Hlavní obsah

Do medu nebo do lednice! Uschovejte si ořechy tak, aby vydržely celou zimu

Foto: Profimedia

Udělejte z vlašských ořechů každodenní pochoutku, vaše tělo vám za to rozhodně poděkujeFoto: Profimedia

Reklama

Neschovávejte si vlašské ořechy jen do cukroví, naopak jich pár snězte každý den. Podle odborníků tím zásadně prospějete svému zdraví a zpomalíte stárnutí! Jak je skladovat, aby vám vydržely?

Článek

Ořechy jsou pochoutkou, která může tělu velmi prospět. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin, kvalitní bílkovině, vitaminům, minerálům a stopovým prvkům snižují hladinu „zlého“ cholesterolu, chrání před kardiovaskulárními chorobami. To ale není jediný pozitivní efekt – jsou také velmi účinným antioxidantem, který vás uchrání od předčasného stárnutí.

„Právě vlašské ořechy jsou jedním ze základních zdrojů omega-3 masných kyselin, stejně jako ostatní ořechy, tučné ryby a některá semínka. Omega-3 jsou ty kyseliny, které vám často ve stravě chybí. Jejich nedostatek je spojován s poruchami nervové činnosti, ať už to je hyperaktivita a dyslexie u dětí nebo deprese a schizofrenie u dospělých,“ říká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Vlašské ořechy obsahují měď, zinek, hořčík i kyselinu listovou. Jsou zdrojem vitaminů B1, B6 a E. Díky těmto látkám posilují vlasy, nehty a oddalují tvorbu vrásek.

Foto: Profimedia

Ořechy nejsou dobré jen na pečení nebo do sladkých jídel. Skvěle se hodí do salátůFoto: Profimedia

Zdraví prospěšné jsou ale i listy ořešáku nebo oplodí – to se sbírá před tím, než ořechy dozrají a ono zčerná. V listech i v oplodí jsou třísloviny, silice, vitamin C. Čaj z listů se v léčitelství používá proti střevním parazitům, na čištění krve. Snižuje hladinu krevního cukru, ale i krevní tlak. Odvar se používá na hnisavé rány nebo na akné. Koupel v něm snižuje potivost nohou, hojí záněty nehtů. Funguje i proti vypadávání vlasů, proti vším.

Jak je uchovávat?

Vysoký obsah tuku bohužel znamená i vysoké riziko jejich oxidace, čili žluknutí. Právě proto ořechy uchovávejte v obalu s co nejmenším množstvím vzduchu, ideálně v chladu a tmě.

To je důvod, proč se často ocitnou uskladněné v mrazáku. V takovém případě je ale dobře uzavřete, protože snadno přebírají pachy z okolí.

Lze je i naložit do medu. Dlouho vydrží, i když je „zavaříte“ – jak na to, vám poradíme v článku a videu Vyloupané vlašské ořechy: Jak je uchránit před škůdci?.

Než ořechy uložíte, vždy by měly být zcela suché a rozhodně nejevit známky plesnivění. Ve skořápce proschnou většinou během šesti týdnů, ale během této doby je pečlivě kontrolujte.

Foto: Profimedia

Ořechy před uskladněním dobře vysušte, a pak co nejšetrněji vyloupejteFoto: Profimedia

Jak dobře nakoupit?

Jestli ořechy kupujete na váhu, měli byste je přitom vidět. Jestliže nemáte odzkoušeného dodavatele, pak není ideální je kupovat přes internet. Potřebujete si k nim totiž i přivonět a ideálně ochutnat – nesmíte z nich cítit jakýkoli náznak zatuchliny, ta prozrazuje plíseň, která nemusí být příliš vidět. O tom samém svědčí i nahořklá chuť u vyzrálých a sušených ořechů. Ořechy si i dobře prohlédněte.

„Lepší je kupovat světlé ořechy bez výrazných žilek, nepolámané, bez zbytků skořápek. Vyhněte se i těm seschlým," říká Jimmy Shaya z firmy Diana Světa oříšků.

Balené vlašské ořechy jsou, stejně jako ostatní, pod kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Její tiskový mluvčí Mgr. Pavel Kopřiva doporučuje: „Při nákupu se rozhodně podívejte na datum minimální trvanlivosti. Pokud se blíží, zkracuje se doba, po kterou můžete ořechy doma uchovávat. Nikdy nekupujte ořechy se známkami plísní. Nejnebezpečnější je plíseň Aspergillus flavus, která produkuje aflatoxin, který se v těle akumuluje a může poškodit játra a zvyšovat riziko rakoviny.“

Jaké ořechy máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Načítám