Hlavní obsah

Dobroty pro děti z jarní zeleniny

Foto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Foto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Preferujete zdravá jídla a milujete zeleninu? Pak je pro vás jaro tím pravým obdobím. Na trhu se totiž po zimě objeví čerstvá zelenina, která dodá spoustu vitaminů i energie. A proto byste z ní měli uvařit i nějaké dobroty dětem. Vyzkoušejte naše čtyři tipy, které jsou vhodné už pro děti od jednoho roku.

Článek

V obchodech nyní narazíte na čerstvé ředkvičky, kedlubny, chřest, hlávkový salát, rebarboru i jarní cibulku. Pro českou zeleninu i ovoce si můžete zajít také na farmářské trhy, které u nás najdete v různých koutech republiky. Kde přesně, se dozvíte v našem předchozím článku: Farmářské trhy startují. Víme kdy!.

A tady jsou naše recepty na lehkou večeři i svačinu:

Ředkvičková pomazánka s bazalkou

Ředkvičky mají svou specifickou chuť a dají se konzumovat jen tak za syrova nebo i pokrájené na plátky s chlebem a máslem. Vděčné jsou však také do různých pomazánek nebo salátů. Stačí jen správně dochutit.

Foto: Pavla Drlíková

Ředkvičky jsou do pomazánek přímo skvěléFoto: Pavla Drlíková

Potřebujete:vaničku tvarohu, 2 svazky ředkviček, 2 lžíce zakysané smetany, 6 až 8 velkých lístků bazalky, sůl a citron na dochucení, nať z jarní cibulky na ozdobu.

Postup:Ředkvičky pořádně omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a ředkvičkami, poté přidejte najemno nasekanou bazalku. Vše dolaďte podle své chuti solí a lžičkou citronové šťávy. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem. Pro děti do tří let, ale výhradně jen s bílým.

Cuketová polévka s mátou

Přestože cukety mají svou hlavní sezonu v pozdnějším létě, v obchodech na ně narazíte i teď. V kombinaci s jarními bylinkami z nich vykouzlíte neuvěřitelné pokrmy. Uvidíte, že si je děti zamilují.

Foto: Pavla Drlíková

Krémová polévka z cukety je pohlazením pro bříškoFoto: Pavla Drlíková

Potřebujete:2 větší cukety, 5 středně velkých brambor, 2 jarní cibulky s natí, petrželovou nať, 2 snítky čerstvé máty nebo 3 větší lístky, zakysanou smetanu (lze nahradit bílým jogurtem), sůl na dochucení.

Postup:Cibulku osmahněte v kastrolu na dvou lžicích olivového oleje a přidejte nakrájenou cuketu, brambory a mátu. Vařte asi 10 až 15 minut v litru vody, dokud vše není měkké. Potom rozmixujte do jemného krému a přidejte i trochu zakysané smetany, která polévku zjemní. Můžete ji však dát až na ozdobu s lístkem máty navrch polévky. Polévka je vynikající také s chlebovými krutony osmahnutými na másle.

Kuřecí plátek na kedlubnách

Pokud tento pokrm budete vařit pro celou rodinu, můžete udělat i dvě varianty. Dětem s kuřecím masem a pro dospělé s vepřovým. Kedlubny dodají jídlu zvláštní chuť, a přestože není tahle dobrota zrovna nejdietnější, doporučujeme ji vyzkoušet.

Foto: Pavla Drlíková

Kedlubna dodá jídlu nevšední chuťFoto: Pavla Drlíková

Potřebujete:na menší pekáč 2 kedlubny, 3 až 4 kuřecí prsa, plátkový sýr, 150 ml smetany ke šlehání, brambory, sůl.

Postup přípravy:Do středně velkého pekáčku položte na dno plátky nakrájených syrových kedluben a na ně položte osušené a osolené plátky kuřecího. Poklaďte plátkovým sýrem (není však nutný) a zalijte trochou smetany ke šlehání. Přikryjte alobalem a dejte péct na 40 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Alobal po 20 minutách odstraňte. Podávejte s vařeným bramborem.

Zapečené brambory s chřestem

Pokud milujete chřest, není co řešit. Nejspíš právě někde na trhu sháníte ten nejčerstvější a doma už máte dávno připravený i speciální hrnec, ve kterém se chřest vaří jakoby částečně v páře. Důležité je si ale pamatovat, že použijete-li bílý chřest, tak ten oloupejte celý, pokud použijete zelený, stačí oloupat dvě spodní třetiny.

Foto: Pavla Drlíková

Tip pro milovníky chřestuFoto: Pavla Drlíková

Potřebujete: dva svazky zeleného chřestu (14 až 20 výhonků), 700 g brambor, 200 až 300 g krůtích prsou, 1 vejce, zakysanou smetenu, sůl.

Postup přípravy: Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, zchlaďte a pak nakrájejte na čtvrtky nebo plátky. Poté povařte chřest v osolené vodě, stačí 10 minut, a nakrájejte na kostičky. Krůtí prsa nakrájejte na nudličky a uvařte také v osolené vodě. Pak naskládejte brambory, chřest i maso do středního pekáčku, a vše podlijte trochou vývaru z krůtích prsou. Zapékejte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut a po 15 minutách ještě zalijte rozklepnutým a rozšlehaným vajíčkem, podle množství, můžete rozklepnout i dvě. Kdo by chtěl pokrm ještě vylepšit, může také přidat nastrouhaný sýr. Vše podávejte s trochou zakysané smetany.

Foto: Pavla Drlíková

Chřest v úpravě pro nejmenšíFoto: Pavla Drlíková

Pro prcky od šestého měsícelze chřest zařadit mezi první zeleninové příkrmy, a tak stačí tento recept jen vhodně upravit: Uvařené brambory, chřest a maso rozkrájejte na maličké kousky nebo rozmačkejte vidličkou s trochou krůtího vývaru. Rozhodně nepoužívejte ale sůl, té se vyhýbejte do prvního roku dětí.

Tip redakce:Máte děťátko mladší jednoho roku, nebo právě zavádíte první příkrmy? Nahlédněte do článku 8 tipů na mňamky pro miminka, najdete tam super recepty pro nejmenší.

Tak kterou dobrotu dneska uvaříte vy? Pošlete nám samozřejmě i vaše skvělé a osvědčené recepty na zdravá jídla z jarní zeleniny a my je určitě příště vyzkoušíme.

Reklama

Související témata:

Načítám