Hlavní obsah

Dekorace ze starých plechovek vám zútulní zahradu i balkon!

Foto: Thinkstock

Plechovky se dají dál využít, takže je rozhodně nevyhazujteFoto: Thinkstock

Reklama

Jste už zvyklí, že u nás se nic zbytečně nevyhodí. Hledáme způsoby, jak dát novou roli i tomu, co by jinak skončilo v odpadcích. Dnes vás naučíme, jak proměnit v dekorace prázdné konzervy.

Článek

Konzervy od paštiky, rybiček, ale i psího žrádla nebo zavařených broskví. Ty všechny lze velmi snadno přeměnit v praktické pomocníky – ale i dekorace. Máme pro vás pár inspirací, jak postupovat.

Základem je ale vždy dobře vymýt zbytky obsahu a nechat pár dní vyčichnout. Samozřejmě i sloupnout případně papírovou nálepku, benzinem odstranit lepidlo. U plechovek od barev nebo podobných materiálů platí, že se z nich dají vyrábět jen věci, které nepřijdou do styku s potravinami.

Chřestidlo i strašák

Foto: archiv redakce

Pohupující se konzervy vyluzují zajímavý zvuk, ale díky odrazům z flitrů dovedou odehnat ptáky od vaší úrodyFoto: archiv redakce

Líbí se vám, když za větru zní z vaší zahrady nebo balkonu zvuky zvonkohry? Pak by se vám mohla líbit i „konzervohra“.

Jejím základem jsou minimálně dvě plechovky, které do sebe velikostí pasují. Do obou provrtejte uprostřed dna otvor, kterým protáhněte šňůrku nebo drátek. Místo „srdíčka“ zvonku jsme na jeho konec přivázali obyčejnou starou lžíci. Dozdobili jsme je nalepením plastových flitrů, které budou svými odlesky plašit ptáky a na zahradě navozovat pocit, že se slunce odráží ve vodní hladině. Vy si samozřejmě můžete plech dle libosti natřít nebo polepit.

Krmítko pro ptáky

Foto: archiv redakce

Krmítko pro ptáky, které díky jeho přírodnímu maskování skoro neuvidíte, takže nebude na zahradě rušit ani v letní sezoněFoto: archiv redakce

Doba přikrmování ptáků sice končí, ale možná jim také občas i přes léto dopřejete něco málo do krmítka… Pak by se vám mohla prázdná plechovka hodit i na výrobu takového, které nebude na zahradě skoro vidět.

Stačí jen sehnat přírodní materiál, kterým na jedné straně otevřenou plechovku po obvodu polepíte – ideálně tavnou pistolí. Můžete využít například trávy, které jste zatím neostříhali po zimě, nebo suché větvičky. Výsledné krmítko pak zavěste na zahradu.

Boxy na sáčky nebo provázek

Foto: archiv redakce

Velmi jednoduchá a praktická je proměna prázdné plechovky na box, který upotřebíte v dílně i kuchyniFoto: archiv redakce

Konzervy, které mají sundávací víčko, můžete použít i jako šikovné boxy například na sáčky, nebo provázek. Výhodou je, že je můžete z takového boxu „tahat“, aniž by se vám provázek zakutálel a sáčky rozmotaly. Plechovky si můžete vyzdobit sami, podle svého vkusu či oblíbených barev. Do víčka pak udělejte otvor – ať již kulatou dírku nebo podlouhlou štěrbinu.

Stojánek na příbory

Foto: archiv redakce

Při zahradní slavnosti oceníte praktický stojánek na příboryFoto: archiv redakce

Rodinná grilovačka, oslava narozenin, ale třeba i svatba – to všechno se může letos v létě odehrávat i na vaší zahradě. Při těchto akcích oceníte praktický a do barev a stylu příležitosti sladěný stojan na příbory.

Jde o lehce slepené dvě plechovky, které omotejte například barevnou stužkou a dozdobte podle své fantazie. Celá výroba zabere maximálně deset minut. Pro přenášení poslouží kousek stužky s mašličkou, kterou provlékněte otvorem vedoucím skrz dotýkající se strany plechovek.

Svícny

Foto: archiv redakce

Romantiku při svíčkách mohou doladit i tyhle dva svícnyFoto: archiv redakce

Vyrobit z plechovky svícen je také velmi jednoduché. Ukážeme vám hned dvě možnosti. Svícínek s kolíčky je na výrobu zcela nenáročný – pouze na nízkou plechovku, například od paštiky, zakousněte dřevěné kolíčky. Varianta s ornamentem vyžaduje trochu zručnosti a zkušeností s prací s kladívkem a hřebíčkem nebo s vrtačkou. Těmi totiž musíte do plechu vytvořit dírkovaný ornament. Motiv si můžete předem na plech namalovat nebo to nechat na momentální inspiraci.

Dekorace z plechu

Foto: archiv firem

Jestli na výrobu vlastních dekorací budete mít čas až později, můžete si zatím vybrat z těch, které nabízíme v našich nákupech. Tady je malá ochutnávkaFoto: archiv firem

Vyzkoušíte s námi vyrobit plechové dekorace? Napište nám!

Reklama

Načítám