Hlavní obsah

Diabetici mezi námi – znáte zásady první pomoci?

Foto: Walmark.cz

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby a má stále stoupající tendenci v celosvětovém měřítkuFoto: Walmark.cz

Kostka cukru nemusí vždy zachránit, jeho hladinu je třeba si dlouhodobě hlídat.

Článek

Při cukrovce je důležitá nejen léčba, ale i účinná prevence a dodržování doporučeného životního stylu. Pokud se to všechno podaří skloubit, pacient má naději na plnohodnotný život bez výraznějších komplikací. Součástí režimových opatření při regulaci hladiny cukru v krvi může být užitečný i doplněk stravy Dialevel.

Současná strava je rizikovým faktorem

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby a má stále stoupající tendenci v celosvětovém měřítku. Přispěla k tomu i současná ne příliš zdravá strava. Podle odbornice MUDr. Zuzany Kala Grofové z oddělení klinické výživy v Pardubicích to má na svědomí hlavně nedostatek zeleniny a vlákniny, přebytek sekundárně průmyslově zpracovaného masa a nezdravých tuků: nasycených mastných kyselin, transmastných kyselin a omega-6 mastných kyselin. Významnou úlohu hraje i úprava jídla smažením. „Sladkosti a cukrovinky jsou zase škodlivé tím, že obvykle obsahují tuk, vedou ke zvýšení hmotnosti, což je jeden z klíčových faktorů pro vznik diabetu mellitu 2. typu.“

Foto: Walmark.cz

Při cukrovce je důležitá nejen léčba, ale i účinná prevence a dodržování doporučeného životního styluFoto: Walmark.cz

Režim a léčba musí jít ruku v ruce

Při diabetu 1. typu je nevyhnutelná inzulinová léčba, zatímco při diabetu 2. typu přichází na řadu perorální antidiabetická léčba. Musí však jít ruku v ruce s režimovými opatřeními. Konkrétně jde o vyloučení kouření, zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin, mononenasycených mastných kyselin a vlákniny. Nutný je pohyb, pravidelná strava a dodržování příslušné diabetické diety s množstvím sacharidů, které určí diabetolog. Základním předpokladem úspěšnosti léčby je změna životního stylu, zahrnující dietní opatření a zvýšenou fyzickou aktivitu. A právě na to v dnešní uspěchané době nebere řada lidí ohled. MUDr. Zuzana Kala Grofová má jasný názor: „Je třeba si uvědomit, že zdraví je vaše věc, nikoli věc vašeho lékaře!“ Aktivně pečovat o hladinu cukru v krvi může pomoci i doplněk stravy Dialevel.

Pozor na první pomoc, cukrovkáři!

Nejjednodušší formou první pomoci diabetikovi, se kterou se můžeme setkat, je podání kostky cukru. Je však třeba vzít na vědomí stav hyperglykemie a hypoglykemie, a to rozhodně není pro laika jednoduché. „Laik obvykle často ani neví, že je dotyčný člověk diabetikem. Diabetik upadající do hypoglykemie na sobě může příznaky rozpoznat a cukr si vzít sám. Pokud je člověk už v bezvědomí, těžko rychle rozpoznat, zda jde o nízký, nebo vysoký cukr v krvi, nebo je příčina úplně jiná. Podání cukru v takovémto případě může pomoci člověku v hypoglykemii. Jedincovi s hyperglykemií hladinu cukru v krvi ještě zvýší. Nejlepší je proto volat rychlou zdravotnickou službu. V bezvědomí je podávání čehokoli do úst rizikové!“ zdůraznila MUDr. Zuzana Kala Grofová.

Foto: Walmark.cz

Mějte své zdraví pod kontrolou, a to včetně správné hladiny krevního cukru. K tomu můžete využít doplněk stravy Dialevel® obsahující výtažek ze skořice a chromu a kyselinu alfa-lipoovouFoto: Walmark.cz

Léčba cukrovky a doplňky stravy 

V léčbě diabetu přichází v úvahu jedině registrované léky. Doplňky stravy nejsou pro samotnou léčbu určeny, ale fungují jako doplnění aktivních a blahodárných látek do organismu. Na trhu však existují produkty s extrakty z přírodních látek, pomáhající udržet normální hladinu cukru v krvi. Například doplněk stravy Dialevel s obsahem chromu a skořice s kyselinou alfa-lipoovou.

„O chromu se dlouhodobě diskutuje, protože se podílí na úrovni enzymu na velmi složitém metabolismu sacharidů. Skořice udržuje hladinu cukru. Vitamin B13, správně kyselina lipoová, je rozpustný v tucích a udržuje se velmi hluboko v metabolismu,“ vyjádřila se MUDr. Zuzana Kala Grofová.

Cukrovka je rizikem v každém věku

Diabetes mellitus s sebou nese početná rizika v každém veku. Pokud se týká dětí, které budou mít cukrovku po celý život, je třeba, aby se s ní naučily dobře žít, což vyžaduje zapojení celé rodiny do léčby a změny životního rytmu. U dospělých a seniorů záleží na tom, zda jde o diabetes mellitus 1. nebo 2. typu. Typ režimu vždy určí lékař diabetolog, který pacienta a jeho výsledky vyšetření zná.

Jídelníček i stravovací plán diabetika se musí přizpůsobit onemocnění a má striktní pravidla. Často se ale setkáváme i s tím, že řada pacientů klame lékaře i sama sebe a dietu vždy nedodržuje. MUDr. Zuzana Kala Grofová proto opětovně zdůrazňuje, že za svoje zdraví nese každý pacient vlastní zodpovědnost!

Více informací na webu www.klubzdravi.cz

Reklama

Načítám