Hlavní obsah

Do práce bez podprsenky: vzpoura žen, nebo akt sebepřijetí?

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Reklama

Stále více žen odhazuje podprsenku, a to nejen v soukromí, ale i ve svém zaměstnání. Podle mnohých je to osvobozující. Jak na to reaguje okolí a je takový trend snadno přijatelný v profesionálním kontextu?

Článek

Nejen práce z domova během pandemie, ale i společenské klima posledních let přinesly nový trend: některé ženy se rozhodly chodit bez podprsenky, a to nejen ve volném čase, ale i v zaměstnání. Jaké mají důvody a zkušenosti ty, které se chtějí vymanit z této fyzické a psychické svěrací kazajky? A jaké jsou účinky „no bra“ na tělo a zdraví?

Malá feministická vzpoura a sebepřijetí

Třiatřicetiletá Anne pracuje v marketingovém oddělení velké francouzské kosmetické značky a vysvětluje, že nenosit podprsenku byla její malá feministická vzpoura a způsob, jak vynést problém na světlo. „Obléknu si prostě jen košili a sako stejně jako moji mužští kolegové, kterým takové oblečení stačí, aby byli v práci považováni za přiměřeně oblečené profesionály. Chci ukázat, že si snad můžeme se svým fyzickým tělem dělat to, co chceme, stejně jako muži," vysvětluje Anne.

Mladá žena však uznává, že má oproti některým kolegyním výhodu. „Možná mi moje rozhodnutí usnadňuje fakt, že mám malá prsa. Žena s vyvinutým poprsím, která nechá doma podprsenku, určitě bude více trpět poznámkami než já se svým košíčkem 85 A.“

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Proč by vlastně podprsenka měla být povinnost?Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Pětky v baru

Přesně to je případ Amélie, která pracuje v jednom z oblíbených barů v Rennes a která přiznává: „Mám éčka už od 14 let. Už ve škole mi to dělalo problémy. Buď se mi smáli, nebo na mě upřeně zírali. Až  donedávna jsem z toho měla komplexy,” svěřuje se. „Aktivity na sociálních sítích jako #NoBra (bez podprsenky - pozn. red) nebo #FreeTheNipple (osvoboďte bradavky) mi pomohly se lépe přijímat. Když jsem našla odvahu a zbavila se těch babičkovských podprsenek, které mi krájely záda vejpůl, začala jsem jinak žít a také se mít víc ráda.”

A jak to funguje v baru? „Pokaždé to není snadné, prsa mě někdy po dlouhé směně bolí a také se na mě často sypou sexistické komentáře. Od klientů i od personálu podniku,“ přiznává barmanka.

V práci se oblečte

Odsuzování tíží i pětatřicetiletou Tiffany z pařížské eventové agentury. „Když si do práce nevezmu podprsenku, cítím na sobě nepříjemné odsuzující pohledy žen i mužů. Jednou mi dokonce řekli, že můj vzhled není příliš profesionální a navrhli, abych si natáhla svetr,” svěřuje se.

I přes to jsou ale tyto ženy rozhodnuty chodit bez podprsenky dále. Raději se budou vyrovnávat s nepochopením, než se ztrátou svobody oblékat se podle svého přesvědčení.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Bez podprsenky? Budete terčem zájmu nejen mužů, hodnotit vás nejspíš budou i kolegyně Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ve velkých městech to jde lépe

Ve Francii stoupl počet žen, které přestaly nosit podprsenku na veřejnosti, z 3 % před lockdownem na nynějších 7 % a netýká se rozhodně jen věkové skupiny dvacátnic. Jak vyplynulo ze studie Francouzského institutu veřejného mínění z roku 2020, nejčastější motivací žen je pohodlí. Na druhém místě už je ale snaha nevnímat poprsí jen v kontextu sexu. 

„Toto osvobození ale naráží na spoustu překážek,“ uvádí autor studie a genderový expert François Kraus. Ženská ňadra jsou v naší společnosti hypersexualizovaná, téměř polovina lidí si myslí, že ženy, které nemají podprsenku, se vystavují riziku obtěžování nebo sexuálního napadení. Lépe jsou na tom ve velkých městech, tyto ženy podle Krause obecně méně trpí kontrolou a odsuzujícími pohledy ostatních. I tak se ale mohou setkat například s překážkami ze strany zaměstnavatele, jako se to stalo Tiffany.

Existují ale vůbec nějaká pravidla, která je třeba dodržovat ohledně nošení podprsenky v práci? Podle právničky Caroline André-Hesse vám podle evropského práva může zaměstnavatel zakázat chodit bez podprsenky pouze v případě, „že to ohrozí zdraví nebo bezpečnost práce dané osoby“. A to je přesně ta věc, která by se podle některých žen měla stát předmětem debat.

Je ve skutečnosti zdravá? 

Vědecky není nijak prokázáno, že podprsenka podporuje zdraví poprsí. Naopak, volná hruď zlepšuje cirkulaci lymfy, která pomáhá vyplavovat toxiny. Podprsenka má totiž tendenci stlačovat tělo, zvláště u modelů s kosticemi. Navíc omezují růst prsní tkáně a prsa kvůli tomu celkově rychleji ztrácí elasticitu. Na druhou stranu velkým prsům samozřejmě poskytují oporu, obzvlášť při sportu, správná podprsenka pomáhá předcházet bolestem šíje a zad.

Závěr? Svoboda nespočívá pouze v tom chodit bez podprsenky. Pokud se o svou podprsenku nechcete nechat připravit, třeba proto, že se cítíte lépe v diskrétním bezpečí košíčků, je to v pořádku. Pokud se naopak potřebujete osvobodit od tlaku společnosti i tradičního krunýře, jděte do toho. Je to na každé z nás, v čem cítíme lépe.

Reklama

Načítám