Hlavní obsah

Dáváte do kávy polotučné mléko? Nedělejte to!

Foto: thinkstock

Které mléko nepřebije chuť vaší kávy?Foto: thinkstock

Reklama

Začínáte každý svůj den hrnečkem kávy s trochou mléka? Pak byste jistě ocenili informaci o tom, které mléko je do ní vhodné a jaké si nechat opravdu až pro chvíle nouze nejvyšší.

Článek

Naučíme vás si vybírat do kávy mléko tak, abyste „nezabili“ její chuť, ale spíš ji podpořili, maximálně decentně zjemnili. „Některé druhy mléka se ke kávě vůbec nehodí, zatímco jiné podporují jeho chuť,“ říká Luboš Martínek, šéfbarista CrossCafe.

„Pokud máte rádi kávu s mlékem, doporučila bych si vybrat výraznější kávu, která si i s mlékem zachová svou plnou chuť. Výběr mléka samozřejmě záleží na preferenci každého, pokud má někdo rád sójové mléko, není problém ho použít. Nejlepší je do kávy přidávat mléko napěněné, které získává přirozeně sladší chuť a je sametově jemné," radí Petra Kolářová, Coffee Master Starbucks Česká republika.

Káva a plnotučné mléko

Plnotučné mléko je dobrá volba – hlavně pokud chystáte cappuccino, latté a další mléčné varianty kávy. Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji i zajímavý vizuální efekt, a kromě toho i harmonickou chuť. „Pokud momentálně držíte dietu, raději uberte na množství než na kvalitě mléka. Jestliže pijete kávu pro povzbuzení, pak je dobré vědět, že přítomnost mléka trochu potlačuje vliv kofeinu,“ říká Luboš Martínek.

Káva a smetana

Smetana se hodí například do kávy vídeňské – a to ve formě šlehačky. Kombinaci smetany a kávy ocení lidé, kteří mají rádi kávu se „sametovou“ a plnou chutí. Naprosto se ale nehodí při přípravě cappuccina. Není vhodná ani v případě, že si hlídáte štíhlou linii, protože z kávy dělá nápoj se zbytečně velkou kalorickou hodnotou.

Foto: thinkstock

Nejlepší pěnu uděláte z opravdu chladného mlékaFoto: thinkstock

Káva a sušené mléko

Variantu sušeného mléka byste si měli nechat spíš jako „nouzovku“ do kempu a na dovolenou. Chuť kávy totiž rozhodně nevylepšuje. „Sušené mléko v kávě vyloženě kazí chuť i aroma kávy. Jestli chcete pít kávu kvůli chuti, pak tuto kombinaci rozhodně nedoporučuji,“ konstatuje Luboš Martínek.

Jak nejlépe připravit mléko do kávy?

Ideální je, pokud do kávy přidáte mléko v našlehané formě. Jak z něj udělat nejlépe pěnu? Poradíme vám pár fíglů:

  • Ideální příprava mléka do kávy je napěněním horkou parou, kterou nabízí i většina domácích přístojů pro přípravu espressa, ale jde to i šlehačem.
  • Pro napěnění nejsou vhodné jeho odtučněné varianty – právě na tuku závisí hustota pěny. Ideální je tedy mléko plnotučné s 3,5 % tuku.
  • Mléčné bílkoviny, které jsou zásadní pro kvalitu mléčné pěny, kterou vyrábíte do kávy například pomocí parní trysky, jsou teplotně nestabilní. Při ohřátí kolem 60–65 °C už mléčná pěna nemá potřebnou hustotu, vůni ani chuť. Právě proto je zapotřebí začínat s mlékem vychlazeným, vyndaným z chladničky.
  • Ideální nádobkou na vyšlehání mléka je konvička z nerez oceli. Pokud našleháváte tryskou kávovaru, neměla by být příliš hluboko pod hladinou mléka – cílem je vyvolat vír. Před přelitím pěny do kávy s konvičkou lehce bouchejte o stůl – cílem je zničit velké bublinky a vyrobit pěnu lesklou, kompaktní a pomalu se rozpouštějící. Pokud vyšleháváte šlehačem, pak se snažte také o víření mléka a hladkou pěnu.
Foto: thinkstock

Vysoká sklenice i čepice našlehaného mléka – to je latte machiattoFoto: thinkstock

Velmi záleží na tom, jakou kávu právě vyrábíte. Jak byste měli správně postupovat a kolik mléka přidat?

Jaký druh kávy máte nejraději – a jaké mléko na ni používáte? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám