Hlavní obsah

Dlouhé nohy, úzký pas: To umí džíny s vysokým pasem!

Foto: F&F

Foto: F&F

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když záchvěv návratu džínů s nízkým pasem tu letos byl, nohavice s vysokým sedem mají pořád navrch. Kdo je nosí, jak se nosí a komu nesluší? Vyberte si ideální střih podle postavy!

Článek

Buď patříte mezi ženy, které je naprosto milují a nízký sed by nikdy neoblékly, nebo je odsuzujete s odkazem na styl Obelixe, který nosil kalhoty až pod prsa.

Jenže džíny s vysokým sedem vám udělají dlouhatánské nohy a uzoučký pas. Najdete je pod názvy high-waisted, high-rise nebo ribcage. Vysoký střih má tolik předností, že se po přečtení článku rychle přestěhujete z druhého tábora do prvního.

Rovné, slim nebo široké?

Sluší vysoký pas všem? Ano, ale je tu jedno ale. „Pokud mají rovnou nohavici, ne slim, sedí téměř všem. Jedinou výjimkou jsou dámy s většími prsy. Větší poprsí bohužel zkracuje horní část těla a v kombinaci s vyšším pasem byste vypadaly zbytečně mohutně,“ říká stylistka Irena Vokrojová.

Můžete vybírat v různých variantách: široké nohavice, které připomínají éru sedmdesátých let, rovné, nebo klasické slimky. První varianta se širokými nohavicemi nebo mom střihem bude nejvíc slušet štíhlým typům postavy bez výraznějších boků.

Prostřední rovnější střih naopak pěkně zvýrazní křivky, ale díky tomu, že se nohavice od kolen dolů nezužují, vyváží opticky boky. Je to nejméně problémový střih, takže se ho nemusí obávat vůbec nikdo.

Slimky s vysokým pasem mají nejvíc zužující a protahující efekt. Obepnou postavu a zvýrazní to, co má být zvýrazněno. Vyhněte se jim ale v případě, že máte širší lýtka. „Vyšší pas funguje, i když máte větší bříško, tedy postavu tvaru jablíčka. Ve správném provedení pomohou kalhoty břicho stáhnout a nasimulovat chybějící tvar přesýpacích hodin,“ říká stylistka Irena Vokrojová. Pokud se budete držet tmavších barev bez zbytečných aplikací a pevného denimu, bude zužující efekt největší.

Jak je kombinovat?

„Dnes je moderní vysoký pas přiznaný, to znamená, že za horní lem zastrčte svršky. Nezáleží na tom, jestli jde o košili, svetřík nebo basic top,“ radí stylistka Markéta Škaldová. Pokud máte odvahu a počasí to dovolí, vysoké džíny perfektně doplňuje crop-top. K upnutým nohavicím vypadá skvěle zkrácený svetřík nebo mikina, která končí u pasu, ale celkově je objemnější.

Pamatujte také na to, že kalhoty musí perfektně sedět velikostí a u pasu by neměly odstávat. To může zachránit i opasek, který pomůže podpořit linii přesýpacích hodin. „Chybu neuděláte ani obuví na podpatku. Nohy ještě víc opticky protáhnete a na oko uberete pár kilogramů,“ dodává Markéta Škaldová.

Foto: Profimedia.cz

Slavné módní ikony na džíny s vysokým pasem nedají dopustit. Komu sluší nejvíc, Hailey Bieber (23), Margot Robbie (30) nebo Kendall Jenner (25)?Foto: Profimedia.cz

Široké

Foto: Archiv firem

Zleva: Levis, 3399 Kč, prodává About You; Orsay, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Cropp, 559 Kč; Bershka, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 1499 Kč; Only, 960 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Rovné

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 499 Kč; Zara, 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 699 Kč; F&F, 349 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Weekday, 1200 Kč, prodává Zalando; Medicine, 629 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Slimky

Foto: Archiv firem

Zleva: Esprit, 899 Kč; Bershka, 549 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vero Moda, 1049 Kč, prodává About You; Orsay, 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stradivarius, 549 Kč; Pull & Bear, 549 KčFoto: Archiv firem

Anketa

Líbí se vám džíny s vysokým pasem?
Ano, nosím je!
85,3 %
Ano, ale sama se v nich necítím.
5,1 %
Ne, nelíbí se mi.
9,6 %
Celkem hlasovalo 8917 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám