Hlavní obsah

Krabičková dieta po domácku? Máme 5 skvělých receptů!

Foto: Ondřej Hošt

Pochutnejte si na pěti dietních obědech!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Slyšeli jste, že krabičková dieta je sice účinná, ale drahá? Udělejte si ji sami, doma a levněji! Přinášíme vám 5 receptů na vychytané obědy přímo od dietologů. Tak co, máte chuť hubnout?

Článek

Dnes vám přinášíme opravdovou dietní lahůdku – domácí obědy do krabičky. Snažíte se získat štíhlejší linii? Tak si navařte den předem a pochutnejte si na méně kaloriích. Překvapí vás, jak jsou jídla pestrá, chutná, a hlavně – nejedná se o žádné malé porce! Fotografie, které jsme připravili, na gram odpovídají uvedeným předpisům. Tak na co čekáte? Pochutnejte si a udělejte něco pro své tělo!

Porce jsou připraveny pro ženu ve věku 30 let v redukčním režimu. Hodnoty jsou uvedeny vždy pro jednu porci! Oběd je samozřejmě jen částí celodenního jídelníčku, proto byste měli dbát, aby váš denní kalorický příjem byl rozmanitý a v redukčním režimu odpovídal 5000–6000 kJ. Podrobnosti v článku 6 čísel, která vám pomůžou zhubnout!.

Hovězí s nudlemi a zelím (1800 kJ)

Recept pro vás připravila Lada Nosková z Diet Plan. Potřebujete:80 g mladého zelí, 1 lžíci olivového oleje, 60 čerstvé červené papriky, 100 g hovězí svíčkové na nudličky, 1 lžíci omáčky hoisin (sójová omáčka), 80 uvařených a okapaných těstovin tagliatelle, 80 g čerstvých cherry rajčátek.

Foto: Ondřej Hošt

Velká porce? Ano, ale je dietní!Foto: Ondřej Hošt

Na lžíci olivového oleje opečte svíčkovou spolu s kousky červené papriky, vyplatí se i maso podusit pod pokličkou, aby nebylo tuhé. Zhruba po dvaceti minutách přidejte pokrájené mladé zelí, omáčku hoisin a uvařené těstoviny. Vše krátce promíchejte a nachystejte do krabičky spolu s půlkami čerstvých cherry rajčátek.

Kuře s pohankou (1610 kJ)

Recept navrhla Iva Veselá z Holmes Place. Potřebujete: 50 g syrové pohanky, 150 g kuřecích prsou, 250 g čerstvé zeleniny (70 g okurky, 50 g červené papriky, 50 g žluté papriky, 80 g cherry rajčátek), lžíci olivového oleje.

Foto: Ondřej Hošt

Dejte šanci pohance!Foto: Ondřej Hošt

Kuřecí maso osolte, opepřete a nechte na oleji z obou stran zprudka zatáhnout. Poté ho přendejte do trouby a nechte zhruba 8 minut dopéct při 180 stupních Celsia. Pohanku dle návodu vařte ve vodě (trvá to 2–3 minuty). Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Naskládejte vše do krabičky a druhý den si můžete pochutnat!

Krutí špíz se zeleninou (1493 kJ)

Recept pro vás připravila Nikola Hanyšová ze sdružení STOB. Potřebujete: 90 g krůtích prsou, 50 g červené papriky, 50 g zelené papriky, 100 g bílého krouhaného zelí, 30 g rýže basmati (váženo v syrovém stavu), lžíci olivového oleje, lžičku sezamových semínek, sůl a pepř.

Foto: Ondřej Hošt

Krůtí maso vám zachutnáFoto: Ondřej Hošt

Krůtí prsa nakrájejte na kostky, osolte je a opepřete. Na střídačku je napíchněte na špejli spolu s kousky papriky. Špíz na kapce oleje opečte ze všech stran a poté ho nechte v troubě při 180 stupních Celsia dopéct asi 10 minut. Rýži uvařte dle návodu, ale pozor, abyste ji nerozvařili, měla by vyšší glykemický index (proč je to špatně? Podrobnosti v tomto článku!). Špízy podávejte posypané sezamem, s rýží a krouhaným zelím.

Zeleninový kotlík s tempehem (1922 kJ)

Oběd pro vás navrhla Monika Divišová ze společnosti Wellnessia. Potřebujete: 1 lžičku olivového oleje, 1 cibuli, 1 středně velkou mrkev, půl petržele, 1 stroužek česneku, 80 g brambor, špetku tymiánu a drceného kmínu, 50 g uzeného tempehu, 70 g žampionů, 30 g kapustiček, 30 g pórku, 100 g kysaného zelí na přílohu, sůl.

Foto: Ondřej Hošt

Ještě jste tempeh neochutnali? Teď je ta pravá chvíle!Foto: Ondřej Hošt

Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli, posekaný česnek, kostičky brambor s kmínem, tymiánem a solí. Přidejte pokrájené žampiony, vše zalijte vodou, přidejte kolečka mrkve a petržele a vše duste pod pokličkou asi 10 minut. Poté přidejte do „kotlíku“ pokrájený tempeh, kapustičky a pórek na nudličky. Duste ještě několik minut do změknutí zeleniny. Dochuťte solí, tymiánem a podávejte s miskou kysaného zelí.

Zelenina s kozím sýrem (1215 kJ)

Návrh receptu pochází z dílny Petra Fořta ze společnosti Svět zdraví. Potřebujete: 100 g brokolice, 100 g květáku, 50 g kozího sýru, velkou bramboru ve slupce, 50 g červené nakládané řepy, lžíci oleje, sůl.

Foto: Onřej Hošt

Pokud se rozhodnete pro takovou lehčí variantu oběda, zohledněte vždy celodenní příjem kalorií!Foto: Onřej Hošt

Bramboru posypte solí, propíchejte vidličkou, zabalte do alobalu a dejte na hodinu péct při 180 stupních Celsia. Květák i brokolici rozdělte na růžičky a opečte je na troše oleje. Zeleninu poté zalijte vodou, přidejte sůl a vše pod pokličkou duste 10 minut. Zeleninu poté přendejte do zapékací misky, posypte ji kozím sýrem a dejte do trouby zapéct. Zeleninu podávejte s červenou řepou.

Další hubnoucí tipy a zásady najdete v našem novém seriálu!

Reklama

Související témata:

Načítám