Hlavní obsah

Cukrovku způsobuje přemíra sladkého? Mýtus!

Foto: Profimedia

Nejen v tuzemsku diabetiků každoročně přibývá, a odborníci tak začínají cukrovku označovat jako neinfekční epidemiiFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovku si přivodí všichni ti, co jedí hodně sladkostí. Zdá se vám to jako správné tvrzení? Jenže není! U většiny pacientů není hlavní příčinou onemocnění přemíra zkonzumovaného cukru. Tak co tedy?

Článek

Diabetes patří mezi nejobávanější civilizační choroby současnosti, a to naprostým právem. Jen u nás je podle Diabetické asociace ČR více než 800 tisíc nemocných a toto číslo každým rokem narůstá. Konkrétně zhruba o dalších 20 tisíc a odborníci se tak domnívají, že v horizontu několika let bude cukrovkou trpět každý desátý Čech.

Co je cukrovka vlastně zač?

Jedná se o onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cukru v krvi, čemuž se říká hyperglykemie. Ta vzniká buď proto, že tělo neprodukuje dostatečné množství hormonu inzulinu, a nebo ho nedokáže správně využít.

V prvním případě se jedná o diabetes 1. typu, kterým trpí pouze deset procent nemocných. Nejčastěji propuká v dětství nebo pubertě a jeho vznik není nijak ovlivnitelný. Stojí za ním určitá genetické dispozice, k jejímuž rozvoji dochází na základě proniknutí nějaké klidně i banální virové infekce do těla. Takový jedinec je pak odkázán na celoživotní podávání inzulinu zvenčí.

Naprostá většina cukrovkářů však trpí diabetem 2. typu. U nich slinivka břišní produkuje inzulinu dost, někdy i nadbytek, ale tělo má vůči němu sníženou citlivost, takže ho nevyužívá.

Hormon inzulin je ale nesmírně důležitý, protože zprostředkovává přenos cukru z krve do orgánů a tkání celého těla. Tedy zajišťuje přísun energie, který je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.

Foto: Profimedia

Diabetes 2. typu je důležité odhalit čas, což však může být problematické, protože nemocný mnohdy nemá žádné příznakyFoto: Profimedia

Co vede k cukrovce?

O cukrovce koluje řada mýtů, ten nejběžnější se týká příčiny jejího vzniku. Mnozí považují za hlavního viníka cukr. Mezi konzumací sladkého a rozvojem cukrovky však nebyla prokázána přímá spojitost.

Za hlavní příčinu vzniku diabetu se považuje nezdravá životospráva obecně. Samozřejmě že příliš moc cukrů v jídelníčku není ideální, ale diabetem spíše onemocní horlivý jedlík tučných a smažených jídel, protože jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je vysoký cholesterol.

Za spouštěče diabetu se označují také kouření, přílišné množství alkoholu, nedostatek pohybu a především obezita, která je většinou důsledkem takového životního stylu. „Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost buněk vůči inzulinu, ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy do buňky, a v krvi stoupá hladina krevního cukru a inzulinu,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím, která zároveň uvádí, že 90 procent diabetiků 2. typu je obézních.

Foto: Profimedia

Základní prevencí je omezit tučná a nezdravá jídla, která přispívají k obezitěFoto: Profimedia

Jak s cukrovkou bojovat?

Prevence cukrovky rozhodně není nemožná, jak si mnozí nalhávají. Recept na ni je velmi snadný. Upravit jídelníček a omezit tučné pokrmy, polotovary, fast food jídla a další zdroje škodlivých tuků. Naopak přidat zeleninu, celozrnné produkty a vlákninu. „Velmi důležité je jíst pravidelně, nemít hlad, aby nekolísala hladina cukru v krvi,“ říká Karolína Hlavatá.

Další mýtus, který je spojen s diabetem, se týká pohybu. Vůbec není pravda, že diabetici by měli cvičení omezit. Ba naopak. Aktivní pohyb je jak v prevenci, tak při léčbě velmi prospěšný. „Když se diabetik s nadváhou začne pravidelně hýbat, zhubne a zároveň hladina cukru v krvi mu klesne či se dokonce normalizuje,“ uzavírá dietoložka.

Máte s cukrovkou osobní zkušenost?

Reklama

Načítám