Hlavní obsah

Cviky, díky kterým na podzim nepřiberete

Foto: Marie Bartošová

Lektorka Kateřina Bílková vám předvede sestavu cviků, které vás zbaví podzimních chmurFoto: Marie Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní melancholie by vás mohla zahnat k lednici, a tím pak i k nechtěnému nabírání kil. Máme pro vás cviky, co umí zlepšit náladu, zklidnit mysl a dodat vitalitu. Zkuste je!

Článek

„Příčinou psychické rozladěnosti jsou velice často hormony, které mohou způsobit nevyváženost v organismu,“ říká známý protagonista jógy Václav Krejčík z Energy studia. A jelikož nyní přichází období, kdy už radost nečerpáte ze slunečních paprsků, je potřeba si ji hledat jinde. Cvičení může být jedním z tipů. Umí totiž náladu vylepšit. Zkuste proto speciální sestavu, kterou pro vás Václav Krejčík připravil. Ta pochází z nového typu lekce vitální jógy, která je zaměřena na vyrovnávání hormonů v těle. Její ukázku jsme pro vás nafotili s lektorkou Kateřinou Bílkovou. S chutí do toho!

1. Poloviční půlměsíc (úklony stranou)

Ještě než se pustíte do jednotlivých cviků, zkuste provést pro ovlivnění lymfatického a endokrinního systému 10 kol pozdravu slunci. Pak se postavte s chodidly na šířku boků. Dejte pokrčené paže v týl. S výdechem se ukloňte do jedné strany a s nádechem se vraťte zpět. Cvičte na každou stranu. Opakujte každou stranu 10krát.

Foto: Marie Bartošová

Tenhle cvik vám pomůže pročistit hlavní cévy lymfatického systémuFoto: Marie Bartošová

2. Pozice psa hlavou dolů

Jako výchozí zvolte pozici vzporu na čtyřech (kolena a ruce). S výdechem zatlačte do dlaní a zvedněte pánev v sedacích kostech co nejvíce nahoru. Stáhněte kostrč pod sebe (bez zapojení hýždí). Chodidla směřujte do země. Narovnejte se v zádech a nohách. V pozici vydržte na 10 nádechů a výdechů.

Foto: Marie Bartošová

Pozice je vhodná pro prokrvení hlavy, hypotalamu a hypofýzyFoto: Marie Bartošová

3. Protažení vpřed

Z výchozí pozice psa hlavou dolů vykročte chodidlem mezi dlaně. Zadní dolní končetinu zpevněte a s nádechem protlačte hrudník vpřed. Opačnou ruku položte na vnitřní stranu chodidla přední dolní končetiny. S nádechem začněte paži zvedat a s výdechem zastavte v pozici. Snažte se, abyste zmáčkli břicho o stehno. Prohlubte dýchání. Zůstaňte v pozici na 10 nádechů a výdechů.

Foto: Marie Bartošová

Tímto cvikem si masírujete oblasti břicha a vaječníkůFoto: Marie Bartošová

4. Pozice z krutu vsedu

Posaďte se s nohama před sebou. Pokrčte pravou dolní končetinu a překřižte ji přes napnutou levou. S nádechem opřete pravou dlaň za tělo a levou paži zvedněte vysoko, abyste se za ní protáhli. S výdechem zapřete levou paži za pravé koleno (stehno). S dalším nádechem se znova protáhněte do výšky a s výdechem otočte tělo ve směru pravého ramene. Přetočte i bradu a oči do koutků. Zůstaňte v pozici na 10 nádechů a výdechů.

Foto: Marie Bartošová

Pozice je vhodná pro stimulaci vaječníků a slinivky břišníFoto: Marie Bartošová

5. Pozice kobry

Vleže na břiše položte dlaně do úrovně ramen. Spojte nohy a nechte je zapřené o nárty. Uvědomte si sedací kosti a směřujte je k patám, aby se natáhla oblast bederní páteře, a tím pádem stydká kost bude přitlačená k zemi. Toto nastavení středu těla nezrušte, když s nádechem zapojíte zádové svaly a zvednete trup mírně od země, aniž byste tlačili do dlaní. Dlaně jen podporují pozici a břicho zůstává stále na zemi. S výdechem se vraťte do výchozí pozice.

Opakujte 10krát plynule za sebou a v posledním opakování lehce zatlačte do dlaní a zůstaňte s pokrčenými pažemi ve výdrži. Po pozici se zkuste sbalit do sedu na patách a uvolněte trup přes stehna. Uvolníte záda.

Foto: Marie Bartošová

Díky tomuto cviku si vyladíte oblast břicha, slinivky břišní a nadledvinekFoto: Marie Bartošová

6. Pozice mostu

Vleže na zádech pokrčte nohy na šířku boků. Paže jsou podél těla a prsty dosahují k patám. S nádechem zatlačte do chodidel a zvedněte pánev nahoru. Zůstaňte na 10 nádechů a výdechů. Zvedejte pomocí tlaku chodidel, ne pomocí stažení hýžďových svalů.

Foto: Marie Bartošová

Pozice na horní fotce je pro pokročilejší, spodní zvládnete také. Tento cvik je vhodný pro ovlivnění štítné žlázyFoto: Marie Bartošová

7. Pozice svíčky

Z lehu na zádech přeneste nohy za hlavu. Dlaněmi podepřete záda směrem co nejníže k ramenům. Zapřete se za lokty a nadloktí. S nádechem zvedněte nohy nad hlavu. Prohlubte dech a vnímejte dech do břicha. Můžete zkusit i s pokrčenou nohou, vystřídejte obě. Zůstaňte na 10 nádechů a výdechů a vraťte se zpět.

Foto: Marie Bartošová

Pozice je účinná pro sníženou funkci štítné žlázy, ale necvičte ji v období menstruaceFoto: Marie Bartošová

8. Pozice ryby

Vleže na zádech položte natažené paže pod tělo. Dlaně jsou otočené dolů a hýždě leží zhruba na zápěstích. Stáhněte lokty k sobě, zatlačte do nich a přes tento tlak se zvedněte. Hlava se uvolní do záklonu a lehce se o temeno hlavy opře. Prohlubte dech do hrudníku.

Foto: Marie Bartošová

Necvičte, pokud máte problém se záklonyFoto: Marie Bartošová

Relax na závěr

Po odcvičených pozicích se položte na záda a chvíli relaxujte. Všechny pozice a výdrže v nich řiďte dle svých možností a schopností.

Tak co vy na to?

Načítám