitě byste ho do sebe neměli dostávat formou sladkostí. Cukr se totiž často ukrývá i tam, kde byste ho nečekali. Víte, že je ho dost třeba v sušeném mase anebo nakládané zelenině?

Článek

Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit příjem volných cukrů pod pět procent celkového denního energetického příjmu, což znamená pro ženy asi pět kostek cukru, pro muže devět. Proto je třeba konzumaci skrytých cukrů pečlivě hlídat. Jsou totiž téměř ve všech průmyslově zpracovaných jídlech.

„Skryté cukry jsou jednoduché sacharidy, které nejsou přirozenou součástí potravin. To znamená, že se do potravin přidávají v průběhu jejich zpracování. Často se s nimi setkáváme i tam, kde bychom je nečekali, proto je nutné vždy číst etikety na potravinách,“ doporučuje výživová poradkyně Renáta Davidová. O skrytých cukrech pojednával i jeden z dílů populárního pořadu Stream.cz A dost!

Sterilované potraviny

Mezi typické průmyslově zpracovávané potraviny patří všechny sterilované – i zelenina. Pokud si tedy pravidelně do salátu přidáváte kukuřici z konzervy se sladkokyselým nebo sladkoslaným nálevem, dostáváte tím do sebe i spoustu cukrů. Nejde ale jen o chuťově sladké potraviny.

„Ve 100 g sterilované červené papriky ve sladkokyselém nálevu je asi 6,6 gramů cukru a třeba v půllitrové láhvi octa Balsamico se skrývá 95 g cukru, což je téměř 24 kostek,“ varuje Renáta Davidová.

Sušené maso

Ač se to může zdát nemožné, je to bohužel pravda. Jelikož je sušené maso také jednou z průmyslově zpracovaných potravin (tedy pokud si ho doma neusušíte sami), může obsahovat skryté cukry. Není to sice pravidlo, ale pokud si vyberete nějaké s příchutí či dochucovadly, na skryté cukry velmi pravděpodobně narazíte také.

Foto: Wild Drago, Shutterstock.com

I sušené maso může obsahovat skryté cukryFoto: Wild Drago, Shutterstock.com

Cereální pečivo

Pozor i na různé marketingové triky prodejců. Jedním z nich je záměna slovíček celozrnný za cereální. Zatímco celozrnné pečivo má nízký glykemický index (Fígle na hubnutí: Jak měnit glykemický index jídel?) a obsahuje komplexní sacharidy, cereální může být úplně obyčejný bílý rohlík obarvený na hnědo melasou. Takové pečivo je pak kromě cukru a tuku navíc plné i umělých barviv.

„Zdravá“ sladidla

Častým problémem jsou také nejrůznější „zdravé“ náhražky cukru. Často jde jen o obchodní tah a na tom, že obsahují méně cukru, není nic pravdy. Naprostá většina sladkostí totiž obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Například datlový sirup obsahuje 15–30 % fruktózy, 17–40 % glukózy a 3–34 % sacharózy.

Není to tedy tak, že byste se těmito sirupy cukru vyhnuli. Je ale fakt, že mají obvykle větší sladivost než cukr, takže je pravděpodobně nepoužijete v takovém množství, a také mají na rozdíl od klasického cukru většinou i nějaké mikroživiny a minerály.

Foto: showcake, Shutterstock.com

Javorový, datlový a ostatní sirupy používané jako sladidla také obsahují různě vysoké procento klasického cukruFoto: showcake, Shutterstock.com

Snídaňové cereálie

Mylný „zdravý“ dojem navozují také různé snídaňové směsi. Jestli si myslíte, že když si je po ránu dáte s mlékem, jíte dietněji, než kdybyste si připravili vajíčka, jste na omylu. Cereálie bývají většinou praženy na velkém množství tuku, a navíc jsou přislazovány. Pokud si tedy neuděláte domácí müsli, u něhož přesně víte, jak bylo vyrobeno a co obsahuje, raději se podobným směsím vyhýbejte.

Dresinky a omáčky

Další zradou jsou nejrůznější zdravé salátové zálivky, omáčky a ochucovadla. Ty zpravidla obsahují vysoký podíl cukrů, soli a éček. Takovou zálivkou si tím pádem celý svůj zdravý salát z hlediska hlídání cukrů „zkazíte“.

„Přidaný cukr se často skrývá v různých dresincích či omáčkách a v kečupu. Můžeme ho najít třeba i ve fazolích v tomatě. Často se přidává cukr i do uzenin a sušeného ovoce,“ uzavírá Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka z Vím, co jím.

Hlídáte si, kolik cukru sníte?

Související témata:

Načítám