Hlavní obsah

Dekorace z ubrousků: Co třeba originální věnec na dveře?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte doma také pár pěkných papírových ubrousků s barevnými motivy? Právě takové se mohou při nedělním obědě stát nejen praktickým a současně i pohledným doplňkem, ale během pár minut i zajímavou dekorací.

Článek

Ubrousky jsou levným a inspirativním materiálem na výrobu dekorací či doplňků. Pracuje se s nimi velmi snadno, jsou tvárné a můžete s jejich pomocí zcela změnit vzhled „obyčejných“ věcí. Připravili jsme pro vás pár inspirací, ale když necháte pracovat svou fantazii, jistě najdete i mnohá další využití.

Svíčky plné motýlů

Nemusíte kupovat drahé dekorované svíčky – za pomoci ubrousků si snadno ozdobíte i ty bílé nebo jednobarevné. Sami si vyberete odstín i vzor, a když budou motivy na ubrousku stejné jako na svíčkách, krásně tak doladíte celé prostírání.

Postup je velmi jednoduchý. Připravte si svíčku, nůžky, lžičku či lžíci a ubrousek s příslušným motivem. Potřebovat budete ještě další zdroj tepla – například čajovou svíčku. Nejprve si nachystejte vzor: ubrousky bývají třívrstvé a obrázek je na té nejvrchnější, velmi tenké vrstvě. Ubrousek tedy opatrně rozeberte a z poslední vrstvy vystřihněte motiv.

Zapalte čajovou svíčku a nahřejte nad ní lžičku – nad ohněm nahřívejte prohlubeň, tedy stranu, do které nabíráte jídlo. Až bude zahřátá, přiložte vystřižený vzor lícem nahoru na dekorovanou svíčku a opatrně po něm přejíždějte vyboulenou stranou lžíce. Proč musíte dávat pozor na strany lžíce? Jednak se nad plamínkem opálí a začernila by ubrousek, ale především: vyboulená strana je k přitlačení jako stvořená, prohloubenou byste neměli jak na svíci tlačit. Teplo lehce rozehřeje vosk, ten se vsákne do papíru a obrázek se tak ke svíčce přilepí. Je to rychlé, snadné a efektní.

Foto: Tomáš Rubín

Při vystřihávání motivu z ubrousku nemusíte jít nůžkami úplně těsně kolem kontur – nijak zásadně se s detaily obrázku nezdržujte. Vosk se totiž do papíru vsákne a vše se sjednotí. Jak vidíte, výsledek je dokonale hladký a vzory vypadají, jako kdyby je na svíčku někdo natisklFoto: Tomáš Rubín

Ubrouskový věnec

Máte od každého vzoru či barvy už jen několik ubrousků a přemýšlíte, co s nimi? Vyrobte si věnec. Můžete použít polystyrenový či slaměný základ, ale protože jsou ubrousky lehké, stačí, když srolujete staré noviny nebo letáky a vytvoříte základ z nich. Pak už potřebujete jen tavnou pistoli. Základ oblepte jednobarevnými ubrousky a potom ho zdobte ubrouskovými čtverci (nejlépe s dekorem). Jak na to? Ubrousek rozložte a rozstříhejte na čtverce podle skladů. Každý čtverec pak přehněte na polovinu, aby vznikl trojúhelník – a znovu zopakujte. Špičku výsledného trojúhelníku přilepte k základu – můžete střídat barvy a vzory. Až bude celý základ oblepený, trochu ubrousky načechrejte, aby vypadaly bohatší.

Foto: Tomáš Rubín

Ubrouskový věnec je čistě interiérový doplněk, který dobře vypadá uprostřed stolu i zavěšený za zdiFoto: Tomáš Rubín

Papírová baletka

Některé dekorace vás nepraští do očí na první pohled, ale zamilujete si je pro jejich jednoduchost. Například papírová tanečnice. Na její výrobu potřebujete měkký lehký drátek, nit a všechny spodní vrstvy ubrousků, které vám zůstaly po vystřihování motivů z vrchních vrstev.

Záleží na tom, jak velká má tanečnice být. Na 20 cm vysokou postavičku potřebujete asi 40 cm drátku na tělíčko a kolem 12 na ruce. Delší drátek přehněte na polovinu a pod přehybem otočte tak, aby vzniklo očko asi dvoucentimetrové – budoucí hlavička. Pak omotejte drátky kolem sebe asi dalších pět centimetrů. Poté udělejte na každém konci malé očko – budoucí nožky. Kratší drátek přivažte do kříže se smotanými drátky asi centimetr pod hlavičkou a očka vyrobte i na obou koncích kratšího drátku – budoucí ruce.

Z tenoučkých vrstev ubrousků nastříhejte přes celou délku asi pět centimetrů široké proužky. Přehněte je po délce na polovinu – získáte tak proužky široké asi dva a půl centimetru. Omotávejte je kolem drátků a přivazujte nití v odpovídající barvě tak, aby vznikla podoba tělíčka. Až s ním budete spokojeni, nastříhejte z ubrousků čtverce, přehněte je na trojúhelníky a k tělíčku je přivazujte zhruba v úrovni pasu, čímž vytvoříte bohatou sukni. Aby nitě nebyly vidět, můžete je nakonec schovat pod mašli, kterou v pase uvážete. Z nitě udělejte očko na zavěšení, nejlépe kolem ruky tanečnice.

Foto: Tomáš Rubín

Pověste tanečnici za ruku do prostoru a nohy naaranžujte tak, aby simulovaly pohyb. Protože je lehoučká, každý závan vzduchu jí otočí a ona bude jemně tančitFoto: Tomáš Rubín

Ozdobná krabice

Krabice od bot jsou skvělé na ukládání věcí – jen je někdy potřeba trošku vylepšit jejich vzhled. Stačí použít barevné ubrousky a celou krabici oblepit. I zde se musíte nejdřív propracovat k barevné vrchní vrstvě ubrousku – můžete ji na krabici lepit v jednom kuse, ale klidně i natrhat a postupovat po menších kouscích. Lepidlo naneste na krabici v tenké vrstvě a přiložte na něj ubrousek. Ten pak ještě přetřete štětcem namočeným v lepidle. Lepidlo krabici a ubrousek pevně spojí a po zaschnutí vytvoří dojem lesku – ovšem vyplatí se nakonec dílo ještě přestříkat bezbarvým lakem, aby déle vydrželo a neošoupalo se.

Stejný postup lze použít i na oživení vzhledu dřevěného nábytku, proutěných košíků, ale třeba i zašlé konvičky… Ubrousková metoda je zkrátka osvědčeným „zkrášlovacím“ postupem. Nábytek či předměty, které budete vystavovat vodě či dešti, musíte vždy nakonec přetřít či přestříkat bezbarvým lakem.

Foto: Tomáš Rubín

Na krabici vybírejte takový motiv, který se hodí k místu, kam ji následně položíte. Můžete samozřejmě vytvořit i plastický efekt – například použitím stužkyFoto: Tomáš Rubín

Nikdy neopadají

Z ubrousků jdou vyrobit i květiny jako z pouti. Můžete je dát do vázy, ale klidně i zapíchnout do květináčů se zelenými pokojovými rostlinami. Z ubrousků – tentokrát stačí jednovrstvé a jednobarevné, tedy ty nejlevnější – nastříhejte různě velké lístky ve tvaru slzy a od nejmenšího po největší je spodní částí omotávejte kolem špejle a buď přivažte nití, nebo přilepte tavnou pistolí. Čím dál od středu budete, tím se lístky rozvolní. Až budete spokojeni s množstvím vrstev, vezměte další špejli a postupně na ni namotejte konečky lístků tak, aby se ohnuly dolů. Vzhled květiny pak bude přirozenější.

Foto: Tomáš Rubín

Zajímavého barevného efektu lze docílit, když konečky ubrouskové květiny namočíte do vody obarvené vodovkami – barva se lehce vsákne do krajů a rozpije do listů tak, že vypadá jako přirozené zabarveníFoto: Tomáš Rubín

Vyzkoušíte s námi proměnit ubrousky v dekorace? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám