Hlavní obsah

Podzimní dekorace v barvě roku: Fialová sluší váze i věnci

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fialová je letos barvou číslo jedna, a proto by neměla chybět ani ve vašem interiéru. Nemusíte však hned kupovat nové záclony, tapety či nádobí. Stačí si byt či dům ozdobit drobnými dekoracemi. Zkuste si je vyrobit!

Článek

Každý rok určují odborníci z amerického Pantone Color Institutu barvu roku. A letos je tou vyvolenou fialová. Proto buďte trendy a domov si vyšperkujte právě takovými dekoracemi. Máme pro vás pár tipů na snadnou výrobu.

Třpytivé vázy

Pijete rádi víno? Pak si napříště schovejte prázdné lahve – dají se totiž využít jako krásné vázy. Stačí je natřít akrylovou barvou a ještě před zaschnutím posypat fialovými třpytkami (koupíte je v papírnictví). Po uschnutí přestříkejte krycím průhledným lakem, který třpytky zafixuje, aby neopadávaly. Pro větší efekt jsme na hrdlo přilepili blyštivý kamínek ve tvaru kytičky.

Foto: Greta Blumajerová

Fialové vázy budou skvěle vypadat i v kombinaci s podzimními větvičkami a listímFoto: Greta Blumajerová

Fialová podestýlka

Patříte k fandům fialové barvy? Pak se u vás doma či na balkoně určitě uplatní i krásný skleněný květináč s podzimním vřesem či šedostříbrným drátovcem. Můžete ho navíc ozdobit dekorativním sisalovým vláknem – jak jinak než ve fialové barvě.

Foto: Greta Blumajerová

Do drátovce lze přidat na okrasu i šípky, barevné lístky či uschlé nažky javoru zvané „vrtulky“Foto: Greta Blumajerová

Věnec s šiškami

Jako základ podzimního věnce můžete zvolit jakýkoli kruhový korpus. Omotejte ho fialovou jutovou stužkou, samozřejmě to může být i fialová krajka či kousek látky, a pro větší efekt ještě převažte třeba dekoračním lýkem. (Vše zakoupíte v hobby obchodech i textilních galanteriích.) Pak nabarvěte pár šišek akrylovou barvou (nemáte-li fialovou, můžete smíchat červenou s modrou a přidat krapet bílé, jako jsme to udělali my) a posypejte fialovými třpytkami. Šišky nakonec k věnci přilepte tavnou pistolí nebo připevněte drátkem.

Foto: Greta Blumajerová

Fialový věnec ozdobí balkon, vrata i vchodové dveře domuFoto: Greta Blumajerová

Efektní svícen

Máte doma větší skleněnou mísu, číši či širokou vázu? Ozdobte ji v barvě roku. Stačí zakoupit fialový dekorační písek, svíčku a drátek. Pomocí pingpongových míčků či hopíků vytvořte z drátku krásné kouličky – míčky stačí omotat a pak je opatrně jednou stranou vyndat.

Foto: Greta Blumajerová

Výhodou tohoto svícnu je, že ho můžete naaranžovat pokaždé jinakFoto: Greta Blumajerová

Romantická svíčka

Vonnou svíčku ve skle má doma skoro každý. Tak proč ji nevylepšit v romantickém stylu? Samolepicí kamínky prodávají téměř v každém papírnictví i textilní galanterii. A tady končí výmluvy – tuhle dekoraci zvládne opravdu každý. Tak neváhejte a vyšperkujte všechny vonné svíčky ve skle či prázdné skleničky na čajové svíčky, které doma najdete.

Foto: Greta Blumajerová

Polepit skleničky barevnými kamínky zvládne každý za chvilku. Výsledek je přitom krásný a nepřehlédnutelnýFoto: Greta Blumajerová

A co říkáte na fialovou v interiéru vy?

Načítám