Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Linecké cukroví je jedno z nejoblíbenějších. A rozhodně stojí za vyzkoušení jeho kombinace s třeným těstem a marmeládou. Margaretky, jak se tomuhle krásnému cukroví říká, nadchnou tím, jak se rozplývají na jazyku.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Linecké těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g másla
    7
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1/2 lžíce rumu
Třené těsto
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 70 g moučkového cukru
  • 200 g másla
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1/3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na podsypání
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
Na dohotovení
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce džemu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tohle výborné cukroví spojuje linecké a třené těsto s oblíbeným druhem džemu. A je jen na vás, jestli to bude domácí borůvková zavařenina, nebo kupovaná pomerančová marmeláda. Margaretky jsou nejen moc dobré, ale navíc krásně vypadají.

Postup

01.

Linecké těsto: Do větší mísy prosejte mouku s cukrem a přidejte citronovou kůru. Změklé máslo nakrájejte na kousky, vmíchejte k mouce a zapracujte do drobenky. Nakonec přimíchejte žloutek s rumem či oblíbeným likérem a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše na 3 mm silný plát. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 až 6 cm a dávejte na plech. Pečte 5 minut pouze do zpevnění.

02.

Třené těsto: Všechny suroviny mají mít pokojovou teplotu. Mouku prosejte do mísy a nechte chvilku prohřát (třeba na topení), s těstem se pak bude lépe pracovat a nebude příliš tuhé.

Cukr se změklým máslem utřete plochou metlou v robotu do jemné světlé konzistence. Vmíchejte žloutky s vanilkou, přistrouhejte citronovou kůru a potom po částech zapracujte i mouku se špetkou soli.

Těsto přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a naneste ho po obvodu předpečených koleček do tvaru věnečků.

Poté vložte do trouby a pečte asi 10 až 12 minut do lehkého zezlátnutí. Margaretky nechte vychladnout a posypejte je lehce moučkovým cukrem.

03.

Libovolný džem nejprve trošku zahřejte v kastrůlku, aby se lépe nanášel. Pomocí lžičky pak džemem vyplňte středy upečených věnečků a nechte zaschnout. Hotové margaretky skladujte v chladu.

Tip: Kdyby vám to nevyšlo a třeného těsta by bylo méně, takže by zbyla linecká kolečka, jednoduše je slepte džemem.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie842,4 kJ
Bílkoviny2,55 g
Tuky11,6 g
Sacharidy21,63 g
Sůl0,04 g
SAFA5,63 g
Vláknina0,61 g
Cukry7,66 g

Načítám