Hlavní obsah

6 důvodů, proč byste měly chodit bez podprsenky

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ženy berou podprsenky jako ryze praktickou záležitost, jiné se v nákupu stále nových kousků přímo vyžívají. Někdo chodí ve sportovních, někdo v krajkových, a pro některé představuje tohle spodní prádlo jen společenskou nutnost.

Článek

13. října se na celém světě slaví Mezinárodní den bez podprsenek. Zkuste alespoň na jeden den podprsenku zahodit. Známe hned několik dobrých důvodů, proč to udělat!

1. Kvalitnější spánek

Podle známého amerického homeopata Robina Murphyho existuje mezi nošením podprsenky a kvalitou spánku přímá souvislost. Nošení podprsenky zvyšuje teplotu prsní tkáně, a to je pak příčinou vyšší produkce stresového hormonu prolaktinu. Jeho nadbytek může stát například za záněty prsou. Zvýšená teplota zároveň snižuje množství spánkového hormonu melatoninu, který zlepšuje kvalitu spánku a zkracuje dobu usínání. (Víte, že nedostatek spánku může za nadváhu i rakovinu?) Pokud navíc patříte k těm, kdo v podprsence i spí, platí to dvojnásob. Nemluvě o tom, že vám kostice nebo zařezávající se gumičky příliš pohodlí při spánku nedopřejí…

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Bez tlačení ramínek a kostic od podprsenky bude váš spánek mnohem kvalitnějšíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Menší riziko rakoviny

Proti podprsenkám vedou boj i američtí antropologové, manželé Sydney Ross Singer a Somai Grismaijer, kteří o problematice toho, jak oblečení škodí zdraví, dokonce napsali knihu. V publikaci, která se v českém překladu jmenuje Móda si to žádá, tvrdí, že nošení těsné podprsenky omezuje průtok lymfy v oblasti prsou, a tělo se tak nemůže dobře samo pročistit. (4 tipy, jak rozproudit lymfu!) V prsou se prý kvůli tomu hromadí mimo jiné i karcinogenní látky, které se do organismu běžně dostávají skrze jídlo, vzduch, vodu či léky a usazují se v něm. Těsná podprsenka může dlouhodobě bránit tomu, aby se tělo zbavovalo toxinů, což může značně přispět ke vzniku rakoviny. Žádné další vědecké studie toto tvrzení ale neprokázaly.

3. Žádné bolesti

Pokud nemáte dokonale padnoucí podprsenku, zvyšujete zátěž ramen a přetěžujete tak zádové svaly, které jsou pak neustále v napětí. A co je dlouho v napětí, to bolí. Bolest zad  se většinou přechýlí i do oblasti hlavy a vy tak snadno můžete trpět migrénou. A přitom by stačilo sundat si podprsenku, anebo si alespoň pořídit dobře padnoucí. Neděláte při výběru podprsenky také tyhle chyby?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Za bolesti zad může často i špatně padnoucí podprsenkaFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Lepší dýchání

Stažený a stlačený hrudní koš podprsenkou může mít následky i na vašem dýchání. A špatné dýchání ovlivňuje fungování kompletně celého těla, počínaje dobře prokrveným a okysličeným mozkem. Malý obvod podprsenky snadno zapříčiní nedostatečné povrchové dýchání, u kterého vůbec nezapojíte bránici, která je pro zdraví těla zásadní. Pokud se vám tedy někdy stává, že se vám špatně dýchá, motá se vám hlava anebo máte pocit, že se nemůžete nadechnout do plných plic, může to být kvůli tomuto kusu oblečení.

5. Krásnější pokožka

Mezi jednoznačné bonusy nenošení podprsenky patří také hezčí a zdravější pokožka. Nekvalitní a neprodyšné materiály tohoto spodního prádla, které máte na těle většinu dne, můžou způsobit podráždění kůže, potničky, opruzeniny, odřeniny i nejrůznější alergické reakce. Když může pokožka „dýchat“, vždy vypadá lépe. Víte, kdy jít k lékaři, pokud vás prsa bolí?

6. Pevnější prsa

Možná je pro vás víc než zdraví důležitý vzhled vašich ňader. Pak ale všechny milovnice podprsenek zklameme. Pokud nosíte podprsenky z obavy, že bez nich budou vaše prsa méně pevná, je tomu přesně naopak. (Znáte ty nejlepší cviky na pevná prsa?) Podle francouzského vědce Jeana Denise Rouillona, který studoval zdravotní přínosy tohoto prádla celých 16 let, jsou podprsenky z hlediska pevnosti prsou zcela k ničemu.

„Lékařsky, fyziologicky ani anatomicky nezískávají prsa žádnou výhodu, odepřete-li jim gravitaci. Naopak, s podprsenkami jsou povislejší než bez nich," uvedl vědec. Je to prý proto, že podprsenky omezují růst prsní tkáně a prsa kvůli tomu celkově chřadnou mnohem rychleji.

Pokud si ale přece jen život bez podprsenky nedokážete představit, zkuste alespoň tu nejpohodlnější! 

Načítám