Článek
Tohle výborné cukroví spojuje linecké a třené těsto s oblíbeným druhem džemu. A je jen na vás, jestli to bude domácí borůvková zavařenina, nebo kupovaná pomerančová marmeláda. Margaretky jsou nejen moc dobré, ale navíc krásně vypadají.
Postup
01.
Linecké těsto: Do větší mísy prosejte mouku s cukrem a přidejte citronovou kůru. Změklé máslo nakrájejte na kousky, vmíchejte k mouce a zapracujte do drobenky. Nakonec přimíchejte žloutek s rumem či oblíbeným likérem a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše na 3 mm silný plát. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 až 6 cm a dávejte na plech. Pečte 5 minut pouze do zpevnění.
02.
Třené těsto: Všechny suroviny mají mít pokojovou teplotu. Mouku prosejte do mísy a nechte chvilku prohřát (třeba na topení), s těstem se pak bude lépe pracovat a nebude příliš tuhé.
Cukr se změklým máslem utřete plochou metlou v robotu do jemné světlé konzistence. Vmíchejte žloutky s vanilkou, přistrouhejte citronovou kůru a potom po částech zapracujte i mouku se špetkou soli.
Těsto přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a naneste ho po obvodu předpečených koleček do tvaru věnečků.
Poté vložte do trouby a pečte asi 10 až 12 minut do lehkého zezlátnutí. Margaretky nechte vychladnout a posypejte je lehce moučkovým cukrem.
03.
Libovolný džem nejprve trošku zahřejte v kastrůlku, aby se lépe nanášel. Pomocí lžičky pak džemem vyplňte středy upečených věnečků a nechte zaschnout. Hotové margaretky skladujte v chladu.
Tip: Kdyby vám to nevyšlo a třeného těsta by bylo méně, takže by zbyla linecká kolečka, jednoduše je slepte džemem.





