Hlavní obsah

Děláte chyby v pěstování pokojovek? Víme, jak je napravit

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Reklama

Ptáte se, jak je to možné, že se zrovna u vás doma nedaří ani obyčejné pokojovce voděnce? Možná ji máte na špatném místě nebo ji moc zaléváte. Máme pro vás pár tipů, díky nimž se váš byt změní v botanickou zahradu!

Článek

Patříte mezi ty, jejichž pokusy vnést domů trochu zeleně končí fiaskem? Pořizujete si takzvaně nenáročné rostliny, které se však u vás chovají jako zhýčkané primadony a navzdory vynaloženému úsilí začnou po pár týdnech vadnout? Možná nevědomky opakujete stále stejné chyby. Poradíme vám, jak se většině z nich můžete vyhnout nebo je napravit. Stejně si ale dřív, než se do nějakého pěstování pustíte, musíte prostudovat konkrétní nároky vašich pokojových rostlin. U jednotlivých druhů jsou totiž rozdílné.

Když rostlina vadne

Klasikou bývá to, že rostlina začne vadnout, přestože je zalitá. Většinou reagujete tak, že ji začnete zalévat ještě víc. A to právě může být ta chyba. Škodit totiž může právě nadměrná zálivka nebo příliš chladné stanoviště.

Abyste tomuto stavu předešli, zalévejte s mírou. Udržujte zeminu vlhkou, ale ne přemokřenou. Pokud se vám stane, že ji přece jen přelejete, vyklopte ji z květináče s celým kořenovým balem. Ten obalte starými novinami, které přebytečnou vlhkost nasáknou.

Kořeny dobře prohlédněte. Pokud už některé z nich začínají hnít, opatrně odstraňte starý substrát a shnilé, hnědě zbarvené kořeny odstraňte, případně celý kořenový bal zkraťte. Rostlinu potom přesaďte do nového substrátu i nádoby. Umístěte ji na světlé a teplé stanoviště, ale ne na přímé slunce.

Foto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Zalévejte rostliny s rozumem. Nebezpečné je přílišné sucho, ale i přelitíFoto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Když opadávají zelené listy, víc zalévejte

Shazuje rostlina ještě zelené, svinuté listy a ještě zavitá poupata? Pravděpodobně trpí nedostatkem vláhy. To se týká nejen příliš suchého substrátu, ale i nízké vlhkosti vzduchu v místnosti.

Celou nádobu s kořenovým balem ponořte na dvě tři minuty do kbelíku s vodou. Pak ji vyndejte na hluboký tác či plech a přebytečnou vodu nechte odtéct. S další zálivkou počkejte, až bude substrát jen mírně vlhký. Následně rostlinu pravidelně zalévejte a nezapomeňte rosit listy.

Důvodem opadávání listů může být to, že je rostlina umístěná v průvanu. V tom případě ji přendejte na místo, kde bude více chráněná proti chladu, nebo alespoň větrejte tak, aby nevznikal průvan.

Když jsou listy moc světlé, méně hnojte

Pokud jsou listy spíše světlezelené a vypadají jako vybělené, má zřejmě rostlina nadbytek světla nebo ji příliš hnojíte. Přeneste ji na místo, kde je méně přímého světla a hnojivem šetřete. Přidávejte ho zásadně podle návodu na obalu. Více hnojiva vám lépe bující květenu opravdu nezajistí, naopak můžete o rostlinu úplně přijít.

Dejte pozor na slunce

Se světlem se při pěstování pokojovek musí nakládat opatrně. A to platí dvojnásob pro přímé sluneční paprsky, které mohou rostlinu i popálit. Nejnebezpečnějším místem jsou proto pro mnoho druhů rostlin oblíbené okenní parapety, zejména pokud směřují na jih nebo na jihozápad. Dokud na listy dopadají přímé sluneční paprsky, rostliny raději neroste ani nepřihnojujte.

Pokud na listech objevíte hnědé skvrny, raději rostliny přeneste na méně slunečné místo a poškozené listy odstraňte.

Foto: Triff, Shutterstock.com

Při koupi pokojové rostliny se raději zeptejte prodejce na její nároky na světlo i na voduFoto: Triff, Shutterstock.com

Vyzkoušejte hydroponii

Tlačí se vám zemina ven z květináče a kořeny prorůstají už i přes květináč? Nezbude vám nic jiného než rostlinu urychleně přesadit. Vyndejte z nádoby kořenový bal (můžete ho i trochu ořezat, ale maximálně o třetinu) a rostlinu přesaďte do nového, většího květináče. Ten by měl mít aspoň o 5 centimetrů větší průměr než ten původní. Pokud ale máte pořád málo času nebo se vám nechce pracovat s hlínou, možná bude pro vás lepší pěstovat zeleň ve vodě metodou hydroponie.

A jak se daří pokojovkám u vás doma?

Reklama

Načítám