Hlavní obsah

Dočkáme se slev ovoce a zeleniny? Bohužel asi ne!

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Reklama

Těšili jste se, jak se po letošní sklizni naplní pulty levnou zeleninou a ovocem a třeba za květák už nebudete dávat skoro stovku nebo za kilo jablek kolem padesáti? Jestli čekáte na pokles ceny, zřejmě se nedočkáte. Levněji než právě teď už nebude! Jak to?

Článek

Kdyby vám před pár lety někdo řekl, že budete kupovat papriky skoro za stovku nebo jablka za padesát, asi byste mu nevěřili. Teď je to realita a odborníci, kteří sledují vývoj ceny na trhu, pokles nečekají. Proto jsme pro vás našli srovnávač cen na Kupi.cz.

Jablka za padesát?

Cena jablek za poslední léta výrazně narostla a podle odborníků se můžeme dočkat zdražení ještě i letos. Například druh Golden Delicious letos pořídíte běžně kolem 45 Kč za kilo, v akci pak kolem 35 Kč. Jalbka červená lze v akci koupit kolem 29 Kč za kilogram, běžně stojí kolem 40 Kč.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Že by jablka nějak výrazně zlevnila, to se nedá čekat, ale v akci je cena přijatelnějšíFoto: LDprod, Shutterstock.com

Mrkev kupte teď

V právě probíhajících akcích můžete mrkev koupit i za 11,90 Kč za kilo, což se podobá ceně před velkým zdražením mezi lety 2017 a 2018. Pro zajímavost si připomeňme, že se stala skokanem roku, když podražila z běžné ceny 19 Kč za kilo na 33 Kč. Letos se běžná cena za kilo mrkve pohybuje kolem 27 Kč.

Brambor prý bude dost

Zdražování brambor v minulých letech bylo často vysvětlováno neúrodou. Letos to vypadá, že úroda bude slušná, takže tady by se dalo očekávat mírné zlevnění. V tomto roce se držela cena raných brambor v průměru kolem 22 Kč za kilo, v akci pak od 7,90 za kilo.

Foto: Piyawat Nandeenopparit, Shutterstock.com

Ačkoli brambor bude letos zřejmě dost, jejich cena bude nejzajímavější v akcíchFoto: Piyawat Nandeenopparit, Shutterstock.com

Cena cibule se drží

Loni zažili spotřebitelé šok, když se cena cibule vyšplhala přes 40 Kč za kilo, v akci pak v průměru za 23,90 Kč. Přitom o rok dřív byla průměrná akční cena kolem 6 Kč! Letos se v srpnových slevových akcích její cena pohybovala kolem 9 Kč a ta běžná těsně pod 22 Kč za kilo.

Jak jsou na tom další druhy ovoce a zeleniny:

  • Květák - Běžná prodejní cena letos byla kolem 42 Kč, v akci 27,90 Kč. Na jaře se ale objevil květák s cenou i kolem stovky za kus.
  • Citrony - Loni byste koupili kilo citronů ve slevě i za 27,40 Kč, letos neklesla cena ani ve slevě pod 44,90 Kč. Běžně dáte za kilogram citronů bez pár haléřů 74 Kč.
  • Rajčata - Nakoupíte je v průměru za 76 Kč za kilo. Ve slevě kolem 30 Kč za kilo. Cherry rajčata vyjdou běžně kolem 102 Kč za kilo.
  • Paprika bílá - Kilogram bílé papriky vyjde na bezmála 46 Kč, v akci ji lze pořídit nejvýhodněji za 19,90 Kč.
  • Paprika červená - Průměrná běžná cena je kolem 82 Kč, v akci kolem 55 Kč za kilo.
  • Meloun vodní - Běžná cena je kolem 16 Kč za kilo, v akci i 7,90 Kč za kilo.
  • Hroznové víno - Ještě loni byste ho mohli nakoupit v průměru za 86 Kč za kilo, letos už to je 110 Kč. V akci za kilogram zaplatíte i o polovinu méně.
Foto: Petrychenko Anton, Shutterstock.com

Citrony se dál drží na spotřebitelsky nepříznivé ceně kolem 74 KčFoto: Petrychenko Anton, Shutterstock.com

Klesnou letos ceny?

Jestli se těšíte na nějaké slevy, asi vás názor odborníka nepotěší: „Osobně se domnívám, že k nějakému významnému poklesu cen ovoce a zeleniny už nedojde. Oproti konci jara už ceny mírně poklesly, většina letošní tuzemské a zahraniční úrody je už na pultech. Ovocnáři navíc signalizují horší úrodu tuzemských jablek, takže jejich cena bude spíš růst,“ říká agrární analytik Petr Havel. Proto doporučuje nakupovat přímo u zemědělců. Je to obvykle o něco levnější, jste si jisti tuzemským původem, podporujete naši soběstačnost a máte jistotu kvality.

Jak ušetřit i přes nepříznivý vývoj cen?

Máte občas pocit, že obchodník zboží zbytečně předražil? Pak se bude hodit mobilní aplikace Kupi.cz. Díky ní si telefonem naskenujete čárový kód produktu a během pár vteřin se dozvíte nejen běžnou cenu, ale i to, jestli je zboží aktuálně v akci a kde se dá sehnat nejvýhodněji. „Kromě toho dostanete informaci, zda je produkt vhodný pro celiaky, diabetiky nebo pro zdravé stravování,“ uvádí Petr Miklík, analytik retailových cen Kupi.cz.

Aplikace nabídne i možnost si udělat nákupní seznam nebo nahrát věrnostní karty obchodů, takže je nemusíte mít fyzicky u sebe. Mobilní aplikace Kupi.cz je dostupná pro operační systémy Android i iOS, Google Play a zařízení Huawei v rámci Huawei AppGallery zdarma.

Pěstujete si na zahrádce cibuli? Pak se vám hodí rady z článku Čas sklizně. Cibule chce ven, do sucha a do chladu 

Reklama

Související témata:

Načítám